3.3 Gemeente
Structuurvisie gemeente Barneveld (2009)
De Structuurvisie bevat een analyse van de bestaande ruimtelijke situatie in en rond de verstedelijkte gebieden in de gemeente (de negen kernen en bedrijventerrein Harselaar) en een visie op de gewenste ontwikkelingsrichting voor de komende 10 jaar daarvan. Het is een hulpmiddel voor het gemeentebestuur om tot gefundeerde, samenhangende en concrete keuzes en beslissingen te kunnen komen.
Met de Structuurvisie beoogt de gemeente primair de in (een uitwerking) het provinciale Streekplan 2005 opgenomen 'zoekzones voor verstedelijking', waarbinnen toekomstige uitbreidingen van woon- en werkgebieden en maatschappelijke voorzieningen moeten worden gevonden, in het gemeentelijke ruimtelijk beleid te implementeren. Deze uitbreidingslocaties zijn noodzakelijk om op termijn te kunnen voldoen aan de vraag naar voldoende ruimte voor wonen, werken en voorzieningen, met als doel ook in 2019 nog op een prettige manier te kunnen wonen, werken en recreëren.
De gemeente Barneveld heeft met betrekking tot de ontwikkeling van bedrijventerreinen volgens het Streekplan 2005 een regionale functie. Dat wil zeggen: er is een opvangtaak voor de groei van het lokale bedrijfsleven en een ondersteunende taak ten opzichte van de regionale ontwikkeling. Barneveld heeft geen taak voor de opvang van bedrijven buiten de regio.
Bij de ontwikkeling van nieuw bedrijventerrein staat Harselaar-Zuid/Driehoek centraal. De invulling daarvan zal met name dienen te geschieden vanuit de lokale bedrijfsruimtebehoefte. Daarbij zal ook het criterium van aard en schaal in het oog gehouden dienen te worden. Efficiënt ruimtegebruik moet in die zin zeker een criterium zijn bij de uitgifte van nieuwe bedrijfspercelen.
Gemeentelijk Waterplan
In de watervisie van het waterplan worden gidsprincipes aangehouden om tot een gezond en duurzaam watersysteem te komen. De volgende principes worden gehandhaafd:
- niet afwentelen: knelpunten worden niet afgewenteld op aangrenzende gebieden of toekomstige generaties;
- trits 'vasthouden-bergen-afvoeren': waterkwantiteitsbeheer is gebaseerd op zoveel mogelijk vasthouden, zo nodig bergen en daarna pas afvoeren;
- trits 'schoon houden-scheiden-zuiveren': waterkwaliteitsbeheer is gebaseerd op het schoonhouden van schoon water, gescheiden houden van schoon water en afvalwater en op de laatste plaats het zuiveren van vervuild water;
- waterstromen van schoon naar vuil: stroming van vuil water naar schoon water wordt zoveel mogelijk voorkomen.
Voor de locatie Harselaar-Driehoek is een waterstructuurplan opgesteld.
Milieu(klimaat)beleidsplan
In het kader van het milieu(klimaat)beleidsplan, dat op 29 septemver 2009 is vastgesteld door de gemeenteraad, zijn de volgende maatregelen voor Harselaar-Driehoek voorzien:
- Reductie van 15% CO2 emissie (en indien mogelijk meer) ten opzichte van een regulier bedrijventerrein. In het milieubeleidsplan is de doelstelling van reductie van 15% CO2 (en indien mogelijk meer) t.o.v. een regulier bedrijven terrein opgenomen. Voor Harselaar Driehoek wordt daarom een minimum van 15% CO2 reductie aangehouden als doel.
- De terreininrichting. Bij de keuze van de openbare verlichting van het park zullen door de gemeente energiezuinige lampen worden toegepast en zal het terrein ook voor fietsers goed ontsloten worden.
- De (duurzame)energievoorziening van Harselaar Driehoek. De gemeente heeft gezorgd voor een gedetailleerde energievisie, zodat duidelijk wordt welke mogelijkheden er zijn om de energievoorziening van Harselaar Driehoek vorm te geven en de reductie van 15% CO2 uitstoot ten opzichte van een regulier bedrijventerrein te bereiken. De categorieën bedrijven en de zonering daarvan op het bedrijventerrein Harselaar Driehoek vormen daarvoor de basis. Op basis van (praktijk)kennis van het energiegebruik van de typen bedrijven en het geschatte aantal bedrijven (op basis van de oppervlakte uitgeefbare grond en geschatte kavelgroottes per categorie) kunnen de bandbreedtes van het energievraag van Harselaar Driehoek naar type energie (elektriciteit, warmte (op twee temperatuur niveaus) en gas) worden vastgesteld en scenario's voor de energievoorziening worden ontwikkeld. Uit een dergelijk onderzoek voor Harselaar Zuid blijkt dat een minimale reductie van CO2 met 15% t.o.v. een 'traditioneel' bedrijven terrein mogelijk is alleen al op basis van de keuzen die gemaakt worden voor de invulling van de energievoorziening. Hierbij zijn vormen van duurzame energie (bijvoorbeeld biomassa en windenergie) nodig om de CO2 doelen te bereiken.
- Energiebesparing en duurzame energie door de bedrijven, die zich op Harselaar-Driehoek gaan vestigen. In het Milieu(klimaat)beleidsplan staat tevens, dat voor de bouw van de kantoren en indien relevant voor de productie hallen een verscherpte EPC van 10% (ten opzichte van de dan geldende landelijke EPC-norm) en een energiebesparingsonderzoek worden opgelegd door dit als voorwaarde op te nemen bij gronduitgifte. Een verscherpte EPC is ook in het belang van het bedrijf, omdat de meerinvestering bij de bouw zich snel terugverdient in de exploitatie. Een energiebesparingsonderzoek geeft bedrijven, die zich gaan (her)vestigen de kans om de energielasten laag te houden. De gemeente zal aangeven aan welke eisen dit onderzoek moet voldoen. Opties voor zonne-energie en WKO/warmtepompen, terreinverlichting en mobiliteitsmanagement worden daarin meegenomen.
- Parkmanagement. De gemeente ziet extra mogelijkheden om de CO2 reductie verder te stimuleren via parkmanagement. Mobiliteitsmanagement, terreinverlichting van de bedrijven, beheren van een eventuele collectieve energievoorziening, gemeenschappelijke inkoop en eventueel exploitatie van zonne-energie systemen, of windmolens kunnen in het parkmanagement geregeld worden. De gemeente zal hier een faciliterende rol vervullen: voorzien van deskundige informatie, partijen bij elkaar brengen.