direct naar inhoud van 5.2 Bodem
Plan: Columbiz Park
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1118-0002

5.2 Bodem

Bij de ontwikkeling van een bestemmingsplan bepaalt artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) dat moet worden voldaan aan de “eis van uitvoerbaarheid”. Eén van de aspecten daarbij is het uitvoeren van onderzoek naar de milieuhygiënische kwaliteit van de bodem. Saneringskosten van (ernstig) verontreinigde bodem kunnen immers van invloed kan zijn op de financiële uitvoerbaarheid (exploitatie) van het bestemmingsplan. In het kader van de ontwikkeling van het gebied dient te worden beoordeeld of de uiteindelijke bodemkwaliteit binnen dit gebied uit oogpunt van volksgezondheid en milieu aan zekere kwaliteitsnormen voldoet om te voorkomen dat op verontreinigde grond wordt gebouwd.

Voor het gehele plangebied is in maart 2006 door Vink Milieutechnisch Adviesbureau b.v. een eerste notitie geschreven over de bodemkwaliteit (Notitie bodemkwaliteit en saneringskosten Ontwikkelingsvlek Transferium Barneveld Noord, kenmerk M6.069.02, d.d. 29 maart 2006).

Deze notitie was gebaseerd op een aantal in het plangebied uitgevoerde bodemonderzoeken en tussentijdse resultaten van een nog lopend onderzoek. Inmiddels is dat onderzoek ook afgerond en is, mede gelet op het vigerende nieuwe bodembeleid, een herinterpretatie van de onderzoeksgegevens uitgevoerd. (Notitie milieuhygiënische bodemkwaliteit Harselaar Centraal, kenmerk M6.069.05, d.d. 23 juli 2008, bijlage 8).

Uit deze notities valt af te leiden dat zich binnen het plangebied een aantal gevallen van (ernstige) bodemverontreiniging bevinden.

In verband met de gefaseerde ontwikkeling van het plangebied en dien ten gevolge ook de aanpak van te saneren deellocaties heeft deze herinterpretatie vooralsnog betrekking op het noordelijke en middengedeelte van het plangebied. Het zuidelijke gedeelte komt in een volgende fase aan de orde.

Belangrijkste kenmerk van de herinterpretatie omvat het optimaliseren van de verhouding tussen minimaliseren van belemmeringen ten gevolge van bodemverontreiniging en milieuhygiënisch saneringsrendement. Functiegericht en kosteneffectief saneren maakt daar deel van uit.

Binnen het plangebied zijn vanaf 1994 een groot aantal beperkte en alles omvattende bodemonderzoeken uitgevoerd. Omwille van de leesbaarheid en het overzicht zijn alleen de meest recente bodemonderzoekrapportages opgenomen waarin overigens wel in kort bestek de onderzoeksgegevens van voorgaande bodemonderzoeken zijn vermeld.

  • Actualisatie-onderzoek aan de Baron van Nagellstraat 150-160 te Barneveld, Vink MAB, projectnr. M04-204 d.d. 10 december 2004 (bijlage 5);
  • Verkennend en nader bodemonderzoek Harselaar centraal (middengedeelte) te Barneveld, Vink Milieutechnisch Adviesbureau, projectnr. M06-103.1, d.d.16 augustus 2006 (bijlage 6);
  • Nader bodemonderzoek Harselaar Centraal (voormalige Aërosolfabriek) te Barneveld (bijlage 7).

Deze rapportages zijn ook bij het bestemmingsplan "Harselaar Centraal" als een separate bijlage gevoegd.

Op basis van de onderzoeksresultaten kan worden geconcludeerd dat op een aantal locaties binnen het plangebied de vaste bodem en het grondwater ernstig zijn verontreinigd met zink, vluchtige aromaten, bestrijdingsmiddelen, minerale olie, PAK's en freonen. Het gaat daarbij om een nieuw geval (veroorzaakt vanaf 1987) waarvoor de gemeente bevoegd is en om bestaande gevallen (veroorzaakt vóór 1987) waarvoor de provincie bevoegd gezag is. Op deze locaties kunnen sanerende maatregelen noodzakelijk zijn.

