Plan: | Columbiz Park |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | uitwerkingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1118-0002 |
Om water als één van de principes voor de ruimtelijke ordening verder te ontwikkelen, heeft de Commissie Waterbeheer 21e eeuw doelstellingen geformuleerd om water prominenter in beeld te krijgen. Één van die doelstellingen is het uitvoeren van een 'Watertoets' bij alle ruimtelijke plannen en besluiten. Hiertoe dient de initiatiefnemer van een plan de waterbeheerder vroegtijdig bij de planvorming te betrekken. Het betreft het hele proces van informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het doel is om te waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen bij alle waterhuishoudkundige relevante ruimtelijke plannen en besluiten.
Na overleg is, door het Waterschap en de gemeente, daarom gekozen voor een 'buitenplanse' waterberging rond de Esvelderbeek. Daartoe wordt momenteel een duiker aangelegd net ten westen van het plangebied onder de spoorlijnen Amersfoort – Apeldoorn en Amersfoort – Ede-Wageningen.
Water in Barneveld noord, een samenhangend en integraal waterstructuurplan, Gemeente Barneveld (DHV, augustus 2006)
In 'Water in Barneveld Noord, een samenhangend en integraal waterstructuurplan', augustus 2006, worden het toekomstig watersysteem in Barneveld Noord, bestaande uit het (uitgebreide) bedrijventerrein Harselaar en omgeving, beschreven.
Het plangebied vormt onderdeel van het watersysteem van het totale bestaande bedrijfsterrein de Harselaar. Op het bedrijfsterrein zijn in de bestaande situatie verschillende knelpunten geïnventariseerd. In het Waterstructuurplan van 2006 zijn hiervoor verschillende oplossingrichtingen geformuleerd. Gekozen is voor een samenhangende en integrale totaaloplossing, waarbij de gescheiden rioolstelsels van Harselaar West en Harselaar Oost worden omgebouwd tot verbeterd gescheiden rioolstelsels en tussen deze industrieterreinen en de Esvelderbeek 28.000 m3 waterberging wordt gerealiseerd. De voorziene toekomstige ontwikkelingen van het Columbiz Park zullen hier ook onderdeel van uitmaken.
In 2009 vond een actualisatie plaats van het waterstructuurplan ten behoeve van het Columbiz Park (bijlage 32). Deze actualisatie levert de inbreng voor de waterparagraaf voor dit uitwerkingsplan. In deze waterparagraaf wordt aangegeven hoe wordt omgegaan met alle watersoorten, te weten; afvalwater, schoon regenwater, vuil regenwater en grondwater, in overeenstemming met het gemeentelijk beleid in het Waterplan Barneveld en Gemeentelijk Riolering plan / waterbeheerplan Waterschap Vallei en Eem.
Het waterstructuurplan uit 2009 omschrijft de omgang met de diverse soorten water (afvalwater, regenwater en grondwater). Bij het opstellen is rekening gehouden met het voorlopig stedenbouwkundig plan en een grotendeels vastliggend ontwerp voor gebouwen, wegen en groen. Ook zijn bestaande waterrapportages gebruikt:
Afvalwater is af te voeren naar het aanwezige afvalwaterriool op het industrieterrein Harselaar West en vandaar via het gemengde rioolstelsel in de Stationsstraat uiteindelijk naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) te Ede. Knelpunten qua afvoercapaciteit in het genoemde riool / rioolstelsel zijn niet te verwachten omdat het afvalwateraanbod zal afnemen ten opzichte van de bestaande situatie.
Voor de omgang met regenwater zijn de volgende uitgangspunten geformuleerd:
Vasthouden van regenwater is mogelijk door “groene” daken toe te passen.
Bergen van regenwater is het plangebied is niet haalbaar omdat het stedenbouwkundige plan hierin niet voorziet. Bovendien is bovengrondse infiltratie nauwelijks toepasbaar vanwege het voorkomen van stoorlagen en te hoge grondwaterstanden.
Afvoeren van regenwater is mogelijk via het slim verbeterd gescheiden rioolstelsel (SVGS) van Harselaar West naar een waterbergingslokatie die in nauwe samenwerking met het waterschap Vallei & Eem in de overgangszone Esvelderbeek wordt aangelegd en uiteindelijk op de Esvelderbeek.
Vanwege het “slim” functioneren van het SVGS waarbij zo veel mogelijk regenwater naar de waterberging gaat en zo min mogelijk vervuild regenwater naar de rwzi Ede gaat is het uit beheersoogpunt niet efficiënt om schoon- en vervuild regenwater via aparte riolen af te voeren.
Bij de ombouw van het bestaande rioolstelsel op Harselaar West naar een SVGS is rekening gehouden met de regenwateraanvoer van het Columbiz Park.
Voor de grondwaterbeheersing is aanleg van drainage nodig omdat de gemiddeld hoogste grondwaterstand (GHG) in bijna het hele gebied te hoog is. Om dichtslibben en verstopping van het drainagestelsel te voorkomen is aanleg onder de gemiddelde laagste grondwaterstand nodig op 9,30+ NAP. Met behulp van een stuwput met drempel op 11,20 + NAP is een ontwateringdiepte van 80 cm. onder maaiveld in te stellen zodat niet onnodig veel grondwater wordt onttrokken en afgevoerd. Het op deze wijze ingezamelde overtollige grondwater wordt rechtsreeks op de spoorsloot geloosd en via de waterberging naar de Esvelderbeek afgevoerd.