direct naar inhoud van 1.1 Situering en begrenzing plangebied
Plan: Bestemmingsplan Klarendal - Sint Marten 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.735-0301

1.1 Situering en begrenzing plangebied

Het plangebied Klarendal-Sint Marten 2012 ligt midden in het noordelijke stadsdeel van Arnhem en is begrensd door de Apeldoornseweg*, Jacob Cremerstraat, Sloetstraat, Onder de Linden, Vijverlaan, Verlengde Hoflaan, Rosendaalsestraat en de spoorlijn Arnhem-Zevenaar.

* De percelen van de panden aan de oostzijde van de Apeldoornseweg (nummers 18 t/m 92), vallen binnen een gebied waarvan aan het Rijk gevraagd wordt dit aan te wijzen als Rijks beschermd stadsgezicht. Het gebied waar het om gaat betreft een groot deel van de Burgemeesterswijk en de Transvaalbuurt (met panden aan weerszijden van de Apeldoornseweg). Om de eenheid van dit gebied in tact te laten is er voor gekozen de panden met bijbehorende percelen in het bestemmingsplan Burgemeesterswijk/Transvaalbuurt op te (laten) nemen. De plangrens van dit bestemmingsplan ligt aan de westzijde op erfgrens aan de achterzijde van genoemde panden langs de Apeldoornseweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.735-0301_0001.jpg"

Afbeelding 1.1 Ligging plangebied

De wijken Klarendal en Sint Marten zijn woonwijken die na 1870 ontstaan zijn, met eengezinshuizen en boven- en benedenwoningen. Winkel- en andere voorzieningen zijn met name gevestigd langs de radialen. Tussen de jaren 70 en 90 van de vorige eeuw hebben in het kader van stadsvernieuwing op grote schaal vernieuwingen plaats gevonden.

Een andere belangrijke ontwikkeling voor de wijken is voortgekomen uit het Wijkperspectief “Klarendal Kleur en Karakter” (februari 2003) dat in samenwerking met de wijk opgesteld is. De centrale aanbeveling hierin was versterking van de “stedelijke plinten” om duurzame wijkverbetering te bereiken. Als stedelijke plinten worden de hoofdassen van de wijk beschouwd: de Klarendalseweg, de Sonsbeeksingel en de Hommelseweg. In de uitwerking van een actieplan wijkeconomie werd er daarna voor gekozen om de plinten te vullen met nieuwe bedrijvigheid op het terrein van mode. Creatieve en kleinschalige bedrijvigheid met een eigen gezicht, onder de noemer ”kopen bij de maker”. Bedrijvigheid die van oudsher, verspreid en veelal verborgen, al in de wijk voorkomt en aansluit op de kracht van Arnhem als Modestad met een succesvolle modeopleiding bij ArtEZ. De werkwijze is als volgt: de woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem – de grote investeerder in Klarendal – koopt panden op en verhuurt ze voor dit doel, de gemeente zorgt voor de verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte en stimuleert projecten op het gebied van coaching en training van ondernemerschap en een brancheringscommissie ziet toe op invulling met gewenste functies.