direct naar inhoud van 6.2 Uitgangspunten
Plan: Bestemmingsplan Burgemeesterswijk - Transvaalbuurt 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.766-0302

6.2 Uitgangspunten

Inleiding

Voor een groot deel van de Burgemeesterswijk geldt het bestemmingsplan 'Burgemeesterswijk' en voor de Transvaalbuurt geldt het bestemmingsplan 'Transvaalbuurt' (beide plannen zijn in 1985 door de Provincie goedgekeurd). In deze bestemmingsplannen is gekozen om de toegestane functies gedetailleerd (per pand) vast te leggen. De woningen werden als 'Wonen' bestemd en panden met een andere functies zoals een kantoor werden als 'Kantoor' bestemd.

 

Sinds de inwerkingtreding van deze bestemmingsplannen hebben diverse ontwikkelingen plaatsgevonden. Deze ontwikkelingen zijn grotendeels juridisch geregeld met een partiële herziening van het geldende bestemmingsplan, een nieuw bestemmingsplan of met een vrijstelling/ontheffing van het geldende bestemmingsplan. In dit nieuwe bestemmingsplan worden deze inmiddels gerealiseerde gebruiks- en bouwmogelijkheden zoveel mogelijk meegenomen. In de afgelopen bijna 30 jaar zijn er ook situaties ontstaan of is er bebouwing gerealiseerd die niet past binnen het geldende bestemmingsplan. Van deze situaties of bebouwing is bekeken of dit in dit bestemmingsplan gelegaliseerd kan worden.

In paragraaf 1.4 is aangegeven welke bestemmingsplannen waar geldend zijn. Zoals hierboven aangegeven geldt voor het grootste deel van de Burgemeesterswijk het bestemmingsplan 'Burgemeesterswijk' en voor de Transvaalbuurt het bestemmingsplan 'Transvaalbuurt'.

Uitgangspunten geldende bestemmingsplannen

De volgende keuzes liggen ten grondslag aan de geldende bestemmingsplannen:

  • In het geldende bestemmingsplan is per pand het bestaande gebruik mogelijk gemaakt. Dat betekent dat aan de bestaande woonpanden de woonbestemming is toegekend en aan de bestaande kantoorpanden is de bestemming kantoren (inclusief sociaal-culturele-, sociaal-medische- en onderwijsvoorzieningen) toegekend.
  • Het bestemmingsplan introduceert het instrument wijzigingsgevoegdheid als sturingsmechanisme.

Wijzigingbevoegdheid

In de geldende bestemmingsplannen zijn twee wijzigingsbevoegdheden opgenomen.

  • 1. De eerste wijzigingsbevoegdheid is van toepassing voor de woonbestemming. De woonbestemming mag worden gewijzigd in de bestemming 'kantoor' onder de volgende voorwaarden:
    - het totale aantal percelen en/of bouwwerken metde bestemming kantoor mag nimmer meer bedragen dan 89;
    - de beperking van het aantal parkeerplaatsen op de bestemming 'erf' (aan de achterzijde van een pand) niet meer van kracht is;
  • 2. De tweede wijzigingsbevoegdheid is van toepassing op de kantoorbestemming. De kantoorbestemming kan worden gewijzigd in de bestemming 'Woondoeleinden' mits:
    - de grenswaarde van het op de gevel invallend geluid niet meer mag bedragen dan is vemeld in het besluit van Gedeputeerde Staten (besluit vaststelling hogere grenswaarden).

Het doel van de wijzigingsbevoegdheid is om:

  • de bestaande woonpanden gelegen langs de in- en uitvalswegen van de stad te kunnen omzetten naar kantoren en sociaal-culturele-, sociaal-medische- en onderwijsvoorzieningen;
  • de bestaande kantoorpanden in de binnengebieden te kunnen omzetten naar wonen.

Het streven was door sturing waar de mogelijkheid zich voordeed:

  • de stedelijke functies zoveel mogelijk te concentreren langs de in- en uitvalswegen van de stad;
  • de stedelijke functies die voorkomen in de binnengebieden aldaar te kunnen beëindigen en hiermee de woonfuncties zoveel mogelijk te stimuleren in de binnengebieden.

De in- en uitvalswegen van de stad waar de stedelijke functies geconcentreerd moesten worden waren (anno 1984):

Sweerts de Landasstraat/Bouriciusstraat , Amsterdamseweg, Apeldoornseweg en Zijpendaalseweg (uitsluitend de omgeving Zijpse poort).

Bestemmingen

In de onderstaande tabel worden de bestemmingen die voorkomen in de bestemmingsplannen 'Burgemeesterswijk' en 'Transvaalbuurt' weergegeven waarbij is aangegeven welke functies zijn toegestaan en of en hoe bebouwing is toegestaan.