Bodemsaneringsplan noordelijk- en middenterrein

Op het terrein komen / kwamen de volgende verontreinigingen voor:

  • 1. een verontreiniging met minerale olie en vluchtige aromaten bij de voormalige brandstoffeninstallatie aan de Baron van Nagellstraat 152-1;
  • 2. een verontreiniging met PAK op de Industrieweg 9-13;
  • 3. een verontreiniging met minerale olie en zink aan de Harselaarseweg 3.

Door Vink MAB is een saneringsplan opgesteld (projectnr. M06-103.S01_2 d.d. 17 februari 2009, bijlage 10). De sanering van de verontreiniging aan de Baron van Nagellstraat 152-1 is begin 2011 uitgevoerd. De resultaten leiden tot de conclusie dat zowel de grond als het grondwater gesaneerd zijn tot beneden de terugsaneerwaarden. De grond is geschikt voor het gebruik als bedrijventerrein en in het grondwater is sprake van een stabiele situatie. Huidige status is dat het evaluatierapport van de sanering eind juli 2011 is ingediend bij de provincie ter goedkeuring.

Ten aanzien van de PAK-verontreiniging ter plaatse van de Industrieweg 9-13 is de BUS-melding ingediend bij de provincie (kenmerk AX22C, AAN20110615 d.d. 15 juni 2011, bijlagen 12 en 9) . Het betreft een sanering van alleen de vaste bodem. Deze verontreiniging is begin augustus 2011 verwijderd waardoor de locatie thans geschikt is voor het gebruik als bedrijventerrein.

Door Wareco is een plan van aanpak opgesteld voor de sanering van de bodemverontreiniging met minerale olie en zink aan de Harselaarseweg 3 (projectnr. AX22A, RAP20101119 d.d. 20-12-2010, bijlage 11). Ook deze sanering is begin 2011 uitgevoerd. Het betrof hier een sanering van alleen de vaste bodem. Op basis van de resultaten kan worden geconcludeerd dat de grond gesaneerd is tot beneden de achtergrondwaarde. De grond is geschikt voor het gebruik als bedrijventerrein.

Bodemsaneringsplan zuidelijk terrein

De bodem van dit terreingedeelte (Baron van Nagellstraat 170-172 en Industrieweg 23) is plaatselijk ernstig verontreinigd met minerale olie, aromaten, bestrijdingsmiddelen en freons. In de eerste helft van 2012 zal een saneringsplan worden opgesteld in samenspraak met de provincie.

De locatie is thans in gebruik door BCA autoveiling. Vanwege dit gebruik en de aanwezige bebouwing op het terrein kan sanering niet op korte termijn worden uitgevoerd. Verwacht wordt dat BCA autoveiling zal verhuizen naar een nieuwe locatie in 2012/2013.

In dit saneringsplan zal dan ook rekening worden gehouden met de wijze waarop uiteindelijk concrete invulling wordt gegeven aan de openbare ruimte en concrete bouwkundige aspecten bekend zijn om functioneel en kosteneffectief te kunnen saneren in dit plangebied.

Financiële verantwoording

In de eerder genoemde notitie uit maart 2006 over bodemkwaliteit en saneringskosten is een raming opgenomen van alle bodemsaneringskosten. Deze kosten zijn opgenomen in de exploitatieopzet van het globale moederplan "Harselaar-Centraal" en zijn begroot op ruim € 900.000,- ex btw.

De uiteindelijke kosten van de reeds uitgevoerde saneringen komen nagenoeg overeen met deze ramingen. De verwachting is dan ook dat de uiteindelijke saneringskosten van het zuidelijke gedeelte (circa € 700.000,-) ook hiermee in overstemming zal zijn. Daarmee kan voor wat betreft het aspect bodem worden voldaan aan de eis van uitvoerbaarheid.