direct naar inhoud van 6.3 Verantwoording van de regels
Plan: Bestemmingsplan Landgoed Laag Erf
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.750-0302

6.3 Verantwoording van de regels

Kenmerk van de Nederlandse ruimtelijke ordeningsregelgeving is dat er uitgegaan wordt van toelatingsplanologie. Een bestemmingsplan geeft aan welke functies waar zijn toegestaan en welke bebouwing opgericht mag worden. Bij het opstellen van dit bestemmingsplan zijn keuzes gemaakt over welke functies waar mogelijk worden gemaakt en is gekeken welke bebouwing stedenbouwkundig toegestaan kan worden. De bestaande situatie is hierbij het uitgangspunt.

Het is noodzakelijk dat het bestemmingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Het bestemmingsplan is het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is. Deze situatie kan gaandeweg de planperiode wijzigen, bijvoorbeeld door veranderd stedenbouwkundig inzicht, functiewijziging veranderingen in gebruik. Ook ruimtelijke ontwikkelingen en vernieuwing van o.a. ruimtelijk, economisch, verkeerskundig en milieubeleid dragen bij aan de veroudering van geldende bestemmingsplannen.

Om recht te doen aan een goede ruimtelijke ordening binnen het plangebied wordt daarom aangegeven in welke situaties de bestemming wordt gekozen gelijk aan de oude bestemming (na strijdige situatie te hebben gewraakt) en in welke situaties een nieuwe bestemming wordt gegeven (positief bestemmen), waarmee de strijdige situatie wordt gelegaliseerd. Daarnaast wordt, indien van toepassing, aangegeven wanneer een strijdige situatie onder het overgangsrecht wordt gebracht.

In deze paragraaf worden de keuzes die zijn gemaakt nader onderbouwd. Hierbij zullen de bestemmingen in dezelfde volgorde als in de regels worden behandeld.

6.3.1 Afzonderlijke bestemmingen

In de volgende subparagrafen worden de afzonderlijke bestemmingen die voorkomen in het bestemmingsplan besproken.
Per bestemming wordt ingegaan op:

  • welke gronden zijn zo bestemd;
  • wat houdt de bestemming in;
  • eventuele aanduidingen of andere bijzonderheden;

6.3.2 Bos

De bestaande bosgebieden en de nieuwe aan te leggen bosgebieden welke nodig zijn voor de ontwikkeling van het landgoed zijn bestemd als "Bos".

6.3.3 Natuur

Het gebied waar het landgoed en het nieuwe woongebouw wordt ontwikkeld (exclusief de bosgebieden) is bestemd als Natuur. Om het nieuwe woongebouw van het landgoed te onderscheiden van een 'gewone' woning is ervoor gekozen het bouwvlak voor het nieuwe woongebouw te leggen in de bestemming “Natuur” met een functieaanduiding 'Wonen'. Verder ligt de minicamping bij de bestaande boerderij Laag Erf ook binnen de bestemming "Natuur", middels een functieaanduiding 'kampeerterrein'. Terplaatse van deze aanduiding zijn maximaal 10 kampeermiddelen toegestaan. Het parkeren voor bezoekers aan de westzijde van de boerderij Laag Erf heeft de functieaanduiding 'parkeerterrein' binnen de bestemming "Natuur" en de bestaande toegangsweg naar de boerderij en nieuwe toegangsweg naar het nieuwe woongebouw hebben een functieaanduiding 'weg' binnen de bestemming "Natuur".

6.3.4 Wonen

Zowel het woonhuis Bakenbergseweg 312 als de bestaande boerderij Laag Erf (Bakenbergseweg 310) zijn bestemd als "Wonen". Het nieuw te bouwen woongebouw ligt binnen de bestemming "Natuur".

6.3.5 Dubbelbestemming

De SVBP 2008 geeft ook de mogelijkheid dubbelbestemmingen op te nemen. Dubbelbestemmingen zijn bestemmingen die liggen over meerdere enkelbestemmingen en daar iets over zeggen. In dit bestemmingsplan zijn 2 dubbelbestemmingen opgenomen: en "Waarde-landschap" (artikel 6) en "Waarde - Archeologie (artikel 7) Hieronder worden deze kort toegelicht:

Waarde-Landschap

Het plangebied maakt onderdeel uit van het waardevolle bos- en natuurlandschap van het Arnhemse Buitengebied-Noord. Om deze landschappelijke waarden extra te beschermen ligt over de bestemming "Wonen" en "Bos" de dubbelbestemming "Waarde-Landschap", waarin een aanlegvergunningstelsel is opgenomen. Bepaalde activiteiten hebben gevolgen voor het landschappelijke karakter van het gebied en dienen zorgvuldig te worden uitgevoerd.

Waarde-Archeologie

Deze dubbelbestemming ligt op de zone in het gebied waarvoor een hoge archeologische verwachtingskans geldt. Dit artikel bevat een aantal naast de andere bestemmingsbepalingen geldende beschermende bouwvoorschriften en nadere eisen. De zone waarbinnen sprake is van een hoge archeologische verwachtingskans is op de plankaart nader aangeduid. Daarnaast is in de regels geregeld dat ter plaatse van de op de plankaart aangegeven zone een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden alleen mag worden afgegeven wanneer blijkt dat hierbij geen archeologische waarden worden geroerd. Daartoe geldt een onderzoeksplicht. De uitkomst van dit onderzoek is dat, voordat een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden wordt afgegeven, het inzichtelijk moet zijn dat hierbij geen archeologische waarden worden geroerd.

In de vigerende bestemmingsplannen is deze bestemming niet opgenomen en worden de archeologische waarden ook niet op een andere wijze beschermd.