direct naar inhoud van 5.5 Externe veiligheid
Plan: Lage Boeschoterweg I
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1031-0004

5.5 Externe veiligheid

Bij externe veiligheid gaat het om het gevaar dat de directe omgeving loopt in het geval er iets mis mocht gaan tijdens de productie, het behandelen of het vervoer van gevaarlijke stoffen. De daaraan verbonden risico's moeten aanvaardbaar blijven. Met het oog

daarop heeft de rijksoverheid risiconormen vastgesteld waarmee bedrijven, wegbeheerders en vervoerders, maar ook gemeenten en provincies, rekening dienen te houden. Voor situaties waarbij bouwlocaties en transportroutes voor gevaarlijke stoffen dicht bij elkaar

liggen moet het resultaat van een risicoanalyse getoetst worden aan de gestelde risiconormen. Externe veiligheid moet altijd in preventieve zin deel uitmaken van de besluitvorming bij nieuwe situaties, en kan bij besluitvorming over bestaande situaties leiden tot aanvullende maatregelen.

Voor elke verandering van het groepsrisico (af- of toename) in het invloedsgebied moet verantwoording worden afgelegd, over de wijze waarop de toelaatbaarheid van deze verandering in de besluitvorming is betrokken. Samen met de hoogte van groepsrisico moet andere kwalitatieve aspecten worden meegewogen in de beoordeling van het groepsrisico. Onder deze aspecten vallen zelfredzaamheid en bestrijdbaarheid. Onderdeel van deze verantwoording is overleg met (advies vragen aan) de regionale brandweer.

(Beperkt) kwetsbare objecten

Er is getoetst aan het Bevi en de richtlijnen voor vervoer gevaarlijke stoffen omdat bij onderhavige ontwikkeling kwetsbare objecten worden toegestaan. Woningen zijn kwetsbare objecten9 .

Risicovolle bedrijven

Op basis van de "Risicokaart provincie Gelderland" van de provincie Gelderland uit 2006 kan worden geconcludeerd dat er in de omgeving van het perceel Lage Boeschoterweg 21 geen risicovolle bedrijven zijn gevestigd. Zodoende zijn er geen risico's aanwezig in het kader van de externe veiligheid waar bij dit verzoek rekening mee gehouden moet worden.

Transportroutes

Op circa 1.000 meter afstand van het plangebied is de Apeldoornsestraat (N344) gelegen. Deze weg geldt als een transportroute voor gevaarlijke stoffen.


Op basis van de transportaantallen van de N344 blijkt uit de Handreiking externe veiligheid vervoer gevaarlijke stoffen en de Risicoatlas wegtransport gevaarlijke stoffen dat langs de N344 ter hoogte van Garderen geen sprake is van een Plaatsgebonden risicocontour (PR 10-6). In onderstaande tabel wordt een indicatie gegeven van het aantal gevaarlijke transporten. In de handreiking externe veiligheid wordt als richtlijn voor een plaatsgebonden risicocontour voor een autoweg een aantal LPG-tankwagens van 2.300 gegeven of een totaal aantal van 7.500 voor de externe veiligheid relevante tankwagens. Beide richtlijnen worden niet overschreden, wat betekent dat er geen sprake is van een Plaatsgebonden risicocontour. Tevens is, gezien deze hoeveelheden, het uit te sluiten dat de oriënterende waarde van het groepsrisico wordt overschreden.

Tabel: Aantal tankwagens per jaar: N344

Stofcategorie   Intensiteit  
LF1   131  
LF2   99  
GF3 (LPG)   230  
Totaal EV10    460  
Totaal11    476  

Transportleidingen

Nabij het plangebied is geen sprake van leidingen met gevaarlijke stoffen.

Conclusie

Er is in de directe nabijheid van het plangebied geen sprake van risicovolle inrichtingen of transportleidingen. De N344, gelegen op 1.000 meter afstand van het plangebied, heeft geen plaatsgebonden risicocontour en het is redelijkerwijs uit te sluiten dat de oriënterende waarde van het groepsrisico wordt overschreden. Daarmee zijn er geen belemmeringen vanuit het aspect externe veiligheid voor het mogelijk maken van de woningen.