direct naar inhoud van 5.2 Cultuurhistorie
Plan: Zwartebroek-Terschuur-De Glind
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1011-0004

5.2 Cultuurhistorie

5.2.1 Archeologie

De Wet op de archeologische monumentenzorg (2007) vraagt van gemeenten in de voorbereidingsfase van nieuwe bestemmingsplannen of bij ontheffingen op bestaande plannen, de archeologische verwachtingswaarde in de bodem te (laten) onderzoeken. De gemeente heeft een archeologische beleidsadvieskaart voor de gehele gemeente laten opstellen. Deze kaart kan gezien worden als een beknopt bureauonderzoek.

Zwartebroek

Volgens de beleidsadvieskaart van de gemeente Barneveld heeft het overgrote deel van het plangebied een middelmatige of hoge archeologische verwachtingswaarde. Met name in het zuiden van het plangebied geldt een hoge verwachtingswaarde. Zowel in het centrum van de kern als aan de oost- en westkant is sprake van een middelmatige verwachtingswaarde. Slechts beperkte delen in het zuidoosten kennen een lage verwachtingswaarde.

Terschuur

Deze kern kent een historische kern met een archeologische vindplaats, een huisplaats/boerderij uit de middeleeuwen. In combinatie met de dekzandruggen en –koppen en dekzandwelvingen kent vrijwel het gehele plangebied een hoge archeologische verwachtingswaarde. Slechts het gebied rond de Tolboomweg kent een lage verwachtingswaarde.

De Glind

De Glind kent vooral dekzandvlakten of –laagten. Hierdoor kent vrijwel het gehele plangebied in deze kern een lage verwachtingswaarde. Slechts in het uiterste oostelijke deel van het plangebied geldt een hoge verwachtingswaarde.

De gemeenteraad heeft op 28 september 2010 besloten hoe per archeologische verwachtingswaarde moet worden omgegaan met archeologie. Er is besloten dat bij de zone 'lage verwachtingswaarde' nader archeologisch onderzoek noodzakelijk is bij een oppervlakte van 10.000 m² voor grondverstorende werkzaamheden dieper dan 30 cm. Bij de zone 'middelmatige verwachtingswaarde' geldt dat nader archeologisch onderzoek noodzakelijk is bij een oppervlakte van 1.000 m² voor grondverstorende werkzaamheden dieper dan 30 cm. In zones met een hoge archeologische verwachtingswaarde geldt dat een onderzoek noodzakelijk is bij een oppervlakte van 250 m² voor grondverstorende werkzaamheden dieper dan 30 cm. Valt een perceel binnen een historische dorpskern dan is het nodig dat in deze zone archeologisch onderzoek nodig is in plangebieden groter dan 100 m² bij bodemingrepen dieper dan 30 cm.

Het onderzoek moet uitwijzen of er daadwerkelijk archeologische waarden in de bodem zitten. Hiermee wordt voorkomen dat archeologische waarden worden vernietigd. Bij plangebieden met een lage archeologische verwachtingswaarde geldt dit niet. Vandaar dat er dan ook wordt aanbevolen om vrijstelling van de onderzoeksverplichting te verlenen bij deze plangebieden. Deze aanbeveling geldt niet voor de plangebieden met meerdere verwachtingszones. Hoe dit verder wordt vertaald in het bestemmingsplan is te lezen in Hoofdstuk 6.1.

5.2.2 Historische (steden)bouwkundige waarden

In het plangebied staat een aantal gemeentelijke monumenten. Deze staan in tabel 2 per kern weergegeven.

Adres:   Geplaatst op:   Objecten:  

Zwartebroek  
   
Eendrachtstraat 32   21-10-2009   Kerk  

Terschuur  
   
Hoevelakenseweg 89   05-11-1984   Boerderij + schuur  
Hoevelakenseweg 122   06-11-1984   Woning  
Hoevelakensweg 146   03-09-1990   Woning  

De Glind  
   
Postweg (ongenummerd) naast nr.77   05-02-2009   Oorlogsmonument  
Postweg (ongenummerd) t.o. nr. 77   23-03-2009   Put  
Postweg 77   23-03-2009   Woonhuis  
Postweg 78   23-03-2009   Gereformeerde kerk met consistorie  

Tabel 2 Gemeentelijke monumenten

De in het plangebied voorkomende monumenten en bijbehorende gronden zijn op de verbeelding niet als rijksmonument/gemeentelijk monument aangeduid. De reden hiervoor is dat de aanduiding van monumenten op de verbeelding geen verdere juridische betekenis heeft. De bescherming van monumenten geschiedt op basis van de Monumentenwet 1988, de Monumentenverordening 2003, en de regeling van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

5.2.3 Historisch-geografische waarden

Historisch-geografische waarden verwijzen naar de ontstaanswijze en bijzondere plekken van cultuurlandschappen, zoals polders, kavelstructuren en terpen. Er is in dit actualiseringsplan geen sprake van historisch-geografische waarden.