Plan: | DroomPark Hooge Veluwe |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.846-0301 |
het bestemmingsplan DroomPark Hooge Veluwe met identificatienummer NL.IMRO.0202.846-0301 van de gemeente Arnhem.
de geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.
een geometrisch bepaald vlak of figuur, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels regels worden gesteld ten aanzien van het gebruik of het bebouwen van deze gronden.
de grens van een aanduiding indien het een vlak betreft.
eén of meer gebouwen of bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
een op de verbeelding of in de regels aangegeven percentage dat de grootte van een gedeelte van een bestemmingsvlak of gedeelte van een bouwvlak aangeeft dat ten hoogste mag worden bebouwd.
een onderneming of gedeelte van een onderneming, die een organisatorisch zelfstandige eenheid vormt en is gericht op de productie of de afzet van goederen of de verlening van diensten, hieronder begrepen ondernemingen of gedeelten van ondernemingen, die door of vanwege de overheid worden geleid.
beheer en/of exploitatie door een bedrijf, stichting of andere rechtspersoon.
een woning in of bij een gebouw of op een terrein, bedoeld voor (het huishouden van) een persoon, wiens huisvesting daar gelet op de bestemming van het gebouw of terrein noodzakelijk is.
een geometrisch bepaald vlak met eenzelfde bestemming.
de grens van een bestemmingsvlak.
uitbreiding van een hoofdgebouw dan wel functioneel met een zich op hetzelfde perceel bevindend hoofdgebouw verbonden, daar al dan niet tegenaangebouwd en met de aarde verbonden bouwwerk met een dak.
een begroeiing die voornamelijk uit bomen bestaat met de daarbij behorende ondergroei van planten en struiken.
het plaatsen, het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk.
de grens van een bouwvlak.
een aaneengesloten stuk grond, waarop ingevolge de regels een zelfstandige, bij elkaar behorende bebouwing is toegelaten.
een grens van een bouwperceel.
een geometrisch bepaald vlak, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels bepaalde gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn toegelaten.
elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander martiaal, welke hetzij direct of indirect met de grond is verbonden, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond.
een al dan niet vrijstaand gebouw dat in functioneel en bouwkundig opzicht ondergeschikt is aan een op hetzelfde bouwperceel gelegen hoofdgebouw én dat – indien niet vrijstaand – enkel van buitenaf toegankelijk is.
voorzieningen ten dienste van (verblijfs)recreatieve bedrijfsuitoefening, waaronder sanitaire voorzieningen, medische voorzieningen, kantines, kantoren, recepties, zalen, winkels, beheerloodsen en speel- en sportvoorzieningen zoals zwembaden, fitnessruimten en sportvelden.
het bedrijfsmatig aanbieden van logies anders dan in een woning aan natuurlijke personen die elders hun hoofdverblijf c.q. vaste woon- of verblijfplaats hebben.
een aantal aan elkaar geschakelde gebouwen, dan wel in elkaars nabijheid losstaande gebouwen die gezamenlijk een stedenbouwkundige eenheid vormen, gebouwd op de gronden met de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 1' en 'specifieke bouwaanduiding - 2'.
elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.
een gebouw dat dient voor recreatief (nacht)verblijf voor een groep van gemiddeld 16 recreanten per groepsaccommodatie.
een bedrijf of instelling gericht op het verstrekken van logies, van maaltijden en spijzen of van dranken, alsmede het exploiteren van zaalaccommodatie; detailhandel wordt hier niet onder begrepen.
horecabedrijven gericht op het verstrekken van al dan niet voor consumptie ter plaatse bereide etenswaren, met als nevenactiviteit het verstrekken van zwak- en niet-alcoholische dranken zoals cafetaria's, snackbars, lunchrooms, broodjeszaken en daarmee vergelijkbare horecabedrijven.
horecabedrijven gericht op het verstrekken van maaltijden voor consumptie ter plaatse met als nevenactiviteit het verstrekken van alcoholische en niet-alcoholische dranken, zoals restaurants, bistro's, grillrooms en daarmee vergelijkbare horecabedrijven.
horecabedrijven gericht op het verstrekken van alcoholische en niet-alcoholische dranken voor consumptie ter plaatse, met eventueel daaraan ondergeschikt het verstrekken van etenswaren of maaltijden voor gebruik ter plaatse, zoals (eet)cafés, niet zijnde discotheken en nachtclubs.
horecabedrijven gericht op het verstrekken van dranken voor gebruik ter plaatse, waarbij het doen beluisteren van overwegend elektrisch versterkte muziek en het gelegenheid geven tot dansen een wezenlijk onderdeel vormen, zoals discotheken, alsmede horecabedrijven gericht op het verstrekken van dranken en kleine etenswaren voor gebruik ter plaatse, ook tussen 02.00 en 06.00 uur, zoals nachtclubs.
