direct naar inhoud van 4.2 Natuurgraven
Plan: Bestemmingsplan Natuurbegraafplaats Heidepol
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.764-0301

4.2 Natuurgraven

Binnen het inrichtingsplan is naast ruimte voor de ontwikkeling van natuur ook ruimte gereserveerd om te begraven. Hier wordt zo zorgvuldig mogelijk mee omgegaan om de bestaande natuurwaarden niet aan te tasten Dit is in het ontwerp van de natuurbegraafplaats vertaald naar een differentiatie van dichtheden waarin begraven wordt. In de meest kwetsbare delen, het oostelijk bos met de dassen, wordt in een lage dichtheid begraven, waarbij de omvorming van het bos mede richtinggevend is. Dit betekent dat daar waar omvorming plaatsvindt en er open plekken worden gecreƫerd, ook ruimte is voor een aantal graven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.764-0301_0016.jpg"

De bestaande dassenburcht en de directe omgeving, de lanen en de driehoek bos aan de Otterloseweg/Harderwijkerweg worden niet gebruikt om in te begraven. Dit is vanuit de functie niet wenselijk (lanen) of niet wenselijk vanuit de natuurwaarden van het gebied (dassen).

Gedurende de circa 30 jaar vanaf de openstelling tot beƫindiging van de functie begraven trekken natuurontwikkeling en begraven met elkaar op. De diverse delen worden min of meer gelijktijdig in gebruik genomen. In principe wordt steeds gestart op afstand van de aula en langzaam richting het gebouw gewerkt.

Op dit moment (eind 2010) is voorzien dat er in 30 jaar in totaal 7250 graven over het hele terrein worden gerealiseerd. Hiervan zijn er 2500 in bestaand bos gepland. Bij een oppervlakte bestaand bos van 9,58 ha is dit een verstoring van 5 % over 30 jaar. Jaarlijks worden gemiddeld 83 begravingen in het bos uitgevoerd. Dit is een verstoring van 0,2 %. Op de voormalige landbouwgronden en in de te ontwikkelen heide worden in totaal in 30 jaar circa 4750 graven gerealiseerd