direct naar inhoud van 2.5 Ruimtelijke structuur
Plan: Zwartebroek-Terschuur-De Glind
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1011-0004

2.5 Ruimtelijke structuur

Zwartebroek

Het dorp is van oorsprong ontstaan in de vorm van lintbebouwing, waardoor de oudste gebouwen zich ook aan de hoofdwegen bevinden. Hoofdzakelijk zijn hier vrijstaande panden op ruime percelen te vinden. De ruimtelijke structuur van de kern Zwartebroek is historisch zo gevormd dat concrete functiescheiding en een eenduidige structuur niet terug te vinden is. Een duidelijk 'centrumgevoel' kent het dorp dus ook niet. In het dorp liggen de bestemmingen met bedrijfsdoeleinden, dan wel maatschappelijke doeleinden of detailhandel en dienstverlenende doeleinden zeer verspreid door de kern, maar in de meeste gevallen wel aan één van de hoofdwegen van het dorp. Zo liggen zowel de kerk, het dorpshuis als de scholen aan de Eendrachtstraat. Zoals in paragraaf 2.3 vermeld is de bebouwing vooral ontstaan langs de Platanenstraat en de Eendrachtstraat. Richting het zuiden kenmerkt het plangebied zich door een meer open en agrarisch gebied. Woonvoorzieningen hebben zich vooral ontwikkeld aan de zuid- en noordoostzijde van de Platanenstraat. In afbeelding 6 staat de ruimtelijke structuur van Zwartebroek nogmaals in een schets weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1011-0004_0018.png"

Afbeelding 6 Ruimtelijke Structuurschets Zwartebroek

Terschuur

Vroeger kon Terschuur nog worden gezien als een dorp getypeerd door lintbebouwing. Dit is echter al enige tijd niet meer aan de orde. Door onder andere de komst van de Rijksweg A1 en de spoorlijn is de structuur van het dorp sterk gewijzigd. Dit heeft, zoals vermeld in paragraaf 2.3, grote invloed gehad op de verdere ontwikkeling van het dorp. Vooral het zuidelijke deel is qua ontwikkeling achtergebleven bij het noordelijke deel. In laatstgenoemde is vooral na de tweede wereldoorlog begonnen met het bouwen van verschillende buurtjes, met name gevestigd in het gebied tussen de Hoevelakenseweg en de Eendrachtstraat. Deze buurtjes hebben een monofunctioneel karakter. Er bestaat dus een vrij duidelijke functiescheiding in deze kern. De bestemmingen met bedrijfsdoeleinden, alsmede ook horecadoeleinden en bestemmingen met detailhandel en dienstverlening, concentreren zich met name aan de Hoevelakenseweg waar deze het dichtst de Rijksweg A1 nadert. Verder heeft zich ook aan de oostkant van de kern enige bedrijfsontwikkeling voorgedaan. Bestemmingen met een maatschappelijke functie hebben zich vooral geconcentreerd aan de noordzijde van het dorp. Vooral aan de rand, vooral aan de westzijde, bevinden zich gronden met agrarische doeleinden en woningen met grote tuinen, waardoor er juist in deze gedeelten van het dorp een meer open karakter is ontstaan. In afbeelding 7 wordt dit alles in een structuurschets weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1011-0004_0019.png"

Afbeelding 7 Ruimtelijke Structuurschets Terschuur

De Glind

In paragraaf 2.3 kwam al het ruime karakter van de kern De Glind naar voren. Het ruim opgezette dorp wordt gekenmerkt door grote, ruime percelen en zichtbare openheid. De ruimtelijke structuur van het dorp heeft natuurlijk alles te maken met de opvang van jeugd in deze plaats. Aan zowel de Schoonderbekerweg als aan het begin van het dorp aan de oostkant zijn enkele reguliere woningen gelegen. Overige woningen in de kern hebben veelal een functie met betrekking tot het 'jeugddorp'. Bestemmingen met de doeleinden bedrijvigheid en horeca- en detailhandeldoeleinden zijn in deze kern niet zozeer aanwezig. Enige bedrijvigheid in de vorm van een sloopbedrijf bevindt zich in het zuiden van het plangebied. Verschillende maatschappelijke voorzieningen, zoals een kerk en een aantal scholen zijn meer in het centrum van de kern gevestigd. Grote delen van het plangebied worden echter als 'overig beschreven' (Afbeelding 8 Ruimtelijke Structuurschets De Glind). Daarbij moet men denken aan stukken openbaar groen, recreatievoorzieningen en grote stukken grond met agrarische bestemming.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1011-0004_0020.png"

Afbeelding 8 Ruimtelijke Structuurschets De Glind