Plan: | Leemweg I |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1075-0003 |
Uitbreiding
Met onderhavig plan wordt de bestaande begraafplaats 'Westerveld' aan de Leemweg in Terschuur uitgebreid met een oppervlakte van circa 4.870 m2 (inclusief de te compenseren bosstrook aan de noordoostzijde). De uitbreiding is gesitueerd aan de noordoostzijde van de huidige begraafplaats op een perceel agrarische grond.
De uitbreiding van de begraafplaats is bereikbaar door een nieuw aan te leggen toegangsweg met een breedte van 5 meter in de rand van een belendend bosperceel. Deze nieuwe toegangsweg sluit aan op de bestaande uitrit, zodat de ontsluitingen niet aangepast behoeven te worden.
Gelet op het huidige aantal parkeerplaatsen (26) en de te verwachten begrafenissen per jaar is het niet nodig het aantal parkeerplaatsen uit te breiden. Het huidige aantal parkeerplaatsen is voldoende ruim om in de behoefte voor de uitbreiding te kunnen voorzien.
Door middel van de aanleg van een nieuwe houtsingel en het versterken van een bestaande houtsingel wordt de uitbreiding landschappelijk ingepast.
Figuur 6: Schets uitbreiding begraafplaats 'Westerveld'
Noodzaak uitbreiding
Vanwege het feit dat er binnen afzienbare tijd geen nieuwe graven meer kunnen worden uitgegeven op de bestaande begraafplaats is het nodig de bestaande begraafplaats uit te breiden. Keuze kan ook zijn om een nieuwe begraafplaats op een andere locatie realiseren of de burgers verwijzen naar begraafplaatsen elders. Een begraafplaats valt aan te merken als een stedelijke ontwikkeling die in feite binnen bestaand bebouwd gebied, dan wel binnen een zoekzone wonen en/of werken moet plaatsvinden. Aangezien het in voorliggende situatie een uitbreiding van een bestaande begraafplaats betreft, is er voor gekozen om (vanwege de onderstaande argumenten) de uitbreiding aan de Leemweg te realiseren en is er bewust niet gekozen om elders een nieuwe begraafplaats realiseren.
De voorkeur is uitgegaan naar één aaneengesloten gemeentelijke begraafplaats, dus voor uitbreiding van de huidige begraafplaats en is deze functie aanvaardbaar op onderhavige locatie. Die voorkeur is gebaseerd op de volgende argumenten:
- geen effecten op de kwaliteit van de EHS;
- financiële en praktische voordelen;
- wensen burgers.
Geen effecten op de kwaliteit van de EHS
De bestaande begraafplaats is zeer landelijk gelegen in het buitengebied. De voorgestelde uitbreiding naast de bestaande begraafplaats heeft een verandering tot gevolg van grondgebruik, van intensief agrarisch gebruik naar aanleg en uitgifte van graven.
De voorgestelde uitbreiding is een ontwikkeling waarbij de volgende aspecten van toepassing zijn:
- er is geen toename van bebouwing (er vindt geen nieuwbouw plaats) en van parkeerplaatsen;
- andere ontwikkelingen vinden er niet plaats, de uitbreiding voorziet alleen in de continuering van de uitgifte van graven;
- (menselijke) activiteiten nemen niet toe.
Om te voorkomen dat de landschaps- en natuurwaarden van het gebied worden aangetast, wordt de uitbreiding door middel van behoud, versterking en aanleg van nieuwe beplantingen landschappelijk goed ingepast en worden er geen ingrepen toegepast die de waterhuishouding verstoren. Hiervoor is door Tauw een toetsing aan de EHS uitgevoerd. Dit rapport is als bijlage toegevoegd, en over het areaalverlies heeft overleg met de provincie plaatsgevonden. Gelet op het areaalverlies is er voor gekozen om elders natuur te ontwikkelen (compensatie elders, Kallenbroek). Zie ook paragraaf 4.2.1 en paragraaf 5.4.
Financiële en praktische voordelen
De uitbreiding naast de bestaande begraafplaats vergt lagere investeringskosten dan realisatie op een nieuwe locatie. Bij de voorgestelde uitbreiding is onder meer geen sprake van nieuwbouw, aanleg van nutsvoorzieningen, extra parkeerplaatsen en aanschaf van onderhouds- en gebruiksmateriaal.
