Plan: | Chw Cobercokwartier 2022 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.1007-0301 |
(plannummer: NL.IMRO.0202.1007-0301)
Het bestemmingsplan 'Chw Cobercokwartier' (vastgesteld op 19 januari 2022) maakt de herontwikkeling van het voormalige Cobercoterrein mogelijk naar een nieuw hoogstedelijk stadsdeel rondom en in de gerenoveerde melkfabriek. Hierin is straks onder andere plaats voor 311 woningen en verscheidene commerciële en creatieve functies. Vanwege het geluid van de omliggende wegen is er een hogere geluidbelasting op sommige gevels van de woningen dan de voorkeurswaarde van de Wet geluidhinder (maar niet hoger dan de grenswaarde). Om de woningen toch mogelijk te maken is een ontheffing voor deze hogere waarden nodig. In artikel 10 van de regels van het geldende bestemmingsplan is aangegeven voor welke gevels hogere waarden zijn verleend en onder welke voorwaarden. De volgende voorwaarden zijn opgenomen:
c. de hogere waarden zoals bepaald onder a zijn toelaatbaar mits:
Er is geconstateerd dat de voorwaarde inzake het wegdek van de Nijmeegseweg (en dan specifiek het deel op de John Frostbrug, conform artikel 10, onder c. onder 1.) niet uitgevoerd kan worden. De John Frostbrug is eigendom van Rijkswaterstaat en wordt ook door Rijkswaterstaat onderhouden. Geluidreducerend asfalt zoals SMA-NL8G+ heeft een open structuur. Dat betekent dat dit type asfalt meer water doorlaat dan dichtasfaltbeton ('normaal asfalt'). Doordat geluidreducerend asfalt een open structuur heeft kan er water doorheen sijpelen. Het doorsijpelde water kan schade aanrichten aan de brugconstructie (corrosie). Hierom wil Rijkswaterstaat geen geluidreducerend asfalt op de brug.
Indien voor de nieuwe woningen een omgevingsvergunning wordt aangevraagd, wordt deze getoetst aan het bestemmingsplan. Aan de voorwaarde van het wegdek voor de Nijmeegseweg in de regels (artikel 10 onder c. onder 1.) kan dan niet worden voldaan. Een vergunning kan niet worden verleend vanwege strijdigheid met het bestemmingsplan. Daarom is reparatie van het bestemmingsplan noodzakelijk waarbij de betreffende voorwaarde wordt geschrapt. Daarvoor is het bestemmingsplan Chw Coberco 2022 opgesteld.
Het plangebied betreft het voormalige Cobercoterrein, gelegen naast de John Frostbrug, ten oosten van de binnenstad van Arnhem aan de Nieuwe Kade 1. Het plangebied heeft betrekking op de karakteristieke oude Cobercofabriek en de gronden hieromheen. De locatie wordt aan de noordzijde begrensd door de Westervoortsedijk, aan de oostzijde door de Badhuisstraat, aan de zuidzijde door de Nieuwe Kade en de Rijn en aan de westzijde door de Ooststraat. Op onderstaande afbeeldingen is het plangebied aangeduid.
Globale ligging plangebied (rood omcirkeld)
Globale begrenzing plangebied (wit omkaderd)
Voor de exacte begrenzing van het plangebied wordt verwezen naar de bij dit bestemmingsplan behorende verbeelding.
Een bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels en een toelichting. Op de verbeelding zijn de bestemmingen door middel van kleuren en aanduidingen aangegeven. De regels bevatten de materiële inhoud van de bestemmingen. Deze bestemmingsplanonderdelen vormen tezamen het juridische toetsingskader voor ruimtelijke en functionele ontwikkelingen in het plangebied. De toelichting bevat met name de aan het plan ten grondslag liggende gedachten.
Dit plan is conform de Wet ruimtelijke ordening vormgegeven volgens de SVBP2012 (Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen). De SVBP geeft voorschriften over de inrichting van de verbeelding (kleuren en tekens) en de opbouw van de regels.
