direct naar inhoud van 6.4 Uitgebreide toets voor toekennen bestemmingen
Plan: Buitengebied 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1056-0004

6.4 Uitgebreide toets voor toekennen bestemmingen

Voorafgaand aan het toekennen van de bestemmingen heeft een uitgebreide toets plaatsgevonden aan de hand van de geldende bestemmingsplannen, tussentijds verleende vrijstellingen en wijzigingsplannen, luchtfoto's, handhavingsdossiers en vergunningenbestanden. Op basis van deze gegevens zijn bestemmingen toegekend. In zijn algemeenheid geldt dat legaal aanwezige (= vergunde) functies positief zijn bestemd. Er heeft een uitgebreide retrospectieve toets plaatsgevonden. In een aantal situaties zijn afwijkingen alsnog gelegaliseerd. Redenen hiervoor kunnen zijn dat de illegale situatie beperkt was of dat handhaven niet meer in de rede ligt.

Een belangrijk punt was het toekennen van de agrarische bouwvlakken: wanneer heeft iemand recht op een agrarisch bouwvlak. Het toekennen van de agrarische bestemming is gebeurd op basis van de bestaande rechten uit het voorgaande bestemmingsplan. Bij het overnemen van het agrarisch bouwvlak is een ondergrens gehanteerd. Deze ondergrens geeft aan hoe groot een bedrijf moet zijn om een agrarisch bouwvlak te krijgen. In het bestemmingsplan zijn agrarische activiteiten aangemerkt als bedrijfsmatig, indien de activiteiten 20 NGE of meer zijn en het bedrijf in het voorgaande bestemmingsplan ook bestemd was als agrarisch bedrijf. Dit is voor alle agrarische bedrijfstypen gelijk (intensief, grondgebonden en glastuinbouw). Voor het tekenen van het bouwvlak is als uitgangspunt genomen de vigerende vorm en oppervlakte. Sleufsilo's en kuilvoerplaten mogen hierbij buiten, maar wel aangrenzend aan, het bouwvlak zijn gesitueerd. Indien een bedrijf 5 of meer NGE aan intensieve veehouderij heeft, is dit bedrijf, zoals aangegeven in het reconstructieplan, aangemerkt als 'intensieve veehouderij'. De verschillende soorten agrarische bedrijven (intensieve veehouderijbedrijven, grondgebonden bedrijven en glastuinbouwbedrijven) zijn in het bestemmingsplan specifiek geregeld.

Percelen waarbij tussen de 5 en 20 NGE aan agrarische functie aanwezig is, hebben de bestemming 'Wonen' met de aanduiding 'specifieke vorm van wonen - agrarische nevenactiviteit' gekregen (inclusief een ruimere bijgebouwenregeling).