Bestemming   Toegestane functies. Bestemd voor:   Bebouwingsmogelijkheden  
Wonen   Wonen met uitzondering van kamerverhuurbedrijven.
Met aanduiding tevens bestemd voor:
- kamerverhuurbedrijf;
- winkel;
- hotel, café en/of restaurant;
- sociaal-culturele voorzieningen;
- bedrijf  
Bebouwing is toegestaan binnen de bebouwingsgrens. Het maximum aantal bouwlagen is vastgelegd.  
Woongebouw   woningen die door middel van een gemeenschappelijke toegang en trap met de openbare straat zijn verbonden.   Bebouwing is toegestaan binnen de bebouwingsgrens. Het maximum aantal bouwlagen is vastgelegd.  
Winkel   het gebruik ten behoeve van een winkel* (geen groothandel) met de boven de begane grond gelegen bouwlagen uitsluitend voor woondoeleinden.   Bebouwing is toegestaan binnen de bebouwingsgrens. Het maximum aantal bouwlagen is vastgelegd.  
Kantoor   het gebruik ten behoeve van kantoren, sociaal-medische en sociaal-culturele voorzieningen, onderwijsvoorzieningen en de uitoefening van vrije beroepen, zulks met uitzondering van sauna's en sportscholen.
De boven de begane grond gelegen bouwlagen mogen ook worden gebruikt voor woondoeleinden.

Met aanduiding tevens bestemd voor:
- winkel;
- kamerverhuurbedrijf;
bedrijf;  
Bebouwing is toegestaan binnen de bebouwingsgrens. Het maximum aantal bouwlagen is vastgelegd.  
Kantoorgebouw   het gebruik als kantoren.   Bebouwing is toegestaan binnen de bebouwingsgrens.
De maximumbouwhoogte (en eventueel bebouwingspercentage) is vastgelegd.  
Bijzondere bebouwing   het gebruik ten behoeve van bijvoorbeeld een kerk, een school, een wijk-, verenigings- en openbaar gebouw, een atelier en sociaal-culturele voorzieningen.   Bebouwing is toegestaan binnen de bebouwingsgrens.
De maximumbouwhoogte (en eventueel bebouwingspercentage) is vastgelegd.  
Bedrijven   het gebruik ten behoeve van een bedrijf   Bebouwing is toegestaan binnen de bebouwingsgrens.
De maximumbouwhoogte (en eventueel bebouwingspercentage) is vastgelegd.  

* definitie van winkel: het in hoofdzaak overdag (een sauna ook 's avonds) kennelijk ter plaatse te koop aanbieden en/of verhandelen van goederen en diensten (met uitzondering van horeca-doeleinden), inclusief de daaraan ten dienste staande magazijnen en werkruimten.

Uitgangspunt bestemmingsplan 'Burgemeesterswijk – Transvaalbuurt 2013'

Bij de opzet van het nieuwe bestemmingsplan is uitgegaan van de volgende uitgangspunten:

1. De mogelijkheden die het geldende bestemmingsplan biedt worden, zowel qua gebruik als qua bebouwing,zoveel mogelijk gerespecteerd.

2. Voor de binnengebieden geldt, net zoals in het geldende bestemmingsplan, het wonen als de primaire functie. Dat betekent dat het merendeel van de bebouwing is bestemd als wonen. Met een functieaanduiding is weergegeven welke functie(s) naast wonen toegestaan is/zijn. Ook voor de stedelijke functies in deze binnengebieden zijn de gebruiksmogelijkheden gehandhaafd door middel van een woonbestemming met een functieaanduiding 'kantoor' of 'maatschappelijk' toegestaan. Met als wijziging/kanttekening ten opzichte van het geldende bestemmingsplan dat de functieaanduiding in een aantal gevallen gericht is op het feitelijk gebruik van of alleen kantoor of alleen maatschappelijke functies die in de panden wordt uitgeoefend.

3. Langs de (in anno 1984 genoemde) in- en uitvalswegen blijven de stedelijke functies gehandhaafd door middel van de bestemming 'Gemengd 1'. Het gaat dan uitsluitend om panden langs de Apeldoornseweg, Zijpendaalseweg ter hoogte van de Zijpse Poort en Amsterdamseweg.
De bestemming 'Gemengd 1' komt niet voor bij de panden langs de Sweerts de Landasstraat / Bouriciusstraat omdat deze straten nu deel uitmaken van het binnengebied van de Burgemeesterswijk. Deze straten hebben hun functie als uitvalsweg (als vroegere eenrichtingsweg richting Amsterdamseweg) verloren en zijn nu volledige woonstraten geworden.