horecabedrijven gericht op het verstrekken van logies met als nevenactiviteiten het verstrekken van maaltijden of dranken voor gebruik ter plaatse, zoals hotels, pensions en bed&breakfast-bedrijven met meer dan vier slaapplaatsen.
gebouw of gedeelte daarvan, dat noodzakelijk is voor de verwezenlijking van de geldende of toekomstige bestemming van een perceel en, indien meer gebouwen op het perceel aanwezig zijn, gelet op die bestemming het belangrijkst is.
een en ander voor zover de onder a en b bedoelde onderkomens of voertuigen, geheel of ten dele blijvend zijn bestemd of opgericht dan wel worden of kunnen worden gebruikt voor recreatief (nacht)verblijf.
een ruimte, of bij elkaar horende ruimten, die bestemd zijn om voornamelijk te worden gebruikt voor administratieve werkzaamheden of dienstverlening.
maatschappelijke voorzieningen die zijn gericht op zorg en medische dienstverlening, waaronder tevens wordt begrepen extended stay ten behoeve van zorgbehoevende recreanten.
een recreatiewoning waarvan de inrichting rekening houdt met de beperking van mindervaliden.
het onderhoud van bestaande objecten c.q. de grond dat, gelet op de bestemming, noodzakelijk is voor een goed beheer en gebruik van de gronden en gebouwen.
bedrijven die uitsluitend of in hoofdzaak zijn gericht op:
een gedeelte van een gebouw, dat wordt afgedekt door een vloer, waarvan de bovenkant minder dan 1,20 m boven peil is gelegen.
ondergeschikte delen aan een gebouw zoals trappen, bordessen, funderingen, kelderingangen, overstekende daken, goten, luifels, balkons, erkers, balkonhekken, schoorstenen, liftopbouwen, installaties, technische ruimten en andere ondergeschikte onderdelen van gebouwen.
functie die zowel ruimtelijk als functioneel ondergeschikt is aan een hoofdfunctie.
een appartement binnen het gebouwencomplex, uitsluitend bestemd voor recreatief verblijf, waarbij de gebruikers hun hoofdverblijf elders hebben.
een gebouw uitsluitend bestemd voor recreatief verblijf, waarbij de gebruikers hun hoofdverblijf elders hebben.
recreatief nachtverblijf, waarbij de gebruikers hun hoofdverblijf elders hebben.
voor de werking van dit bestemmingsplan wordt onder wonen mede begrepen bijzondere woonvormen en bed&breakfast met ten hoogste vier slaapplaatsen.
een complex van ruimten, bedoeld voor de huisvesting van één huishouding, een bijzondere woonvorm of een kamerverhuurbedrijf.
Bij toepassing van deze regels wordt als volgt gemeten:
de afstand tussen bouwwerken onderling en de afstand van bouwwerken tot perceelsgrenzen worden daar gemeten waar deze afstanden het kleinst zijn.
vanaf het peil tot aan de bovenkant van de bovenste goot, c.q. de druiplijn, het boeibord, of een daarmee gelijk te stellen constructiedeel, waarbij de goot van dakkapellen met een maximale breedte van 50% van de gevelbreedte niet als goot wordt aangemerkt.
vanaf het peil tot aan het hoogste punt van een bouwwerk met uitzondering van ondergeschikte bouwonderdelen, zoals schoorstenen, antennes, liftopbouwen en naar de aard daarmee gelijk te stellen bouwonderdelen.
tussen de onderzijde van de begane grondvloer, de buitenzijde van de gevels (of het hart van de scheidingsmuren) en de buitenzijde van daken en dakkapellen.
tussen de buitenwerkse gevelvlakken en/of het hart van de scheidingsmuren, neerwaarts geprojecteerd op het gemiddelde niveau van het afgewerkte bouwterrein ter plaatse van het bouwwerk.
