direct naar inhoud van 5.1 Archeologie
Plan: Landgoed Westerveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1057-0004

5.1 Archeologie

5.1.1 Archeologie middelmatige of hoge verwachting

Er moet rekening worden gehouden met de in de grond aanwezige dan wel te verwachten monumenten. Voor het maken van een weloverwogen belangenafweging is minimaal een archeologisch bureauonderzoek nodig. De gemeente Barneveld heeft een archeologische beleidsadvieskaart opgesteld voor de gehele gemeente. Deze kaart kan gezien worden als een beknopt bureauonderzoek.

Molweg 32

Uit de 'archeologische waarden- en verwachtingskaart' van de gemeente Barneveld blijkt dat voor het perceel aan de Molweg gedeeltelijk een (middel)hoge archeologische verwachting geldt. Voor de gronden waar woningen worden mogelijk gemaakt, geldt een middelmatige archeologische verwachtingswaarde. Dit betekent dat nader archeologisch onderzoek noodzakelijk is in de vorm van een gedetailleerd bureauonderzoek en inventariserend veldonderzoek. Door ingenieursbureau Oranjewoud is in juli 2008 een archeologisch bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek verricht. Als gevolg van herziening van het inrichtingsplan heeft daarnaast in juni 2011 een aanpasing van dit onderzoek plaatsgvonden. Voor de lager gelegen gronden (beekdal) en de gronden waarop de vier landgoedwoningen worden gerealiseerd, geldt een lagere archeologische verwachtingswaarde. Het archeologisch onderzoek is als bijlage bij dit bestemmingsplan toegevoegd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1057-0004_0014.png"  
Uitsnede archeologische waarden- en verwachtingskaart gemeente Barneveld
 

Kallenbroekerweg 182 en Kootwijkerbroekerweg 51

Voor het plangebied aan de Kallenbroekerweg en Kootwijkerbroekerweg geldt een middelhoge archeologische verwachtingswaarde. De bestaande opstallen worden gesloopt (het bodemarchief is hier reeds aangetast) en er wordt geen nieuwe bebouwing mogelijk gemaakt. Daarmee behoeft er geen archeologisch onderzoek plaats te vinden.

Conclusie

Het bodemprofiel in het plangebied aan de Molweg 32 is grotendeels tot in de natuurlijke ondergrond verstoord. De verstoringsdiepte varieert van 20 tot 80 cm –mv. Deze verstoring is grotendeels ontstaan door de maïsteelt op het perceel. Er zijn zowel aan het oppervlak als in de boringen geen archeologische indicatoren aangetroffen die wijzen op een archeologische vindplaats in de bodem. Aanbevolen wordt om deze zone voor wat betreft archeologie vrij te geven. Dit betekent dat er geen belemmeringen zijn voor het mogelijk maken van de woningen. Het archeologisch onderzoek is op 23 oktober 2008 akkoord bevonden door de Cultuurhistorische Adviescommissie van de gemeente Barneveld. Het bevoegd gezag stemt in met de conclusie van de commissie.

Indien bij de uitvoering van de werkzaamheden onverwacht toch archeologische resten worden aangetroffen, dan is conform artikel 53 van de Monumentenwet 1988 melding van de desbetreffende vondsten bij de minister (namens deze de RCE) verplicht.