Diverse facetbelangen zijn door andere regelgeving gewaarborgd, bijvoorbeeld de Wabo, de Wet milieubeheer, de Huisvestingswet en de Erfgoedwet. Het is niet nodig dat het bestemmingsplan dezelfde waarborging nogmaals schept.
Dit bestemmingsplan is een reparatie van het bestemmingsplan Chw Cobercokwartier (vastgesteld op 19 januari 2022). Dit bestemmingsplan bevat slechts één wijziging in artikel 13. Voor de overzichtelijkheid is gekozen om het gehele plangebied met de volledige set met regels opnieuw in procedure te brengen.
Dit bestemmingsplan heeft dezelfde plangrenzen als het bestemmingsplan 'Cobercoterrein'. Dit bestemmingsplan is op 26 mei 2015 vastgesteld door de gemeenteraad van Arnhem. In januari 2021 is het bestemmingsplan Chw Cobercokwartier vastgesteld. De begrenzing van het bestemmingsplan Chw Cobercokwartier was kleiner dan de begrenzing van het bestemmingsplan Cobercokwartier. Dat betekent dat dit nieuwe bestemmingsplan de wegen rondom het Cobercokwartier ook meeneemt.
In de navolgende afbeelding is een uitsnede van de verbeelding van dit bestemmingsplan opgenomen met daarin weergegeven het plangebied.
Uitsnede geldend bestemmingsplan 'Cobercoterrein' (plangebied: rood omkaderd, bron:
ruimtelijkeplannen.nl)
Zie voor de beschrijving van de bestaande situatie het bestemmingsplan Chw Cobercokwartier (https://arnhem.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Document/3d6956e5-1a3d-4675-baf8-e06b43c29f6d?documentId=19da79cc-893d-43fb-a817-76623638a30b&agendaItemId=c5c95891-8d48-49bf-83ec-09fe15d12150).
Het relevante wettelijke- en beleidskader voor het Cobercokwartier is terug te lezen in het bestemmingsplan Chw Cobercokwartier (zie: https://arnhem.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Document/3d6956e5-1a3d-4675-baf8-e06b43c29f6d?documentId=19da79cc-893d-43fb-a817-76623638a30b&agendaItemId=c5c95891-8d48-49bf-83ec-09fe15d12150).
De ruimtelijke- en programmatische aspecten van de ontwikkeling van het Cobercokwartier zijn beschreven in het bestemmingsplan Chw Cobercokwartier (zie: https://arnhem.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Document/3d6956e5-1a3d-4675-baf8-e06b43c29f6d?documentId=19da79cc-893d-43fb-a817-76623638a30b&agendaItemId=c5c95891-8d48-49bf-83ec-09fe15d12150).
Voor de onderbouwing van het Cobercokwartier zijn alle milieu- en omgevingsaspecten onderzocht en beschreven. Dit is terug te lezen in hoofdstuk 5 van de toelichting van het bestemmingsplan Chw Cobercokwartier. Voor dit bestemmingsplan is alleen het aspect 'geluid-wegverkeer' van belang vanwege het schrappen van één van de voorwaarde voor de hogere waarden.
Geluid-wegverkeer
Ten behoeve van de nieuwbouwontwikkeling op het Cobercoterrein is een akoestisch onderzoek wegverkeer uitgevoerd (zie bijlage 6 bij het bestemmingsplan 'Chw Cobercokwartier'). In dit onderzoek wordt gekeken naar de bestaande situatie en de toekomstige situatie. In beide gevallen wordt uitgegaan van de wegdekverharding van de wegvlakken, maximale snelheden en verkeersintensiteiten. Dit bepaald de geluidbelasting op de gevels van de nieuwe woningen.
Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat een deel van de woningen een geluidbelasting hebben van 48 dB of lager. Voor de woningen met een resterende geluidbelasting hoger dan 48 dB dienen hogere waarden te worden aangevraagd. Hogere waarden dienen per weg afzonderlijk te worden aangevraagd voor de Eusebiussingel/Oranjewachtstraat, voor de Nijmeegseweg en voor de Westervoortsedijk.
