Plan: | Elsweide - Over het Lange Water |
---|---|
Status: | geconsolideerde versie |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.678-0601 |
Ten behoeve van het onderhavige bestemmingsplan is een milieuaspectenstudie opgesteld (d.d.: november 2008). Hieronder staan de voornaamste conclusies en aanbevelingen uit deze rapportage. Voor een uitgebreide lezing wordt verwezen naar de inhoud van deze MAS, zie bijlage 1).
Wegverkeerslawaai
Het bestemmingsplangebied is gelegen aan de westzijde van de rijksweg A12. Aan de zuidzijde wordt het plangebied begrensd door de IJsseloordweg. De weg het Lange Water vormt aan de oostzijde de begrenzing.
Het bestemmingsplan is conserverend van karakter. Dit plangebied hoeft daarom ook niet getoetst te worden aan de Wet geluidhinder. De geluidbelastingen binnen het gebied zijn conform het gemeentelijk geluidbeleid.
Ten tijde van het opstellen van het bestemmingsplan is voor woningbouwlocaties aan de Singravenlaan en de Middachtensingel geluidonderzoek uitgevoerd. Binnen de locatie Singravenlaan wordt ten gevolge van de omliggende wegen (IJssellaan, de Lange Wal, het Lange Water en de Middachtensingel) de voorkeursgrenswaarde van 48 dB overschreden. Nergens wordt de maximaal toelaatbare hogere grenswaarde van 63 dB overschreden.
Het vaststellen van een hogere waarde vanwege de Laan van Presikhaaf past binnen het vastgestelde gemeentelijk geluidsbeleid. Voor de locaties zijn hogere grenswaarden verleend.
Railverkeerslawaai
Het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door de spoorwegverbinding naar en van Arnhem CS. Het bestemmingsplan is conserverend van karakter. Dit beheergebied hoeft daarom ook niet getoetst te worden aan de Wet geluidhinder. De geluidbelastingen binnen het gebied zijn conform het gemeentelijk geluidbeleid.
Luchtkwaliteit
Het luchtonderzoek heeft betrekking op de blootstelling aan de luchtkwaliteit in het plangebied Elsweide – Over het Lange Water en het indirecte gevolg van de verkeersaantrekkende werking van het plan op de relevante wegen rond het plangebied.
Voor de luchtkwaliteit wordt de volgende werkwijze aangehouden: de verkeerscijfers worden van de autonome ontwikkeling en na planontwikkeling in kaart gebracht. In de autonome groei worden de ontwikkelingen van het gebied meegenomen zonder het realiseren van de woningen. Bij de situatie na planontwikkeling wordt de realisatie van de woningen juist wel meegenomen.
Indien er overschrijdingen worden berekend na de planontwikkeling, kan men een verschilanalyse maken door de effecten te vergelijken van de autonome ontwikkeling ten opzichte van de toekomstige situatie. Indien de situatie na planontwikkeling geen overschrijdingen met zich meebrengt, wordt er geen verschilanalyse toegepast.
De berekeningen ter bepaling van de luchtkwaliteit zijn uitgevoerd met CAR II, versie 6.1.1 (binnenstedelijk verkeer) en Pluim Snelweg (A12 en N325). De berekeningen zijn uitgevoerd voor een drietal toetsjaren (2008, 2010 en 2020).
De A12 en N325, doorgerekend met Pluim Snelweg geven geen overschrijdingen van de grenswaarden weer. De IJssellaan en het Lange water doorgerekend met CAR II, versie 6.1.1. geven ook geen overschrijdingen van de grenswaarden weer. Echter de invloed van de A12 en de N325 ter plaatse van het plangebied dient nog te worden opgeteld bij de berekende waarden. Hieruit volgt dat de grenswaarden voor NO2 in 2010 overschreden worden.
Vervolgens is er de toets Niet In Betekenende Mate (NIBM) uitgevoerd. Hier wordt de situatie met planontwikkeling vergeleken met de autonome situatie. Uit deze toets volgt dat de toename binnen de toelaatbare grens van 0,4 µg/m3 (1%) blijft. Het plan stuit niet op bezwaren betreffende de luchtkwaliteit.
Hinder
Binnen het plangebied komen hoofdzakelijk kantoren en kleine bedrijven voor. Het gaat hierbij dan vooral om milieucategorie 1 en 2 bedrijven. Hierbij moet rekening worden gehouden met een richtafstand van 30 meter. Indien er ontwikkelingen binnen deze afstand plaatsvinden moet worden bekeken of dit inpasbaar is.
Externe Veiligheid
Binnen het plangebied bevinden zich risicovolle activiteiten:
Er is een advies aan de HGM/brandweer gevraagd. De brandweer heeft aangegeven om de bluswatervoorzieningen ten behoeve van de bestrijding van een calamiteit op de transportroutes ter hoogte van het plangebied te optimaliseren en om bij toekomstige te ontwikkelen locaties geen objecten te situeren voor minder valide en minder zelfstandige personen.
Door het plangebied loopt direct naast de autosnelweg A12 en de spoorlijn Arnhem-Zutphen een ondergrondse aardgasleiding met een diameter van 8 inch en een werkdruk van 40 bar. Deze aardgasleiding heeft geen 10-6 PR contour. Het invloedsgebied voor het groepsrisico ligt op 95 meter aan beide zijden vanuit het hart van de buis. Binnen dit gebied bevinden zich geen ontwikkelingen. Dit betekent dat er geen verantwoording van het groepsrisico hoeft plaats te vinden.
Wel moet er bij deze leiding rekening worden gehouden met een minimaal aan te houden afstand tot bouwwerken van 4 meter (zakelijke rechtstrook). Deze strook is op de plankaart weergegeven en in de regels bestemd als 'Leiding - Gas' .
Bodem
Er is onderzocht of de eventueel aanwezige bodemverontreiniging consequenties kan hebben voor het bestemmingsplan. Hiervoor is een inventarisatie uitgevoerd van de bekende (mogelijke) gevallen van ernstige bodemverontreiniging in de archieven van de gemeente Arnhem.
Uit de inventarisatie is gebleken dat in het plangebied een aantal (mogelijke) gevallen van ernstige bodemverontreiniging aanwezig zijn:
Lichte verontreinigingen zijn aangetroffen bij de recent ontwikkelde locaties Singravenlaan 4 en de Middachtensingel.
Omdat het een conserverend bestemmingsplan betreft, is het onderzoek vooralsnog beperkt tot het uitvoeren van deze inventarisatie. De bodemgegevens geven voor het conserverend bestemmingsplan voldoende inzicht in de bodemkwaliteit van het plangebied.
Bij concrete bestemmingsplanwijziging en/of nieuwbouw plannen, waarbij nog onvoldoende inzicht bestaat in de bodemkwaliteit, kan een bodemonderzoek noodzakelijk zijn.