direct naar inhoud van 4.4 Externe veiligheid
Plan: Dronkelaarseweg I
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1127-0003

4.4 Externe veiligheid

Bij externe veiligheid gaat het om het risico op een ongeval waarbij een gevaarlijke stof aanwezig is. Het beleid voor externe veiligheid is gericht op het beheersen van risico's die mensen lopen door opslag, productie, gebruik en vervoer van gevaarlijke stoffen in hun omgeving. De risico's moeten aanvaardbaar zijn. Met het oog daarop heeft de rijksoverheid risiconormen vastgesteld waarmee bedrijven, wegbeheerders en vervoerders, maar ook gemeenten en provincies, rekening dienen te houden. Voor situaties waarbij het ontwikkelingsgebied binnen het invloedsgebied van een risicobron ligt, moet het resultaat van een risicoanalyse daarom getoetst worden aan de gestelde risiconormen.

Op de signaleringskaart Externe Veiligheid van de gemeente Barneveld is te zien dat in de omgeving van het plangebied een risicobron is gesitueerd. Langs de Dronkelaarseweg ligt namelijk een hoge druk aardgastransportleiding van 4". De kinderspeelboerderij/kinderdagverblijf ligt binnen het invloedsgebied van deze hoge druk aardgastransportleiding.

4.4.1 Plaatsgebonden risico en groepsrisico

In het rapport van 19 mei 2011 van de Adviesgroep buisleidingen uit Bergen op Zoom met projectnummer 00.013-10 (zie bijlage 2 ) zijn de risico's van de ligging binnen het invloedsgebied van deze hoge druk aardgastransportleiding onderzocht. De conclusies zijn:

  • De leiding heeft geen PR 10-6 contour. Het plaatsgebonden risico levert dus geen knelpunten op voor het plangebied;
  • Het groepsrisico van de leiding neemt door de ruimtelijke ontwikkeling zeer beperkt toe, maar ligt ver onder de oriëntatiewaarde. Omdat het groepsrisico en de toename daarvan lager is dan 0,1 keer de oriënterende waarde kan door de gemeente Barneveld worden volstaan met een beperkte verantwoordingsplicht.

Het in de rapportage van de Adviesgroep buisleidingen bepaalde plaatsgebonden risico en de toename van het groepsrisico door de voorgenomen ruimtelijke ontwikkeling zijn een onderdeel van deze verantwoordingsplicht.

De overige aspecten van de verantwoordingsplicht, zoals bestrijdbaarheid en zelfredzaamheid zullen door de gemeente moeten worden verantwoord, hierover is advies ingewonnen bij de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.

De gemeente heeft het rapport beoordeeld. De rapportage is op de juiste wijze gemaakt en de gemeente is ook van oordeel dat de aspecten plaatsgebonden risico en groepsrisico deze ontwikkeling niet in de weg staan.

4.4.2 Bestrijdbaarheid en zelfredzaamheid

Voor een volledige beoordeling van externe veiligheid zijn zoals genoemd ook de aspecten bestrijdbaarheid en zelfredzaamheid in geval van een calamiteit van belang. Hierover heeft de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland Midden (sector brandweer) op 15 juni 2011 advies uitgebracht (kenmerk HGM/PPP/2011/85). Zie bijlage 3. In dit advies worden bij doorgang van het plan maatregelen ter verbetering van de rampenbestrijding en de zelfredzaamheid gesteld. Naar aanleiding van dit advies heeft op 29 juni 2011 overleg plaatsgevonden tussen de regionale brandweer, de brandweer Barneveld, de wethouder en de initiatiefnemers.

Centraal tijdens het overleg stond de vraag of de gemeente Barneveld de kinderspeelboerderij / kinderdagverblijf wil laten realiseren binnen de effectafstanden van een aardgastransportleiding, met als maatgevend scenario de fakkelbrand, en welke voorwaarden de gemeente Barneveld hieraan koppelt om dit risico voor uw gemeente op een acceptabel niveau te houden.

