Plan: | Bestemmingsplan Kemperberg - Sylvahoeve |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.804-0301 |
Kenmerk van de Nederlandse ruimtelijke ordeningsregelgeving is dat er uitgegaan wordt van toelatingsplanologie. Een bestemmingsplan geeft aan welke functies waar zijn toegestaan en welke bebouwing opgericht mag worden. Bij het opstellen van dit bestemmingsplan zijn keuzes gemaakt over welke functies waar mogelijk worden gemaakt en is gekeken welke bebouwing stedenbouwkundig toegestaan kan worden. De bestaande situatie is hierbij het uitgangspunt.
Het is noodzakelijk dat het bestemmingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Het bestemmingsplan is het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is. Deze situatie kan gaandeweg de planperiode wijzigen, bijvoorbeeld door veranderd stedenbouwkundig inzicht, functiewijziging veranderingen in gebruik. Ook ruimtelijke ontwikkelingen en vernieuwing van o.a. ruimtelijk, economisch, verkeerskundig en milieubeleid dragen bij aan de veroudering van geldende bestemmingsplannen.
Om recht te doen aan een goede ruimtelijke ordening binnen het plangebied wordt daarom aangegeven in welke situaties de bestemming wordt gekozen gelijk aan de oude bestemming (na strijdige situatie te hebben gewraakt) en in welke situaties een nieuwe bestemming wordt gegeven (positief bestemmen), waarmee de strijdige situatie wordt gelegaliseerd. Daarnaast wordt, indien van toepassing, aangegeven wanneer een strijdige situatie onder het overgangsrecht wordt gebracht.
In deze paragraaf worden de keuzes die zijn gemaakt nader onderbouwd. Hierbij zullen de bestemmingen in dezelfde volgorde als in de regels worden behandeld.
Het plangebied kent drie bestemmingen.
De Sylvahoeve met aangebouwde dienstwoning wordt gebruikt om te wonen (twee adressen) en is positief bestemd met de bestemming 'Wonen'. Aan huis gebonden beroepen zijn toegestaan met een maximum van 1/3 van de woonoppervlakte. De bestaande goot- en bouwhoogte ten opzichte van NAP zijn op de plankaart opgenomen. Er is voor gekozen het omliggend gebied te bestemmen als 'Tuin' vanwege het groene, aangelegde karakter van het perceel. Omdat het pand en het perceel gemeentelijk monument zijn, genieten zij op die manier bescherming. Ter waarborging van de ter plaatse aanwezige landschappelijke, cultuurhistorische èn archeologische waarden is in dit bestemmingsplan een dubbelbestemming opgenomen. Voor het uitvoeren van een aantal activiteiten is daardoor een omgevingsvergunning benodigd. Zo kan de tuin niet zonder vergunning worden verhard, kunnen bomen niet zonder vergunning worden geveld en kan er niet zonder vergunning dieper dan 40 cm in de grond worden gegraven.
De bestaande bijgebouwen zijn positief bestemd door het opnemen van een bouwaanduiding 'bijgebouw'.
De bestaande aanwezige kas is ook positief bestemd maar dan binnen de bestemming 'Tuin' met een functieaanduiding 'kas toegestaan'.
vergelijking met vigerend plan
In het vigerende bestemmingsplan "Merkendal" heeft het perceel de bestemming "bijzondere bebouwing; E; algemeen", waarbij culturele/wetenschappelijke instituten zijn toegestaan. De bestemming voor het perceel met de woning en de voormalige conciërgewoning wordt nu met het bestaande gebruik in overeenstemming gebracht.