De voor 'Bos' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Voor het bouwen gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van gebouwen en overkappingen gelden de volgende regels:
Het is verboden om zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders (omgevingsvergunning) de volgende werken of werkzaamheden uit te voeren:
Het in lid 3.3.1 vervatte verbod geldt niet voor het uitvoeren van:
Werken of werkzaamheden als bedoeld in lid 3.3.1 zijn slechts toelaatbaar, indien:
De voor 'Recreatie' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
met daaraan ondergeschikt voorzieningen zoals:
Voor het bouwen van gebouwen en overkappingen gelden de volgende regels:
recreatiewoningen |
kampeermiddelen |
groepsaccommodaties | ||
1. | maximum aantal | 117, waarvan ten hoogste 24 voor mindervaliden | 180 | 15*, waarvan maximaal 5 groepsaccommodaties geen deel uitmaken van het gebouwencomplex |
2. | maximum hoogte | goothoogte = 4 m voor ten minste 50% van de recreatiewoningen bouwhoogte = 8 m bouwhoogte van bijgebouwen = 2,5 m |
bouwhoogte = 5 m bouwhoogte van bijgebouwen = 2,5 m |
voor zover niet opgenomen in het gebouwencomplex: goothoogte = 4 m voor ten minste 50% van de groepsaccommodaties; bouwhoogte = 8 m bouwhoogte van bijgebouwen = 2,5 m |
3. | maximum oppervlak/inhoud | 75 m²/300 m³ per recreatiewoning indien gebouwd als mindervalide-recreatiewoning: 90 m²/360 m³ per mindervalide recreatiewoning oppervlak van bijgebouwen per (mindervalide-)recreatiewoning: 8 m² |
70 m² per kampeermiddel oppervlak van bijgebouwen = 8 m² |
150 m²/600 m³ oppervlak van bijgebouwen = 8 m² |
4. | maximaal te bebouwen kaveloppervlak | 25% van de kavelomvang | 25% van de kavelomvang | 25% van de kavelomvang |
5. | maximaal verhard oppervlak – niet zijnde bebouwd oppervlak | 25% van de kavelomvang | 25% van de kavelomvang | 25% van de kavelomvang |
6. | minimum afstanden tussen gevels recreatiewoningen, kampeermiddelen en groepsaccommodaties | 2 m tot perceelsgrens 5 m onderling deze afstanden gelden niet bij geschakelde bouw voor de zijde waar recreatiewoningen geschakeld zijn gebouwd |
2 m tot perceelsgrens 5 m onderling deze afstanden gelden niet bij geschakelde bouw voor de zijde waar kampeermiddelen geschakeld zijn gebouwd |
2 m tot perceelsgrens 5 m onderling deze afstanden gelden niet bij geschakelde bouw voor de zijde waar groepsaccommodaties geschakeld zijn gebouwd |
7. | minimum afstand gevels recreatiewoningen, kampeermiddelen en groepsaccommodaties tot propaantank | 25 m | 25 m | 25 m |
8. | op percelen waarvoor tevens de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - 1' geldt | bouwen niet toegestaan op gronden met de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - 1' | 1. bouwen niet toegestaan op gronden met de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - 1'** 2. bouwen op dat deel van het perceel waarvoor de aanduiding niet geldt, is uitsluitend toegestaan indien gebouwen en overkappingen binnen die aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - 1' zijn verwijderd en verwijderd worden gehouden |
bouwen niet toegestaan op gronden met de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie - 1' |
9. | op percelen waarvoor tevens de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 3' geldt | de bouw van recreatiewoningen is niet toegestaan | geen beperking | de bouw van groepsaccommodaties is niet toegestaan |
* Dit maximumaantal geldt als gezamenlijk totaal met het bepaalde in dit lid onder f.
** (Vervanging van) bestaande gebouwen is toegestaan, tenzij sub 8 onder 2 van toepassing is.
recreatieappartementen |
groepsaccommodatie |
|
maximum aantal *
|
65 | 15** |
* Dit is het maximum voor de bestemming 'Recreatie' en 'Bos' gezamenlijk.
** Dit maximum aantal geldt bovendien als gezamenlijk totaal met het bepaalde in dit lid onder a.
type |
aantal recreatiewoningen ter vervanging |
aantal groepsaccommodaties ter vervanging | aantal kampeermiddelen ter vervanging | aantal recreatieappartementen ter vervanging |
1 recreatiewoning | - | 0,33 | 1,25 | 1 |
1 mindervalide- recreatiewoning | - | 0,33 | 1,25 | 1 |
1 kampeermiddel | 0,8 | 0,27 | - | 0,8 |
1 groepsaccommodatie * | 3 | - | 3,6 | 3 |
1 recreatieappartement * | 1 | 0,33 | 1,25 | - |
* Recreatieappartementen en groepsaccommodaties gerealiseerd binnen de bestemming 'Bos' zijn op vergelijkbare wijze inwisselbaar.
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen en geen overkappingen zijnde, gelden de volgende regels:
Ten aanzien van het gebruik gelden de volgende regels:
Het is verboden om zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders (omgevingsvergunning) de volgende werken of werkzaamheden uit te voeren:
Het in lid 4.4.1 vervatte verbod geldt niet voor het uitvoeren van:
Werken of werkzaamheden als bedoeld in lid 4.4.1 zijn slechts toelaatbaar, indien:
De voor 'Waarde - Archeologie (middelhoge verwachting)' aangewezen gronden zijn naast de andere daar voorkomende bestemming, mede bestemd voor de bescherming en het behoud van de op of in deze gronden voorkomende archeologische waarden.
