direct naar inhoud van 5.12 Water
Plan: Lage Boeschoterweg I
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1031-0004

5.12 Water

Om water als één van de principes voor de ruimtelijke ordening verder te ontwikkelen, heeft de Commissie Waterbeheer 21e eeuw doelstellingen geformuleerd om water prominenter in beeld te krijgen. Één van die doelstellingen is het uitvoeren van een 'Watertoets' bij alle ruimtelijke plannen en besluiten. Hiertoe dient de initiatiefnemer van een plan de waterbeheerder vroegtijdig bij de planvorming te betrekken. Het betreft het hele proces van informeren, adviseren, afwegen en uiteindelijk beoordelen van waterhuishoudkundige aspecten in ruimtelijke plannen en besluiten. Het doel is om te waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen expliciet en op evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen bij alle waterhuishoudkundige relevante ruimtelijke plannen en besluiten. De resultaten van het overleg tussen initiatiefnemer en waterbeheerder worden hieronder verwoord.

Het Waterschap Veluwe heeft op 24 januari 2008 het volgende opgemerkt.

  • Voorgesteld wordt als uitgangspunt op te nemen dat het hemelwater niet via de riolering zal worden afgevoerd en dat het in de bodem zal worden geïnfiltreerd.
  • Het toepassen van milieuvriendelijk niet-uitlogende bouwmaterialen is gewenst.

Conclusie

De huidige situatie betreft een woning met een aantal opstallen. In de Lage Boeschoterweg ligt een verzamelleiding (DWA rond 315mm) en een drukriool (rond 75mm). De verzamelleiding loost uiteindelijk via een pompput op de drukriolering.

In de gevraagde situatie komen er drie woningen bij en worden de opstallen afgebroken. Het bedrijf stopt haar activiteiten op deze locatie.

Voor de drie nieuwe woningen geldt dat het vuilwater/afvalwater op de DWA verzamelleiding gezet mag worden. Een gezamenlijke afvoerleiding van deze drie woningen in de toegangsweg is voldoende. De toe te passen materialen mogen niet uitlogend zijn.

Voor het hemelwater zullen alle woningen op eigen terrein hun afvoer moeten regelen. Het regenwater mag niet via het verzamelriool naar de drukriolering. Het infiltreren in de bodem of het graven van een greppel richting het ven zijn twee mogelijkheden, waarbij op een goede manier wordt omgegaan met het hemelwater. Deze aspecten dienen in het kader van de bouwvergunningverlening te worden getoetst.