direct naar inhoud van 5.13 Water
Plan: Leemweg I
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1075-0003

5.13 Water

De Europese Kaderrichtlijn Water (2003)
De Europese Kaderrichtlijn Water gaat er vanuit dat water geen gewone handelswaar is, maar een erfgoed dat moet worden beschermd en verdedigd. Het hoofddoel van de richtlijn is daarop gebaseerd. De Kaderrichtlijn Water geeft het kader voor de bescherming van landoppervlaktewater, overgangswater, kustwater en grondwater. Dat moet ertoe leiden dat:

  • aquatische ecosystemen en gebieden die rechtstreeks afhankelijk zijn van deze ecosystemen, voor verdere achteruitgang worden behoed;
  • verbetering van emissies;
  • duurzaam gebruik van water wordt bevorderd op basis van bescherming van de beschikbare waterbronnen op lange termijn
  • er wordt gezorgd voor een aanzienlijke vermindering van de verontreiniging van grondwater.

Vierde nota Waterhuishouding (Ministerie van Verkeer en Waterstaat, 1998)
De vierde nota waterhuishouding geeft het kader voor het waterbeheer voor Nederland, nu en in de toekomst. De hoofddoelstelling is "een veilig en goed bewoonbaar land en het in stand houden/versterken van gezonde en veerkrachtige watersystemen, waarmee een duurzaam gebruik blijft gegarandeerd". Om de veerkracht van de watersystemen te vergroten dient de waterconservering en buffering te worden bevorderd en de afwenteling van (water)problemen op naastgelegen gebieden te worden beperkt.

Waterbeleid in de 21e eeuw (2000)
De hoge waterstanden in de rivieren in 1995 en 1996 en de klimaatscenario's waarin naast de zeespiegelstijging ook meer en hevigere buien worden voorspeld hebben geleid tot vernieuwde aandacht voor water. Nederland is met zijn lage ligging en hoge verstedelijkingsgraad kwetsbaar voor wateroverlast en de veiligheid is in de toekomst in het geding. Maar ook door de drogere zomers is er het risico van watertekorten en verdroging. De commissie "Waterbeheer 21e eeuw" heeft in opdracht van de regering duidelijk gemaakt dat we anders moeten omgaan met water en ruimte. Ruimte die nu beschikbaar is voor de bescherming tegen overstromingen en wateroverlast moet ten minste behouden blijven. De aanwezige ruimte mag niet sluipenderwijs verloren gaan bij de uitvoering van nieuwe projecten voor infrastructuur, woningbouw, landbouw of bedrijventerreinen.

Waterplan provincie Gelderland
Het Provinciaal Waterplan 2010-2015 is mede kader voor de wijze waarop omgegaan wordt met water in het plangebied. Het waterplan is beschreven aan de hand van een aantal thema's zoals landbouw, wateroverlast, watertekort, natte natuur, grondwaterbescherming en hoogwaterbescherming. Voor deze thema's is beschreven welke doelstellingen voor 2007 en 2015 er liggen. Hierbij is rekening gehouden met de Europese Kaderrichtlijn Water en het beleid Waterbeheer 21e eeuw (WB21). Het thema "water als ordenend principe" loopt als een rode draad door het gehele plan. Dit houdt in dat, voordat er beslissingen worden genomen op ruimtelijk gebied, er wordt bekeken welke gevolgen die hebben voor watersystemen. Dit waterplan valt onder het regime van de nieuwe Waterwet (22 december 2009)

Waterbeheersplan Waterschap Vallei & Eem
In het Waterbeheersplan 2010 - 2015 heeft Waterschap Vallei & Eem zijn ambities en uitvoeringsprogramma vastgelegd voor de periode 2010 tot en met 2015. Het plan bepaalt in grote lijnen de agenda van Waterschap Vallei & Eem voor de komende zes jaar. Dit plan is mede kader voor de wijze waarop omgegaan wordt met water in het plangebied.

Waterplan Barneveld
In het visiedocument van het waterplan is aangegeven dat schoon en vuil water zoveel mogelijk gescheiden worden ingezameld. Het schone regenwater wordt bij voorkeur geïnfiltreerd of lokaal op oppervlaktewater geloosd.

Watertoets
Bij ruimtelijke plannen geldt vanaf 1 november 2003 de wettelijke verplichting van een waterparagraaf/watertoets. De watertoets is één van de pijlers van het Waterbeleid voor de 21e eeuw, waarin aan water een meesturende rol in de ruimtelijke ordening is toegekend. Met de watertoets wordt beoogd waterbeheerders vroegtijdig in het ruimtelijke ordeningsproces te betrekken. De watertoets betreft het hele proces van informeren, adviseren, afwegen en beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het doel van een waterparagraaf is een samenhangend beeld te geven van de wijze waarop in het plan rekening is gehouden met duurzaam waterbeheer en de gevolgen van het plan voor de waterhuishouding. Het voorkomen van negatieve effecten op de waterhuishouding staat bij de watertoets voorop. Dan pas komen inrichtingsmaatregelen en compensatie in beeld.

Huidige en toekomstige situatie
Met het Waterschap Vallei & Eem is er vanaf 2010 meerdere malen contact geweest over de uitbreiding van de begraafplaats in Terschuur. De uitbreiding is aansluitend op de bestaande begraafplaats aan de noordoostzijde. Dit gebied is nu in gebruik als grasland.

De grondwaterstand in dit gebied is hoog. Zo blijkt uit de grondwatertrappenkaart (bodemdata.nl) dat de uitbreiding in het noordelijke deel een gemiddeld hoogste grondwaterstand heeft tussen de 40 en 80 cm beneden maaiveld en het zuidelijke deel minder dan 40 cm. Rekeninghoudend met paragraaf 4, artikel 5 vierde lid van het Besluit op de lijkbezorging dienen de graven zich ten minste 30 cm. boven het niveau van de gemiddeld hoogste grondwaterstand te bevinden.

Teneinde de gewenste ontwateringsdiepte te bereiken heeft het Waterschap aangegeven dat het ophogen van het terrein de voorkeur heeft boven het aanleggen van drainage. Het gebied waar de uitbreiding wordt gerealiseerd, wordt opgehoogd variërend van 0,5 tot 1,0 meter. Om de mate van ophoging te beperken, worden alleen tweepersoonsgraven (geen driepersoonsgraven) uitgegeven.

Afgezien van het centrale pad, worden de paden in de uitbreiding in een halfverharding uitgevoerd. Als gevolg van de toekomstige grafbedekking zal het verhard oppervlak in beperkte mate toenemen. Voor de ophoging wordt, ook om begraaftechnische redenen, goed doorlatende grond gebruikt. Er wordt geen aanvullende waterberging aangelegd.

Het Waterschap heeft aangegeven dat ophoging tot geen problemen leidt voor de waterhuishouding. In de directe omgeving van de begraafplaats zijn immers tertiaire watergangen aanwezig. Om het mogelijke effect van afstromend regenwater naar het naastgelegen grasland te beperken, wordt op de grens een 10 meter brede, geleidelijk aflopende houtsingel aangelegd.

De nieuw aan te leggen toegangsweg kruist een tertiaire watergang. Voor het aanbrengen van een dam met duiker zal een omgevingsvergunning aangevraagd worden en zal een watervergunning bij het Waterschap aangevraagd worden.

Daarnaast gaat het Waterschap Vallei & Eem samen met de gemeente de compensatielocatie ontwikkelen. In het vierde kwartaal van 2012 zal de beplanting daar aangelegd worden.