Binnen de voor deze bestemming aangewezen gronden mogen:
Het is verboden op of in de gronden met de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie - 1 (middelhoge verwachting)' zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders (omgevingsvergunning) de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden uit te voeren:
De werken of werkzaamheden, waarvoor het verbod van lid 5.4.1 geldt, zijn slechts toelaatbaar, indien op basis van archeologisch onderzoek of naar het oordeel van een archeologisch deskundige is aangetoond dat de archeologische waarden niet onevenredig worden of kunnen worden geschaad of mogelijk schade kan worden voorkomen door aan de vergunning regels te verbinden gericht op:
Het verbod, als bedoeld in lid 5.4.1 sub a, is niet van toepassing indien:
Het is verboden binnen de voor 'Waarde - Archeologie - 1 (middelhoge verwachting)' aangewezen gronden zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning (omgevingsvergunning) reeds aanwezige bouwwerken te slopen indien het oppervlak groter is dan 500 m², de verstoringsdiepte daarbij meer dan 40 cm bedraagt en deze liggen in een beschermd stadsgezicht.
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd met toepassing van artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening het plan te wijzigen door de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie - 1 (middelhoge verwachting)' geheel of gedeeltelijk te doen vervallen, indien op basis van archeologisch onderzoek is aangetoond dat:
De voor 'Waarde - Archeologie (lage verwachting)' aangewezen gronden zijn naast de andere daar voorkomende bestemming, mede bestemd voor de bescherming en het behoud van de op of in deze gronden voorkomende archeologische waarden.
Binnen de voor deze bestemming aangewezen gronden mogen:
Het is verboden op of in de gronden met de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie - 2 (lage verwachting)' zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van burgemeester en wethouders (omgevingsvergunning) de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden uit te voeren:
De werken of werkzaamheden, waarvoor het verbod van artikel 6.4.1 geldt, zijn slechts toelaatbaar, indien op basis van archeologisch onderzoek of naar het oordeel van een archeologisch deskundige is aangetoond dat de archeologische waarden niet onevenredig worden of kunnen worden geschaad of mogelijk schade kan worden voorkomen door aan de vergunning regels te verbinden gericht op:
Het verbod, als bedoeld in artikel 6.4.1 sub a, is niet van toepassing indien:
Het is verboden binnen de voor 'Waarde - Archeologie - 2 (lage verwachting)' aangewezen gronden zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning (omgevingsvergunning) reeds aanwezige bouwwerken te slopen indien het oppervlak groter is dan 2.000 m² en deze liggen in een beschermd stadsgezicht.
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd met toepassing van artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening het plan te wijzigen door de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie - 2 (lage verwachting)' geheel of gedeeltelijk te doen vervallen, indien op basis van archeologisch onderzoek is aangetoond dat:
Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.
In afwijking, dan wel aanvulling van het bepaalde in hoofdstuk 2 geldt dat:
Met betrekking tot bestaande maten geldt het volgende:
Permanente bewoning van recreatiewoningen, kampeermiddelen, recreatieappartementen en groepsaccommodaties is niet toegestaan.
Burgemeester en wethouders kunnen afwijken van het bepaalde in 10.1.1 sub b voor het bouwen van bouwwerken dieper dan 4 m beneden peil mits het bouwwerk of de bouwwerkzaamheden geen onevenredige afbreuk doen aan de bescherming van de kwaliteit van het grondwater ten behoeve van de drinkwatervoorziening, gehoord de beheerder van het grondwaterbeschermingsgebied.
Burgemeester en wethouders kunnen met een omgevingsvergunning afwijken van:
De wettelijke regelingen waarnaar in de regels wordt verwezen, gelden zoals deze luiden op het moment van vaststelling van het plan.
Ten aanzien van de compensatie van bos en bomen gelden de volgende regels:
Een bouwwerk dat op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel gebouwd kan worden krachtens een omgevingsvergunning voor het bouwen, en afwijkt van het plan, mag, mits deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
Het bevoegd gezag kan eenmalig in afwijking van sublid 12.1.1, een omgevingsvergunning verlenen voor het vergroten van de inhoud van een bouwwerk als bedoeld in sublid 12.1.1 met maximaal 10%.
Het bepaalde in lid 12.1.1, is niet van toepassing op bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
Het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
Het is verboden het met het bestemmingsplan strijdige gebruik, bedoeld in lid 12.2.1, te veranderen of te laten veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
Indien het gebruik, bedoeld in lid 12.2.1, na de inwerkingtreding van het plan voor een periode langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te hervatten of te laten hervatten.
Het bepaalde in lid 12.2.1 is niet van toepassing op het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan, daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.
Deze regels worden aangehaald als:
'Regels van het bestemmingsplan DroomPark Hooge Veluwe'.