Plan: | Dronkelaarseweg I |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1127-0003 |
De Provinciale Ruimtelijke Verordening is een gevolg van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) die in juli 2008 in werking trad. Deze wet geeft de provincie de bevoegdheid algemene regels vast te leggen in een provinciale verordening. Met een ruimtelijke verordening stelt de provincie regels aan bestemmingsplannen van gemeenten. De provincie richt zich hierbij op onderwerpen die van provinciaal belang zijn, zoals verstedelijking, natuur, nationale landschappen, water en glastuinbouw. Gemeenten krijgen op sommige terreinen meer beleidsvrijheid, terwijl ze op andere gebieden te maken krijgen met strikte provinciale richtlijnen. Gedeputeerde Staten hebben op 15 december 2010 de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld. De Verordening is in werking getreden op 2 maart 2011. Voor de provincie betekent de Wet ruimtelijke ordening dat het goedkeuringsvereiste voor gemeentelijke bestemmingsplannen vervalt. De Ruimtelijke Verordening is gebaseerd op reeds vastgesteld ruimtelijk beleid, zoals het 'Streekplan Gelderland 2005'. De Verordening vormt derhalve een beleidsneutrale vertaling van reeds vastgesteld ruimtelijk beleid. Dit betekent dat de Verordening geen beleidswijzigingen bevat.
Provinciale Staten hebben op 29 juni 2005 het Streekplan Gelderland 2005 vastgesteld. Het streekplan geeft de beleidskaders aan voor de ruimtelijke ontwikkelingen tot 2015. Het streekplan is er op gericht de verschillende functies in regionaal verband een zodanige plek te geven dat de ruimtelijke kwaliteiten worden versterkt en er zuinig en zorgvuldig met de ruimte wordt omgegaan. Op de kaart Ruimtelijke structuur van het streekplan, is het plangebied aangewezen als Ecologische Hoofdstructuur (EHS) - verbindingszone.
Op 1 juli 2009 hebben Provinciale Staten de streekplanherziening Herbegrenzing Ecologische Hoofdstructuur (EHS) vastgesteld. Binnen de EHS geldt de 'nee, tenzij'-benadering. Dit houdt in dat bestemmingswijziging niet mogelijk is als daarmee de wezenlijke kenmerken of waarden van het gebied significant worden aangetast, tenzij er geen reële alternatieven zijn en er sprake is van redenen van groot openbaar belang. Het gaat nu om een het starten van een kinderspeelboerderij in een bestaand gebouw bij een agrarisch bedrijf waarbij een aantal parkeerplaatsen worden aangelegd. Hiermee worden geen wezenlijke kenmerken of waarden van het gebied significant aangetast.
Daar komt bij dat er vanwege de bezuinigingen minder geld beschikbaar is voor het realiseren van de EHS. De Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei (SVGV) geeft aan dat rond de Esvelderbeek waarschijnlijk een strook van 3 meter over zal blijven van de verbindingszone van de EHS. Deze ontwikkeling ligt daarbuiten. Bovendien vindt deze ontwikkeling plaats aan de zijde van het agrarische bedrijf die niet gericht is naar de Esvelder beek. Deze beek is de as van de verbindingszone.
In de regio Vallei wordt de mogelijkheid geboden om in regionaal verband een alternatief beleid te ontwikkelen voor functieverandering van gebouwen in het buitengebied. In 2008 is door regio De Vallei de Regionale beleidsinvulling functieverandering en nevenactiviteiten vastgesteld. Het beleid voor functieverandering is hierin verwoord. Dit verzoek past binnen de “Regionale beleidsinvulling functieverandering en nevenactiviteiten” van Regio de Vallei. De “Regionale werkgroep coördinatie verzoeken om functiewijziging” heeft positief over onderhavig verzoek geadviseerd.