Plan: | Bestemmingsplan Statenlaan 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.795-0301 |
Kenmerk van de Nederlandse ruimtelijke ordeningsregelgeving is dat er uitgegaan wordt van toelatingsplanologie. Een bestemmingsplan geeft aan welke functies waar zijn toegestaan en welke bebouwing opgericht mag worden. Bij het opstellen van dit bestemmingsplan zijn keuzes gemaakt over welke functies waar mogelijk worden gemaakt en is gekeken welke bebouwing stedenbouwkundig toegestaan kan worden. De bestaande situatie is hierbij het uitgangspunt.
Het is noodzakelijk dat het bestemmingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Het bestemmingsplan is het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is. Deze situatie kan gaandeweg de planperiode wijzigen, bijvoorbeeld door veranderd stedenbouwkundig inzicht, functiewijziging veranderingen in gebruik. Ook ruimtelijke ontwikkelingen en vernieuwing van o.a. ruimtelijk, economisch, verkeerskundig en milieubeleid dragen bij aan de veroudering van geldende bestemmingsplannen.
Om recht te doen aan een goede ruimtelijke ordening binnen het plangebied wordt daarom aangegeven in welke situaties de bestemming wordt gekozen gelijk aan de oude bestemming (na strijdige situatie te hebben gewraakt) en in welke situaties een nieuwe bestemming wordt gegeven (positief bestemmen), waarmee de strijdige situatie wordt gelegaliseerd. Daarnaast wordt, indien van toepassing, aangegeven wanneer een strijdige situatie onder het overgangsrecht wordt gebracht.
In deze paragraaf worden de keuzes die zijn gemaakt nader onderbouwd. Hierbij zullen de bestemmingen in dezelfde volgorde als in de regels worden behandeld.
Afzonderlijke bestemmingen
De monumentale bebouwing is gelegen in een groene omgeving. Er is dan ook voor gekozen om de omliggende gronden een groene bestemming te geven (Artikel 3). Binnen deze bestemming zijn groenvoorzieningen, watergangen, waterpartijen, waterinfiltratievoorzieningen en andere voorzieningen voor de waterhuishouding, wandelpaden, wegen voor bestemmingsverkeer en straatmeubilair en speel- en ontmoetingsvoorzieningen toegestaan. Ter plaatse van de functieaanduiding 'parkeren' is het toegestaan te parkeren. De maximale bouwhoogte van bij deze bestemming passende bouwwerken mag 3 meter bedragen.
Vergelijking met het vigerend bestemmingsplan
In het vigerend plan is aan alle gronden een maatschappelijke bestemming gegeven.
De bestemming 'Maatschappelijk' (artikel 4) is bedoeld voor functies ten behoeve van onderwijs, welzijn, zorginstellingen, cultuur, religie, openbare dienstverlening en therapeutische functies. Deze bestemming is gelegd op het voormalige Stedelijk Gymnasium. Het pand is op dit moment niet meer als school in gebruik. De ruime maatschappelijke bestemming maakt hergebruik echter mogelijk. Voorbeelden hiervan zijn scholen, ziekenhuizen en kerken. Dienstwoningen die horen bij de bestemming, zoals bijvoorbeeld een conciƫrgewoning, zijn toegestaan. Aan de hoofdfunctie ondergeschikte horeca (kantine) en detailhandel is eveneens toegestaan.
Vergelijking met het vigerend bestemmingsplan
Het geldende bestemmingsplan Arnhems Broek heeft aan de locatie eveneens een maatschappelijke bestemming gegeven. Verschil met het nu voorliggende bestemmingsplan is dat een bouwvlak is gelegd op de contouren van de bestaande bebouwing van de voormalige school en de conciƫrgewoning. De bebouwing ligt nu in de bestemming groen. Hiermee worden de bouwmogelijkheden buiten de bestaande bebouwing bevroren.
Verkeer - Verblijfsgebied (artikel 5);
De bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' geldt voor woonerven, woonstraten, parkeerplaatsen, voet- en fietspaden, speelplaatsen en buurtgroen. Dit zijn dus voornamelijk wijken (30 km/uur zones) waar de verblijfsfunctie belangrijker is dan de verkeersfunctie. De inrichting van de wegen is hierop afgestemd.
Vergelijking met de vigerende bestemmingsplannen
Het gedeelte van de Statenlaan dat is opgenomen in het plangebied, heeft in het vigerende bestemmingsplan Spijkerkwartier - Boulevardkwartier - Spoorhoek eveneens een verkeers-verblijfsbestemming gekregen. Ook hier is geen verschil tussen de twee bestemmingsplannen.
Als gevolg van de aanwezigheid van een lage verwachting op archeologische waarden is het plangebied voorzien van een dubbelbestemming voor de waarde archeologie. Voor bepaalde werkzaamheden is een omgevingsvergunning benodigd voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.
Vergelijking met de vigerende bestemmingsplannen
Het vigerende bestemmingsplan kende geen dubbelbestemming ten behoeve van archeologische waarden.