direct naar inhoud van 3.7 Sport- en recreatiebeleid
Plan: Bestemmingsplan Trainingsaccommodatie Vitesse Papendal
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.783-0301

3.7 Sport- en recreatiebeleid

Nota Visie Sport en Bewegen

Op 19 december 2011 heeft de gemeenteraad de Nota Visie Sport en Bewegen 2011-2021 vastgesteld. De nieuwe sportvisie is opgesteld om te spelen op belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen, zoals vergrijzing (meer aandacht voor bewegen en andere manier van sporten), ander type sporter, andere sportbehoefte, overgewicht jeugd, ander type vrijwilliger en de kandidatuur Olympische Spelen 2028 en Nederland Sportland 2016.

De ambitie van het nieuwe sportbeleid is: 75% van de Arnhemmers sport of beweegt in 2016. Hoewel bepaalde groepen in Arnhem intensief sporten, ligt de gemiddelde sportdeelname van de Arnhemse bevolking net iets onder het gemiddelde van andere grote steden. Ruim 35 % van de Arnhemmers sport/ beweegt niet of zeer weinig. Lagere percentages sporters/ bewegers vindt men vooral onder gehandicapten, jongeren van 12-18 jaar, 25-34 jarigen, 65-plussers en mensen met een lage sociaal economische status. Deze mensen moeten extra worden geactiveerd om te gaan bewegen en sporten.

De uitgangspunten van de sportvisie zijn:

  • Meer samenwerking tussen onderwijs, welzijn, zorg, veiligheid, wijk, corporaties, commerciële sportaanbieders en verenigingen. Verenigingen die hierin een voortrekkersrol (willen) spelen, worden door het tarievenstelsel gefaciliteerd.
  • Succes van 'Meedoen Alle Jeugd door Sport' (MAJdS) voortzetten en structureel inbedden bij verenigingen.
  • Stimuleren van vernieuwende initiatieven en van het activeren van 'moeilijke' doelgroepen.
  • Investeringen voor jeugd op het huidige niveau houden. Geen uitbreiding.
  • Meer investeren in bewegen en sporten in de openbare ruimte: flexibel, passend bij verschillende doelgroepen.
  • Inventarisatie van alle beweeg- en sportinitiatieven, projecten, acties in de wijken: betere afstemming, strakke regie, keuzes maken (ook iets niet doen).
  • Samenwerking verstevigen tussen de gemeente, CTO Papendal Arnhem en het NOC*NSF.
  • Keuze maken voor drie tot vijf Arnhemse kernsporten (incl. G-sport). De betreffende sportbonden uitnodigen om een meerjarig plan 'verbinding breedtesport- talentontwikkeling/topsport' (aangevuld met G-sport) op te stellen.
  • Het financieren van een dienstenpakket voor ambitieuze sporters en verenigingen binnen de kernsporten.
  • Topsportevenementen steviger verankeren in het beleid voor evenementen en citymarketing.

Van breedtesport naar talentontwikkeling

In de sportvisie wordt ook ingegaan op topsport in Arnhem. Arnhem heeft door haar sportbeleid van de laatste decennia de naam een breedtesportstad te zijn. Dat komt niet in de laatste plaats door de vijf krachtwijken waarop dat beleid zich voor een groot deel richtte. Die aanpak wordt in het land herkend en erkend. Het vormt een goed fundament voor sport en bewegen in Arnhem. De punt van de piramide, topsport, is goed geborgd in de topsportprogramma’s die op het Centrum Topsport en Onderwijs (CTO) Papendal worden aangeboden en voor een groot deel door het Rijk worden gefinancierd. Daarnaast kunnen de sporttalenten van Papendal en de Vitesse-opleiding onderwijs ‘om de hoek’ volgen: bij de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), het ROC Rijn IJssel (CIOS) en het Beekdallyceum en VMBO ‘t Venster (LOOT-scholen).

Vitesse is al decennia een topclub met aantrekkingskracht voor de stad en regio en heeft vele talentvolle spelers en trainers voortgebracht. Zij vormen een voorbeeld voor de voetballende jeugd in Arnhem. Vitesse speelt nadrukkelijk een maatschappelijke rol in Arnhem, onder andere door projecten als ‘Vitesse in de wijk’, ‘Scoren door scholing’ en ‘Playing for Succes’.

Het ligt in de bedoeling dat de gemeente Arnhem en Vitesse een convenant sluiten waarin de maatschappelijke rol van Vitesse in Arnhem en de samenwerking met de gemeente, het Sportbedrijf Arnhem en andere organisaties nog meer te versterken.

De gemeente waardeert en ondersteunt Vitesse bij haar maatschappelijke activiteiten. Dit zal zij uiteraard blijven doen. Zij investeert echter niet in de instandhouding en/of verdere ontwikkeling van het betaald voetbal, in welke vorm dan ook.

Lichtmastenbeleid

Het belangrijkste gemeentelijke beleidskader waar de plaatsing van lichtmasten aan moet worden getoetst zijn de beleidsregels 'Lichtmasten bij sportvelden' (zie bijlage 2). Deze beleidsregels zijn door het college van b&w vastgesteld op 20 augustus 2002. Het gemeentelijke lichtmastenbeleid bepaalt waar in Arnhem lichtmasten toelaatbaar zijn door middel van een zonering in vier gebieden: 'niet toegestaan', 'niet plaatsen, tenzij..', 'wel plaatsen, mits..' en 'plaatsen zonder voorwaarden'. Deze zonering is vooral gericht op het verhinderen van lichthinder in landschappelijke en parkachtige situaties in de randen van de stad maar ook voor omwonenden. De beleidsnotitie geeft verder regels voor de toelaatbare lichtsterkte en de gebruikstijden.

Papendal is gelegen in de zone waarin lichtmasten niet toelaatbaar zijn tenzij aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • De lichten mogen branden tussen 7.00 uur en 22.00 uur;
  • Masten met een hoogte van meer dan 15 meter worden altijd geacht meer dan geringe schade aan natuur en landschap aan te richten;
  • De verticale lichtsterkte mag niet meer bedragen dan 5 lux;
  • De lichtsterkte van elke armatuur mag niet meer bedragen dan 7.500 cd (candela).

Het trainings- en opleidinscentrum van Vitesse is gelegen binnen de bestemming Sport (Artikel 3). In dit artikel is geregeld dat lichtmasten binnen deze bestemming zijn toegestaan mits aan de bovenstaande voorwaarden wordt voldaan. Er wordt wel een hogere bouwhoogte (18 meter) toegestaan (zie paragraaf 4.2).