Daarnaast is het hebben van een bestaande begraafplaats en een nieuwe op een andere locatie in hetzelfde gebied niet praktisch en efficiënt voor de gemeente (begraafplaatsadministratie, begraven, beheer en onderhoud) en voor bedrijven zoals steenhouwerijen, begrafenisondernemingen.
De hiervoor genoemde redenen bepalen in belangrijke mate de exploitatiekosten van een begraafplaats en de doorberekening ervan naar de tarieven voor begraven voor de burger. Daarom is het van algemeen belang de kosten zo laag mogelijk te houden.
Wensen burger
De begraafplaats voorziet in de behoefte van de burgers uit met name het gebied Terschuur en Zwartebroek om een graf te verwerven op de begraafplaats "Westerveld". Veel graven zijn eigen graven en daarom stellen de nabestaanden en/of rechthebbenden het op prijs een graf te verwerven op de begraafplaats waar familie begraven is.
Bestemmingsplan Buitengebied 2000 - ontwikkelingsvisie
De uitbreiding van de begraafplaats zelf is hoofdzakelijk gelegen in deelgebied 2 "Overgangsgebied" ingevolge de ontwikkelingsvisiekaart, welke deel uit maakt van de beschrijving in hoofdlijnen van het bestemmingsplan Buitengebied 2000. Per deelgebied is het gewenste streefbeeld van de verschillende functies geschetst. In deelgebied 2 "Overgangsgebied" zijn landschap, natuur en landbouw gelijkwaardige functies. Dat betekent dat er zowel ontwikkelingsmogelijkheden voor de landbouw dienen te zijn als ruimte voor de instandhouding en/of ontwikkeling van natuur en landschap. Voor andere functies is ruimte mits daardoor de ontwikkelingsruimte voor de landbouw niet wordt beperkt en de kwaliteit van natuur en landschap wordt vergroot.
In dit geval is er sprake van een andere functie. Doordat de ontwikkelingsruimte voor de landbouw niet wordt beperkt en de kwaliteit van natuur en landschap wordt vergroot past de uitbreiding binnen de kaders van de ontwikkelingsvisie voor het buitengebied. Immers er zal ten behoeve van het plan een nieuwe houtsingel worden aangelegd, en de bestaande houtsingel zal versterkt worden. Ook zal er elders compensatie plaatsvinden.
Het pad/toegangsweg naar de uitbreiding ligt ingevolge de ontwikkelingsvisiekaart in deelgebied 3 "Groen gebied". Het accent ligt hier op het behoud en de handhaving en waar mogelijk versterking van natuur en landschap door middel van versterking van de ecologische (infra)structuur. Binnen de ecologische hoofdstructuur wordt tevens de aanleg van structuurbeplanting gestimuleerd. Voor deze beplanting geldt dat deze moet aansluiten bij de karakteristiek van het gebied.
Hoewel er in het deelgebied 3 "Groen gebied" ten behoeve van de uitbreiding een gering aantal bomen zal verdwijnen (het betreft een strook van circa 61 m x 5 m (oppervlakte van 306,9 m2), waar nu ongeveer drie bomen aanwezig zijn), zal er een nieuwe houtsingel (strook van circa 73 m x 10 m, met een oppervlakte van 744,6 m2) teruggeplant gaan worden en een bestaande houtsingel versterkt worden. Hiermee kan gesteld worden dat de wezenlijke kenmerken en waarden van het plangebied mogelijk zelfs versterkt worden. Er is overigens een onderzoek door Tauw uitgevoerd. Verwezen wordt naar paragraaf 4.2 alsmede naar paragraaf 5.4.
Compensatie Kallenbroek
Vanwege areaalverlies aan EHS (0,36 ha) door de uitbreiding van de begraafplaats vindt er elders compensatie plaats. In het gebied Kallenbroek bedraagt de compensatieoppervlakte circa 0,39 ha. De totaal in te richten strook heeft een lengte van ongeveer 260 meter met een breedte van 15 meter. Hier zal dan het maaiveld verlaagd worden, aflopend van het huidige peil naar 0,10 m boven het zomerpeil van de Grote Barneveldse beek. De delen die niet worden afgegraven zullen ingericht gaan worden met aan te planten bosplantsoen. De vrijkomende grond gaat naar de locatie van de door derden aan te leggen esrand. Bij de inrichting van de strook wordt rekening gehouden met de Vallei Trail.