Plan: | Harselaar West |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1002-0003 |
Structuurvisie 2009
2
De structuurvisie 2009 bestaat uit een analyse van de bestaande ruimtelijke situatie in en rond de verstedelijkte gebieden in en rond de verstedelijkte gebieden en een visie op de gewenste ontwikkelingsrichting voor de komende 10 jaar. In samenspraak met de provincie en het Rijk heeft de gemeente onderzoek gedaan naar een duurzame bereikbaarheid van het bedrijventerrein in Harselaar. Het onderzoek geeft aan dat deze nieuwe infrastructuur bijdraagt aan een duurzame ontsluiting van Harselaar. Een optimalisatie van de Baron van Nagellstraat inclusief een tunnel onder de spoorverbinding Amersfoort-Apeldoorn wordt noodzakelijk geacht voor een goede verkeersdoorstroming op lange termijn.
In de structuurvisie is het revitaliseringsproject Harselaar West opgenomen. De gemeente streeft er naar om een Facilitycenter op te richten. Het facilitycenter moet organisatorische en logistieke problemen oplossen doordat er parkeerfaciliteiten komen, wachtruimtes voor laden en lossen, wasstraten, sanitaire en restauratieve ruimtes en een onderhoudswerkplaats. Dit centrum wordt buiten het plangebied gerealiseerd in Harselaar West West.
De herontwikkeling van Harselaar Centraal tot een hoogwaardig bedrijvenpark hangt nauw samen met de ontwikkelingen rondom het Transferium en het beoogde intercitystation. Dit versterkt de representatieve waarde van het gebied. Het plangebied biedt ruimte voor maximaal 85.000m2 b.v.o. kantoren en bedrijven. Harselaar Centraal ligt buiten het plangebied.
Een studie wordt gedaan naar de verdere ontwikkelingsmogelijkheden van het transferium station Barneveld noord, inclusief het tot stand brengen van een intercityhalte op de lijn Amersfoort-Apeldoorn. Het gebied ten zuiden van Harselaar West is aangewezen als groene bufferzone tussen het bedrijventerrein en de zoekzone voor woningbouw aan de noordzijde van Barneveld.
De revitalisering van Harselaar West, de ontwikkeling van het facilitycenter, de plannen rond station Barneveld-noord hebben een positieve uitwerking op de ruimtelijke kwaliteit van de bestaande bedrijventerreinen.
![]() |
![]() |
figuur(4) Structuurvisie 2009 |
Detailhandelsstructuurvisie kern Barneveld3
In de detailhandelsstructuurvisie is de ontwikkelingsrichting voor de detailhandel weergegeven voor Barneveld-centrum en voor andere gebieden in Barneveld. Detailhandel is in principe alleen toegestaan binnen het kernwinkelgebied en het aanloopgebied. Bedrijventerrein Harselaar wordt vanuit ruimtelijk-functionele optiek ongeschikt geacht voor grootschalige en perifere detailhandel. Er wordt in de bestemmingsplannen voor Harselaar geen (vrijstellings) bevoegdheden meer opgenomen voor het vestigen van detailhandel.
Reclamebeleid4
In de notitie zijn regels opgenomen omtrent de plaatsing van de verschillende soorten reclame-uitingen in de gemeente Barneveld. In gebieden waarvoor een beeldkwaliteitsplan geldt, moet de regelgeving met betrekking tot reclamebeleid strikt gehanteerd worden.
In de notitie zijn richtlijnen opgenomen voor reclameborden op of bij winkels en bedrijfspanden, overige borden, billboards, grote reclamemasten, abri-reclame, lichtbakreclame aan lichtmasten, verwijsborden en aankondigingsborden. Deze richtlijnen worden verwerkt in het beeldkwaliteitsplan.
Milieubeleidsplan Barneveld 2001-2004
De gemeente Barneveld heeft met de startnotitie Milieubeleidsplan gemeente Barneveld een gestart gemaakt met het opstellen van een nieuw milieubeleidsplan. Totdat dit milieubeleidsplan is vastgesteld geldt het milieubeleidsplan Barneveld 2001-2004.
Duurzame bedrijvigheid
De gemeente heeft een belangrijke rol (randvoorwaardenscheppend) in het tot stand komen van duurzame bedrijvigheid. Een groot deel van de bedrijfsterreinen wordt door de gemeente ontwikkeld of gerevitaliseerd, zelfstandig of in de vorm van een publiek-private samenwerking. De gemeente stelt in alle gevallen het bestemmingsplan op of wijzigt het bestemmingsplan. Daarnaast moet het merendeel van de bedrijven bij de gemeente Barneveld een milieu (- en bouw)vergunning aanvragen. De onderlinge uitwisseling van energie en materialen kunnen echter worden belemmerd wanneer ieder bedrijf een eigen milieuvergunning heeft. Hierdoor worden de mogelijkheden tot preventie beperkt en niet in breder verband bekeken.
Duurzame ontwikkeling
Onder een duurzame ontwikkeling kan worden verstaan: het voorzien in de behoeften van de huidige generatie, zonder voor komende generaties de mogelijkheid in gevaar te brengen in hun behoeften te voorzien. Het "Duurzaam bouwen" deed zijn intrede, waarbij de nadruk lag op de gebouwen met name gericht op de woningbouw.
