direct naar inhoud van 2.8 Water
Plan: Bestemmingsplan Burgemeesterswijk - Transvaalbuurt 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.766-0302

2.8 Water

Burgemeesterswijk

Het plangebied van de Burgemeesterswijk is gelegen op de westelijke helling van de Jansbeek en kent een groot hoogteverschil; namelijk van 20 meter boven N.A.P. in het zuidoosten tot 59 meter boven N.A.P. in het noordwesten. In dit gedeelte van het plangebied is geen oppervlaktewater aanwezig. Het grondwater in het plangebied bevindt zich op een diep niveau. Van circa 30 meter diepte in de noordwestelijke deel van het plangebied tot circa 10 meter in de zuidelijke punt van de wijk. Dit betekent dat het gebied als kansrijk wordt bestempeld in relatie tot mogelijkheden tot infiltratie van regenwater in de bodem. Wel moet rekening gehouden worden met het voorkomen van leemschotten, waardoor plaatselijk sterk afwijkende grondwaterstanden kunnen voorkomen. In het park Sonsbeek zijn deze leemschotten inderdaad aangetroffen. Het beschadigen van deze leemschotten kan lokaal tot zeer grote gevolgen leiden in de grondwaterhuishouding. Het gebied maakt geen deel uit van een grondwater-beschermingsgebied


Transvaalbuurt

De Transvaalbuurt is gesitueerd op de voet van de oostelijke helling aan het eind van het dal van de Jansbeek. Het hoogteverschil in deze wijk is kleiner dan in de Burgemeesterswijk; van 30 meter boven N.A.P. naar 18 meter boven N.A.P. Het grondwaterpeil in deze wijk varieert van circa 15 meter diepte ter hoogte van de kruising Sonsbeekweg / Apeldoornseweg tot circa 3 à 4 meter nabij de onderdoorgang van de Jansbeek onder het spoortalud. De bodemopbouw is verder gelijk aan de Burgemeesterswijk, ook hier kan de grondwaterspiegel sterk afwijken als gevolg van leemschotten. Met name in de lagere delen van de wijk zal hierom eventuele mogelijkheid voor infiltratie van regenwater kritisch moeten worden beoordeeld aan de hand van een geohydrologisch onderzoek. Door deze wijk stroomt in de De La Reijstraat de Jansbeek. Een deel van dit traject was overkluist, maar is in 2003 weer bovengronds gebracht. Bij de Sonsbeeksingel vervolgt de beek haar weg in een beekriool onder het spoortalud door richting de singels en uiteindelijk de Rijn.

Het oppervlaktewater is in beheer bij waterschap Rijn en IJssel.

Zowel de Burgemeesterswijk als de Transvaalbuurt zijn gemengd gerioleerd en als zodanig onderdeel van het hoofdbemalingsgebied Rijngemaal. Uitzonderingen op bovengenoemd rioleringstelsel zijn de nieuwbouwlocaties Sonswijck en Artilleriepark aan de Izaäk Evertslaan. Deze twee locaties hebben alleen een vuilwaterstelsel. Het regenwater dat op deze twee locaties valt, wordt op het eigen terrein geïnfiltreerd. Het Rijngemaal naast de John Frostbrug, verpompt het water naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Duiven.