direct naar inhoud van 5.4 Ecologie
Plan: Vinkelaar I
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1047-0003

5.4 Ecologie

De belangrijkste wetten voor natuurbescherming in Nederland zijn de Natuurbeschermingswet 1998 en de Flora- en faunawet. Beide wetten zijn een Nederlandse vertaling van de Europese Vogelrichtlijn en Habitatrichtlijn. De verplichtingen voor bescherming van natuurgebieden zijn overgenomen door de Natuurbeschermingswet 1998, terwijl de Flora- en faunawet zich richt op de bescherming van planten en dieren.

5.4.1 Natuurbeschermingswet 1998

De Natuurbeschermingswet 1998 regelt de bescherming van natuurgebieden in Nederland. Daarnaast regelt deze wet de aanwijzing van natuurgebieden die van nationaal of internationaal belang zijn: Beschermde Natuurmonumenten en Natura 2000-gebieden. De Natuurbeschermingswet bepaalt vervolgens wat er wél en niet mag in deze beschermde natuurgebieden.
Het plangebied ligt niet in of nabij Natura-2000 gebieden of beschermde- c.q. staatsnatuurmonumenten.
Verder maakt het plangebied geen deel uit van de Ecologische Hoofd Structuur (E.H.S.).
Het direct ten zuiden van de weg Vinkelaar gelegen water Ir Juliusput is met de omliggende houtwallen en graslanden, wel aangewezen als EHS-gebied. De ontwikkeling van onderhavig plan heeft echter geen effect op de nabij gelegen E.H.S.

5.4.2 Flora- en faunawet

De Flora- en faunawet beschermt plant- en diersoorten in de beschermde natuurgebieden én daarbuiten. Ongeveer 500 soorten in Nederland vallen onder de bescherming van deze wet.

De natuurtoets uitgevoerd door het bureau "Staro Natuur en Buitengebied" geeft aan dat in het plangebied mogelijk verschillende beschermde soorten voorkomen die vermeld staan op de lijsten van de Flora- en faunawet.
Soorten van FFlijst 1
Mogelijk voorkomende planten, grondgebonden zoogdieren en een aantal soorten amfibieën komen voor op FFlijst 1. Voor soorten van FFlijst 1 geldt een vrijstelling: bij het uitvoeren van ruimtelijke ingrepen is het voor deze soorten niet noodzakelijk een ontheffing aan te vragen.

Soorten van FFlijst 2/3
Mogelijk voorkomende vogelsoorten staan vermeld op FFlijst 2/3 en zijn feitelijk ontheffingsplichtig.

De natuurtoets wijst uit dat voor de soorten die in het plangebied verwacht worden de algemene zorgplicht uit de Flora- en faunawet geldt, er hoeft geen ontheffing te worden aangevraagd.
In het algemeen dient men derhalve zoveel als mogelijk te handelen op een wijze waarop nadelige gevolgen voor flora en fauna kunnen worden voorkomen of, voor zover die gevolgen niet kunnen worden voorkomen, deze zoveel mogelijk worden beperkt of ongedaan worden gemaakt.

Dit houdt bijvoorbeeld in dat wanneer er geen broedende vogels aanwezig zijn, verstorende werkzaamheden als verwijdering van de bebouwing en beplanting kan plaatsvinden. Door bebouwing en beplanting vóór het broedseizoen te verwijderen wordt voorkomen dat vogels er zullen gaan broeden.