Duurzaam bouwen is een vorm van aanpak waarbij door materiaalgebruik, inrichting en plaatsing van gebouwen wordt gestreefd naar een zo laag mogelijke milieubelasting. Door verbreding, met utiliteitsbouw en grond- weg en waterbouw en door schaalvergroting tot het niveau van de stedenbouw heeft het "Duurzaam bouwen" een andere reikwijdte gekregen. Een duurzame ontwikkeling strekt zich derhalve uit over verschillende beleidsvelden, zoals bouwen, verkeer en afval.
Het gemeentelijk beleid inzake duurzame stedelijke ontwikkeling dient gericht te zijn op het bewaken en realiseren van een bepaald duurzaam niveau van de ingediende en zelf te ontwikkelen (ver)bouwplannen. Resultaat wordt bereikt door het beleid te laten aansluiten bij reeds opgedane ervaringen uit de (bouw)praktijk, landelijk gestandaardiseerde en lokaal geformuleerde eisen op het gebied van duurzaam bouwen, een gerichte communicatie en het ontwikkelen van stimuleringsinstrumenten. De gemeente Barneveld heeft zichzelf met de ondertekening van het regionale convenant duurzaam bouwen verplicht gesteld de in het convenant genoemde maatregelen (waarbij nog een keuze wordt opengelaten voor het gewenste ambitieniveau) uit te voeren. In het convenant wordt verwezen naar de landelijk opgestelde pakketten met maatregelen ten aanzien van duurzaam inrichten en duurzaam bouwen.
De Stedenbouwkundige proceskwaliteit dient verder te worden uitgewerkt, waarbij iedere fase z'n eigen product oplevert, te weten:
Duurzaam bouwen staat op de politieke en ambtelijke agenda in Barneveld, maar omdat met name de doelgroepen (bouwwereld en individuele burgers) het duurzame bouwen en energiebesparing in praktijk moeten brengen, verdient de communicatie hierover met de doelgroepen bijzondere aandacht. Alvorens samen te gaan werken met externe partijen aan de implementatie van het duurzaam bouwen, zullen de uitvoeringscondities hiertoe gecreëerd moeten worden. Volgens het (Rijks- )beleidsprogramma "Duurzaam Bouwen 2000-2004"dient in 2004 DuBo breed toegepast te worden in de bouwsector, door overheden, ontwikkelaars, ontwerpers en adviseurs. Er dienen tevens voldoende condities te zijn gecreëerd om DuBo op eigen kracht verder te laten gaan, dan gaat het om beleidsinstrumenten, afspraken, regelgeving, alsmede kennisontwikkeling en –verspreiding. Op gemeentelijk niveau kan gedacht worden aan subsidie per te bouwen woning en/of project.
Energiescan5
De gemeente Barneveld heeft door de energiescha inzicht gekregen in de mogelijkheden van energiebesparing en duurzame energie op bedrijventerrein Harselaar West en -Oost en de geplande uitbreidingen van Harselaar. De energieverkenning voor zien niet in inzicht welke maatregelen voor een bepaald bedrijf interessant zijn. De uitdaging is individuele bedrijven op het spoor te brengen van de besparingsmogelijkheden die ze kunnen treffen. Dit kan door ze te stimuleren een energiebesparingsonderzoek uit te laten voeren. Voor de revitalisering van bedrijventerrein Harselaar West is geen ambitie vastgesteld voor duurzame energie.
Naast de herstructurering van het gedeelte Harselaar West vinden buiten het plangebied op de overige delen van het bedrijventerrein Harselaar ontwikkelingen plaats.
Harselaar Centraal/Columbiz Park
Voor Harselaar-Centraal, gelegen tussen Harselaar West, Baron van Nagellstraat en spoorlijn, is een nieuw bestemmingsplan ontwikkeld: Columbiz Park. Columbiz Park wordt ontwikkeld tot een dynamisch, multimodaal overstappunt met het transferium en hoogwaardig businesspark. Op de locatie wordt een werkomgeving met kantoren en bedrijfsruimten in een groene omgeving ontwikkeld. Er is ruimte voor maximaal 75.000 m² bvo kantoren, 10.000 m² bvo bedrijfsruimte en circa 5.000 m² bvo leisure/horeca waaronder een zakenhotel. De ontwikkeling is toegespitst op de maat en schaal van het gebied. Het Columbiz park wordt gekenmerkt door het hoge voorzieningenniveau en de bereikbaarheid.
Nieuwe uitbreidingslocaties
Eén van de uitbreidingen van Harselaar is Harselaar- Zuid. Harselaar-Zuid moet in de toekomst bestaan uit 100 hectare nieuw bedrijventerrein. Op Harselaar West West wordt een Facility Centre voor vrachtwagens ontwikkeld. Een Facility Centre is een gezamenlijke voorziening, waar de transportsector gebruik van kan maken (denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijke bewaakte parkeerplaats voor vrachtwagens, die hier worden geparkeerd, restauratieve voorzieningen en een verkooppunt voor onderdelen en reparatie). Een andere mogelijke uitbreiding is Harselaar-Driehoek gelegen ten noorden van de spoorlijn en aansluitend op Harselaar Oost.
![]() |
Figuur (5) toekomstige uitbreidingen van het bedrijventerrein Harselaar |