direct naar inhoud van 5.3 Ecologie
Plan: Buitengebied 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1056-0004

5.3 Ecologie

De belangrijkste wetten voor natuurbescherming in Nederland zijn de Natuurbeschermingswet 1998 en de Flora- en faunawet. Beide wetten zijn een Nederlandse vertaling van de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. De verplichtingen voor bescherming van natuurgebieden zijn overgenomen door de Natuurbeschermingswet 1998, terwijl de Flora- en faunawet zich richt op de bescherming van planten en dieren.

5.3.1 Natuurbeschermingswet 1998

De Natuurbeschermingswet 1998 regelt de bescherming van natuurgebieden in Nederland. Daarnaast regelt deze wet de aanwijzing van natuurgebieden die van nationaal of internationaal belang zijn: Natura 2000-gebieden en beschermde natuurmonumenten. De Natuurbeschermingswet 1998 bepaalt vervolgens wat er wél en niet mag in deze beschermde natuurgebieden. Voor nieuwe activiteiten of uitbreiding van bestaande activiteiten (zoals een uitbreiding van een agrarisch bedrijf) is een vergunning op basis van de Natuurbeschermingswet vereist. Deze vergunningen worden verleend door Gedeputeerde Staten van Gelderland.

In het plangebied ligt een deel van het Natura 2000-gebied 'Veluwe'. De officiële aanwijzing heeft nog niet plaatsgevonden.

Ten noordoosten van het plangebied ligt het beschermde natuurmonument 'Leemputten bij Staverden'. Dit beschermde natuurmonument is/zal komen te vervallen als gevolg van de aanwijzing als Natura 2000-gebied.

5.3.2 Flora- en faunawet

De Flora- en faunawet beschermt plant- en diersoorten in de beschermde natuurgebieden én daarbuiten. Ongeveer 500 soorten in Nederland vallen onder de bescherming van deze wet. Bij dit bestemmingsplan is geen uitgebreid ecologisch onderzoek uitgevoerd. Er is echter in de milieueffectrapportage uitgebreid aandacht besteed aan het thema 'ammoniak en natuur'.

Het bestemmingsplan biedt verschillende ontwikkelingsmogelijkheden die mogelijk effecten kunnen hebben op beschermde soorten. In de bij dit plan behorende milieueffectrapportage wordt ingegaan op deze mogelijke effecten. Veel algemene gegevens zijn bekend en te vinden in onder meer de databank 'natuurloket'.

Bij alle ruimtelijke ontwikkelingen moet rekening worden gehouden met beschermde soorten. Dit 'rekening houden met' gebeurt via de algemene zorgplicht die voor iedereen geldt, maar ook door de grotere ruimtelijke ontwikkelingen te koppelen aan een afwijkings- of wijzigingsbevoegdheid, waarin expliciet wordt getoetst op de natuurwaarden.