Plan: | Harselaar-Zuid Fase 1a |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1017-0004 |
Financiële uitvoerbaarheid
Ten behoeve van de ontwikkeling van het bestemmingsplan Harselaar Zuid Fase 1A is een grondexploitatie opgesteld. Deze grondexploitatie is op 12 juni 2013 door de gemeenteraad vastgesteld. Uit de gemeentelijke grondexploitatie blijkt dat deze minimaal sluitend kan worden afgesloten, waarmee de economische uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan Harselaar-Zuid Fase 1a verzekerd is.
Wettelijke verplichting voor het opstellen van een exploitatieplan
Het bestemmingsplan is gericht op de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein. Het plan biedt nieuwe bouwmogelijkheden zoals bedoeld in artikel 6.12 lid 1 Wro. Artikel 6.12 lid 2 Wro bepaalt dat de gemeenteraad, als er sprake is van één of meerdere aangewezen bouwplannen, verplicht is een exploitatieplan vast te stellen indien:
Naast de gemeente, die meer dan 70% van de gronden binnen het plangebied in eigendom heeft, zijn percelen in eigendom bij zeven andere particuliere eigenaren. Medio 2009 was tussen de gemeente en de particuliere grondeigenaren met nieuwe bouwmogelijkheden een anterieure overeenkomst inzake grondexploitatie, zoals bedoeld in artikel 6.24 Wro, gesloten. Door partijen is inmiddels aangegeven deze samenwerkingsovereenkomst te willen ontbinden. Op dit moment zijn partijen bezig hier invulling aan te geven. Met de eigenaren van genoemde percelen zijn derhalve tot op heden geen (anterieure) overeenkomsten gesloten. De gemeente is daarom verplicht bij de vaststelling van het bestemmingsplan tevens een exploitatieplan vast te stellen. Dit exploitatieplan, bekend als exploitatieplan 'Harselaar-Zuid Fase 1a', stelt de gemeente in staat om kosten die betrekking hebben op de grondexploitatie (bouw- en woonrijpmaken en alle daaraan gerelateerde kosten zoals onderzoekskosten, kosten ambtelijk apparaat, etc. conform de kostensoorten uit de Bro 6.2.3 t/m 6.2.6) te verhalen op ontwikkelende partijen bij het verlenen van omgevingsvergunningen voor bouwen. In de tweede plaats wil de gemeente eisen stellen met betrekking tot de werken en werkzaamheden (bouw- en woonrijp maken). Tenslotte zorgt het exploitatieplan ervoor dat de wijze waarop de werken en werkzaamheden moeten worden uitgevoerd, gewaarborgd is door middel van kwaliteitseisen.
Uit exploitatieopzet van het exploitatieplan blijkt dat sprake is van een overschot locatie. Alle voorzienbare kosten met betrekking tot de grondexploitatie worden gedekt uit de opbrengsten van de bouwrijpe kavels.