direct naar inhoud van Hoofdstuk 3 PLANBESCHRIJVING
Plan: Brugveenseweg I
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1111-0002

Hoofdstuk 3 PLANBESCHRIJVING

Het plan heeft een lange voorgeschiedenis en betreft een totaalplan om de (sinds 1992) illegale situatie op te lossen en de ruimtelijke kwaliteit van de planlocatie te verbeteren.

Legalisering van het loonbedrijf

Het perceel had ook in het verleden de bestemming “Agrarisch gebied”, volgens het bestemmingsplan Buitengebied 1983. Op het perceel was vanaf de jaren '60 een varkensbedrijf gevestigd. Begin jaren '80 heeft de eigenaar tevens op het perceel een loonbedrijf c.q. tuinontwikkelings- en onderhoudsbedrijf gestart. Het bedrijf verhuurt ook (tuin)machines. De agrarische bedrijfsactiviteiten zijn geheel beëindigd. De niet-agrarische activiteiten in een op het perceel aanwezige schuur (oppervlakte 191 m²) valt onder het gemeentelijk gedoogbeleid. Hier wordt niet meer handhavend tegen opgetreden en het gebruik wordt beschouwd als bestaand recht.

Om het loonbedrijf te kunnen legaliseren wordt gebruik gemaakt van het functieveranderingsbeleid. Kort gezegd zal als tegenprestatie van de legalisering ruimtelijke winst moeten worden geboekt door voormalige agrarische bedrijfsgebouwen te slopen. Op deze manier wordt een bijdrage geleverd aan de ontstening van het buitengebied.

Aan de hand van dit uitgangspunt is een berekening gemaakt voor de maximale oppervlakte aan bedrijfsruimte die kan worden gelegaliseerd en hoeveel m² voormalige agrarische bedrijfsgebouwen hiervoor wordt gesloopt.

Op het perceel is 1.150 m² aan bedrijfsgebouwen aanwezig. Zoals eerder genoemd wordt 191 m² hiervan beschouwd als bestaand recht voor het niet-agrarisch bedrijf. Hierdoor blijft 959 m² over wat kan worden ingezet voor de legalisering van het bedrijf. De sloopeis die wordt gesteld voor elke m² te legaliseren bedrijf bedraagt 2 m². Deze sloopeis geldt tot een maximum te legaliseren oppervlakte van 500 m².

Na de berekening (959 : 2 m² = 479 m²) kan 479 m² worden gelegaliseerd. Samen met de gedoogde oppervlakte van 191 m² mag het bedrijf een maximale oppervlakte van 670 m² hebben.

De eigenaar zal een bestaande schuur van 405 m² hergebruiken. Achter deze schuur zal een nieuwe schuur worden gebouwd voor stalling van machines.

Juist bij functiewijziging naar bedrijven speelt de ligging ten opzichte van de beschikbare infrastructuur een belangrijke rol. Het perceel Brugveenseweg 71 beschikt over een prima ontsluiting op de openbare weg. De bestaande inritten blijven gehandhaafd. Verder is op eigen terrein voldoende ruimte aanwezig voor parkeergelegenheid.

Woningen

Op het perceel zijn de voormalige agrarische bedrijfswoning, vijf stacaravans en een als woning gebruikte berging aanwezig.

De bestaande voormalige agrarische bedrijfswoning met huisnummer 71-71a zal worden bestemd als burgerwoning waarbinnen twee wooneenheden zijn toegestaan.

De bewoning van de berging valt onder het gemeentelijk gedoogbeleid. Twee van de aanwezige vijf stacaravans vallen onder het zogenaamde bouwovergangsrecht. De drie overige stacaravans worden formeel niet meer beschermd door het bouwovergangsrecht vanwege het feit dat deze zijn vervangen dan wel meer dan gedeeltelijk vernieuwd. Uit het dossier blijkt echter dat er al wel vanaf eind jaren '70 / begin jaren '80 vijf objecten op het perceel worden bewoond. De bewoningsgeschiedenis is alleen niet zodanig transparant dat bijvoorbeeld met zekerheid kan worden gesteld dat de bewoning van de vijf objecten onafgebroken heeft voortgeduurd. Om te komen tot een goede totaaloplossing en een kwaliteitsverbetering dient de bewoning van de berging beëindigd te worden en dienen de vijf aanwezige stacaravans met bijbehorende bouwwerken verwijderd te worden.

Als tegenprestatie wordt, gelet op de lange voorgeschiedenis en de ruimtelijke verbetering die optreedt, een nieuwe bedrijfswoning op het perceel bij het loonbedrijf toegestaan. De woning mag een inhoud hebben van maximaal 750 m³ en een goothoogte van maximaal 3,5 meter.