direct naar inhoud van 3.1 Rijk
Plan: Harselaar West
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1002-0003

3.1 Rijk

Nota Ruimte
De Nota Ruimte geeft de visie weer op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland en de belangrijkste bijbehorende doelstellingen. De nota bevat de ruimtelijke bijdrage aan een sterke economie, een veilige en leefbare samenleving en een aantrekkelijk land. In de Nota Ruimte wordt het nationaal ruimtelijk beleid vastgelegd tot 2020, waarbij de periode 2020-2030 geldt als doorkijk naar de lange termijn.

In de Nota Ruimte wordt onderscheid gemaakt in verantwoordelijkheden. Het rijk concentreert zich op die aspecten die van nationaal belang zijn, de nationale ruimtelijke hoofdstructuur. Voor het gebied dat niet tot de nationale ruimtelijke hoofdstructuur behoort, beperkt het rijk zich tot het stellen van enkele (algemene) beleidsregels. Hiermee legt het kabinet een grotere verantwoordelijkheid bij decentrale overheden. De uitvoering van het beleid ligt primair bij de gemeenten, terwijl voor de provincies een belangrijke kaderstellende, coƶrdinerende en controlerende taak is weggelegd.

Hoofddoel van het nationaal ruimtelijk beleid is ruimte te scheppen voor de verschillende ruimtevragende functies op het beperkte oppervlak dat in Nederland beschikbaar is. Meer specifiek richt het kabinet zich hierbij op vier algemene doelen:

  • 1. versterking van de internationale concurrentiepositie van Nederland;
  • 2. bevordering van krachtige steden en een vitaal platteland;
  • 3. borging en ontwikkeling van belangrijke (inter)nationale ruimtelijke waarden; en
  • 4. borging van de veiligheid.

Om deze doelen te bereiken wil het rijk verstedelijking en infrastructuur zoveel mogelijk bundelen in nationale stedelijke netwerken, economische kerngebieden en hoofdverbindingsassen. 'Bundeling van verstedelijking en infrastructuur' en 'organiseren in stedelijke netwerken' zijn de beleidsstrategieƫn die gehanteerd worden voor economie, infrastructuur en verstedelijking. De daaruit afgeleide beleidsdoelen zijn:

  • ontwikkeling van nationale stedelijke netwerken en stedelijke centra;
  • versterking van de economische kerngebieden;
  • verbetering van de bereikbaarheid;
  • verbetering van de leefbaarheid en sociaal-economische positie van steden;
  • bereikbare en toegankelijke recreatievoorzieningen in en rond de steden;
  • behoud en versterking van de variatie tussen stad en land;
  • afstemming van verstedelijking en economie met de waterhuishouding; en
  • waarborging van milieukwaliteit en veiligheid.

Wet ruimtelijke ordening
Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) van kracht geworden. Tot 1 juli 2008 gold de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). De nieuwe wet heeft onder meer als doel het verkorten van de proceduretijden en het standaardiseren van bestemmingsplannen. Op basis van de nieuwe wetgeving moet het bestemmingplan gedigitaliseerd worden. De standaard voor planregels en plankaart is vastgelegd in het Besluit ruimtelijke ordening.

De nieuwe wetgeving is van toepassing op bestemmingsplannen die na 1 juli 2008 ter inzage worden gelegd. Het voorontwerpbestemmingsplan is opgesteld op basis van het wettelijk kader van de oude wet. Dit ontwerpbestemmingsplan is opgesteld op basis van het wettelijk kader van de nieuwe wet.

Aan te houden afstand ten opzichte van de A1

Volgens het beleid van Rijkswaterstaat mag geen nieuwe bebouwing gerealiseerd worden tot 75 meter vanaf de snelweg. Daarom is in dit bestemmingsplan de bouwgrens op het hele bedrijventerrein op 75 meter uit de zijkant van de weg gesitueerd.