Het resultaat van het overleg is dat de gemeente Barneveld toestaat het kinderspeelboerderij / kinderdagverblijf te realiseren onder de voorwaarden dat bouwtechnische en infrastructurele voorzieningen en organisatorische maatregelen worden getroffen. Afgesproken is dat de initiatiefnemer in overleg met de gemeente Barneveld en de brandweer Barneveld:

  • a. nooduitgangen realiseert in het gebouw die van de risicobron afgericht zijn;
  • b. vluchtwegen/routes realiseert in de omgeving van het gebouw die van de risicobron afgericht zijn;
  • c. zo min mogelijk glas, geen grote glasoppervlakten of openslaande ramen toepast aan de risicozijde;
  • d. de indeling van het gebouw afstemt op het aanwezige risico door bijvoorbeeld de slaapvertrekken en ruimten met minst zelfredzame kinderen (o.a. baby's) zo ver mogelijk van de risicobron af te situeren;
  • e. de primaire bluswatervoorzieningen optimaliseert langs en in de omgeving van de buisleiding en/of het te vestigen kinderdagverblijf;
  • f. invulling geeft aan een bedrijfshulpverleningsorganisatie als er kinderen aanwezig zijn.

De gemeente Barneveld draagt verder zorg voor het informeren van de bewoners en werknemers in het plangebied over de risico's van de buisleiding en over wat te doen ingeval van een incident, om zo de zelfredzaamheid te verhogen en motiveert in het ruimtelijke besluit de keuze en de voorwaarden waaronder.

Naar aanleiding van het gesprek is het advies van 15 juni op 13 juli 2011 aangevuld (kenmerk HGM/PPP/2011/85). Zie bijlage 3.

Tijdens dit overleg bleek ook dat de oorzaak van calamiteiten met hoge druk aardgastransportleidingen meestal graafwerkzaamheden in de buurt van deze leidingen is. Er wordt daarom bepaald dat de kinderspeelboerderij / kinderdagverblijf tijdens graafwerkzaamheden in de buurt van de hoge druk aardgastransportleiding van 4'' langs de Dronkelaarseweg gesloten moet zijn.

Voor het verbouwen en brandveilig gebruiken van de loods moet een omgevingsvergunning worden verleend. De hierboven genoemde voorwaarden gaan echter verder dan waar volgens het Bouwbesluit en het Gebruiksbesluit aan mag worden getoetst. Daarom is in artikel 7 een "veiligheidszone -leiding" geïntroduceerd waarbinnen geen kwetsbare objecten mogen worden gerealiseerd. Alleen met een binnenplanse afwijking, als aan alle bovengenoemde voorwaarden van dit plan wordt voldaan, en daardoor de veiligheid voldoende is gegarandeerd, is realisatie van het plan mogelijk.

Het informeren van de bewoners en werknemers in het plangebied over de risico's van de buisleiding en over wat te doen ingeval van een incident, om zo de zelfredzaamheid te verhogen gebeurt als volgt:

De gemeente Barneveld neemt allereerst deel aan de regionale meerjaren risicocommunicatiecampagne, een samenwerking tussen Veiligheids- en gezondheidsregio Gelderland Midden en de 16 gemeenten in hun verzorgingsgebied. Deze campagne heeft tot doel om door proactieve communicatie over risico's met de inwoners van Gelderland-Midden, het riscobewustzijn te doen stijgen. Hierdoor zijn de inwoners van Gelderland-Midden zich bewust van hun omgevingsrisico's en hun eigen verantwoordelijkheid bij rampen; weten wat ze kunnen doen om zich voor te bereiden op rampen en weten ze hoe zij moeten handelen tijdens een ramp. Hierdoor neemt de kans toe op adequaat gedrag.

Door deelname aan de regionale meerjaren risicocampagne beoogt de gemeente Barneveld het algemeen risicobewustzijn van haar inwoners, en daarmee mede de inwoners en werknemers in het plangebied, te vergroten.

Specifiek voor dit plan stelt de gemeente dat de directie van de te vestigen kinderspeelboerderij/kinderdagverblijf verantwoordelijk is voor de voorlichting over het risico en het handelingsperspectief bij een incident richting haar klanten, werknemers en omwonenden.