direct naar inhoud van 2.4 Ruimtelijke structuur
Plan: Landgoed Westerveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1057-0004

2.4 Ruimtelijke structuur

Molweg 32

Het deelgebied aan de Molweg beslaat ruim 29 hectare en is grotendeels aangemerkt als cultuurhistorisch waardevol landschap, bestaande uit bos, houtwallen en water.

Het erf, waarop de boerderij Westerveld en de bijbehorende opstallen zijn gelegen, ligt in het oosten van dit deelgebied en beslaat ongeveer één hectare. Deze boerderij is een gemeentelijk monument. De boerderij bestaat uit één bouwlaag met rieten zadeldak met wolfseinden. De boerderij heeft een oppervlakte van circa 200 m².

Ten noorden van de boerderij bevinden zich kleinschalige bijgebouwen, namelijk een bakhuis (circa 40 m²) en een varkenskot (circa 20 m²). Beide bijgebouwen zijn tevens gemeentelijke monumenten. Aan de zuidzijde van de boerderij is een schaapskooi gesitueerd. Deze schaapskooi heeft een oppervlakte van circa 130 m² en is grotendeels uitgevoerd met een rieten kap.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1057-0004_0004.png"

Rondom de boerderij staan nog zeven opstallen op het erf, waaronder een rijtuigenloods van circa 140 m², twee kapbergen, twee kippenhokken, een schuur en een garage. Er zijn geen moderne stallen aanwezig. Het voormalige agrarische bedrijf is al geruime tijd niet meer in functie. Het erf wordt ontsloten op de Molweg, een zandpad met groene bermen. De Molweg sluit aan op de Kallenbroekerweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1057-0004_0005.png"

Buiten het erf zijn de gronden in dit deelgebied voor het grootste deel agrarisch in gebruik als weiland (noordzijde) of akkerland (zuid- en westzijde). In totaal gaat het om ruim 20 hectare, bestaande uit verschillende relatief kleine percelen omzoomd door houtwallen (ongeveer één hectare). Deze houtwallen bestaan uit een grote diversiteit aan boom- en struiksoorten. Opvallend is het subtiele hoogteverschil en de bolle ligging van de percelen. Daarnaast is er bijna zes hectare aan bos- en natuurgebied aanwezig. Qua boomplanting komen hier voornamelijk de Grove Den en Berk voor. Er is ongeveer één hectare aan water aanwezig. Het betreft een kleine eendenpoel aan de noordwestelijke zijde en een groot ven aan de zuidoostelijke zijde van het deelgebied. In het noorden is daarnaast de Esvelderbeek aanwezig. Ten slotte bevindt zich aan de zuidzijde van dit deelgebied een ruig landschap (gras- en verschillende plantensoorten).

Kallenbroekerweg 182

Op dit perceel met een oppervlakte van circa zes hectare was een gemengd agrarisch bedrijf aanwezig. Er was een milieuvergunning aanwezig voor 135 vleesvarkens, 59 rundvee-melkkoeien en 15 stuks jongvee.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1057-0004_0006.png"

De bebouwing op het perceel bestaat uit een langgevelboerderij. De opstallen zijn inmiddels gesloopt. De boerderij betreft een gemeentelijk monument. De boerderij bestaat uit één bouwlaag met rieten zadeldak met wolfseinden. Daarnaast is één van de opstallen, de varkensschuur, aangewezen als gemeentelijk monument. Deze schuur bestaat uit één bouwlaag met kap. Deze kap is op de nok uitgevoerd in riet. De overige opstallen (een veestal, kippenhok en veldschuur) zijn niet van cultuurhistorische waarde en hebben een gezamenlijke oppervlakte van circa 470 m².

Het erf wordt aan de west- en noordzijde omgeven door weiland (grasland). Aan de oostzijde grenst het deelgebied aan het bos- en natuurgebied "het Paradijs". De ontsluiting van het deelgebied vindt plaats via de Kallenbroekerweg.

Kootwijkerbroekerweg 51

Het perceel aan de Kootwijkerbroekerweg 51 is gelegen in een open agrarisch gebied met relatief kleine agrarische bedrijven. Het betreft een langgerekt perceel direct langs de Kootwijkerbroekerweg met een oppervlakte van circa 4.700 m². Rondom het perceel is beplanting aanwezig, waaronder enkele eiken.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1057-0004_0007.png"

Op het perceel staat in de huidige situatie een woonboerderij. De negen (voormalige) relatief kleine agrarische opstallen zijn inmiddels gesloopt. De woonboerderij bestaat uit één bouwlaag met rieten zadeldak met wolfseinden. De agrarische opstallen bestonden uit drie kippenhokken, een varkensstal, een vleesvarkensstal, een werkplaats, een washoek, een garage en een veeschuur. Geen van deze opstallen is van cultuurhistorische waarde. Het deelgebied wordt omgeven door weiland. Het erf wordt ontsloten op de Kootwijkerbroekerweg.