Plan: | Hoevelakenseweg V |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1064-0003 |
Om water als één van de principes voor de ruimtelijke ordening verder te ontwikkelen, heeft de Commissie Waterbeheer 21e eeuw doelstellingen geformuleerd om water prominenter in beeld te krijgen. Één van die doelstellingen is het uitvoeren van een 'Watertoets' bij alle ruimtelijke plannen en besluiten. Hiertoe dient de initiatiefnemer van een plan de waterbeheerder vroegtijdig bij de planvorming te betrekken. Het betreft het hele proces van informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het doel is om te waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen bij alle waterhuishoudkundige relevante ruimtelijke plannen en besluiten. De resultaten van het overleg tussen initiatiefnemer en waterbeheerder worden verwoord in de waterparagraaf.
De waterhuishouding speelt in het buitengebied een steeds belangrijkere rol. Daarom is inzicht in de kwaliteit en kwantiteit van grond- en oppervlaktewater van groot belang. ook van belang is de werking van het grondwatersysteem, waar liggen de infiltratie- en kwelgebieden etc.. Het grondwatersysteem is een deel van het totale watersysteem. Met watersysteem wordt bedoeld: het water in haar verschillende vormen van voorkomen (oppervlaktewater, grondwater, bodemvocht), in relatie met de directe omgeving (oever, waterbodem) en met de verschillende (fysische, chemische en biologische) processen die in het watersysteem plaatsvinden.
Het gebied ten noorden van de beek, grenzend aan het plangebied, wordt aangeduid als `gebied met waardevol kenmerk Waterhuishouding`. Dit gebied wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van vochtgebonden vegetaties. Na inventarisatie is gebleken dat in dit gebied nog relatief grote concentraties amfibieën voorkomen.
De kaart `Waterhuishouding` in het bestemmingsplan Buitengebied 2000 geeft geen bijzonderheden (zoals, infiltratiegebied, kwelgebied, overgangszone, gebied met waardevol kenmerk Waterhuishouding etc), aan voor het plangebied.
Het waterschap hanteert als beleid dat bij plannen waarvan sprake is van een toename van het verhard oppervlak van meer dan 0,25 ha een keurvergunning aangevraagd dient te worden om het hemelwater te mogen lozen op het oppervlaktewater. Door onderhavige ontwikkeling neemt het verhard oppervlak toe met circa 2400 m2, wat betekent dat in dit geval geen keurvergunning aangevraagd hoeft te worden om het hemelwater te mogen lozen op het oppervlaktewater.