In het onderzoek is voor de Nijmeegseweg in zowel de bestaande situatie als de toekomstige situatie uitgegaan van normaal asfalt (DAB). Er is dus niet gerekend met een dunnere deklaag die zorgt voor geluidreductie. Het schrappen van de voorwaarde dat het wegdektype SMA-NL8G+ op de Nijmeegseweg moet worden toegepast heeft geen gevolgen voor de uitkomsten van het onderzoek. De opgenomen geluidbelasting in de tabel van artikel 10 is correct en ook het akoestisch onderzoek klopt. Het schrappen van de regel over het wegdek van de Nijmeegseweg (artikel 10 onder a. onder 1.) heeft geen gevolgen voor de akoestische situatie.
Met dit bestemmingsplan wordt een onderdeel van het onderliggende bestemmingsplan Chw Cobercokwartier gerepareerd. Voor de overzichtelijkheid is ervoor gekozen om het bestemmingsplan in zijn geheel opnieuw in procedure te brengen. Dat betekent dat de gebruiks- en bebouwingsmogelijkheden uit het geldende bestemmingsplan zijn overgenomen. De planologische situatie verandert niet. Er is slechts één zin geschrapt in de regels en dat is in artikel 10 , sub c. onder 1 van het bestemmingsplan 'Chw Cobercokwartier'. Dat betekent dat sub c. van artikel 13 Hogere Waarden in dit bestemmingsplanplan als volgt komt te luiden:
c. de hogere waarden zoals bepaald onder a zijn toelaatbaar mits:
1. het wegdektype SMA-NL8G+ op de Nijmeegseweg wordt toegepast;
2. 1. voor een geluidbelaste woning sprake is van minimaal één geluidluwe gevel;
3. 2. voor een geluidbelaste woning sprake is van minimaal één geluidluwe (gezamenlijke)
buitenruimte.
In het geldende bestemmingsplan Chw Cobercokwartier is een uitgebreide plansbeschrijving en -verantwoording opgenomen.
De begrenzing van dit bestemmingsplan is iets vergroot om zo een logischere aansluiting te krijgen om de omliggende bestemmingsplannen (zie paragraaf 1.4). Hierdoor zijn er drie (dubbel)bestemmingen toegevoegd aan de regels. Deze worden hieronder kort beschreven.
Verkeer
De bestemming verkeer is opgedeeld in een tweetal 'sub-bestemmingen' te weten:
Artikel 8 Verkeer - Verblijfsgebied
De bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' geldt voor woonerven, woonstraten, parkeerplaatsen, voet- en fietspaden, speelplaatsen en buurtgroen. Dit zijn dus voornamelijk wijken (30 km/uur zones) waar de verblijfsfunctie belangrijker is dan de verkeersfunctie. De inrichting van de wegen is hierop afgestemd.
Artikel 9 Verkeer - Wegverkeer
De bestemming 'Verkeer - Wegverkeer' is bedoeld voor wegen die een doorgaand karakter hebben. Vaak zijn dit wegen waar maximaal 50 km/uur gereden mag worden. Onder andere wegen, voet- en fietspaden, parkeerplaatsen, bushaltes met wachtruimten, trottoirs en groenaanleg zijn mogelijk in deze bestemming.
Waterstaat - Waterkering (artikel 12)
De Nieuwe Kade grenzend aan het Coberoterrein heeft een beschermingszone. Deze beschermingszone valt binnen dit bestemmingsplan. Voor de beschermingszone is de Keur van het waterschap van toepassing. De waterkering wordt in dit artikel primair bestemd als 'Waterstaat - Waterkering'. Dit om de bescherming van de waterkering te garanderen.
De Wet op de Ruimtelijke Ordening schrijft voor dat er inzicht verkregen dient te worden in de uitvoerbaarheid van een nieuwbouwplan. Dit bestemmingsplan maakt geen nieuwbouw mogelijk omdat dit door het bestemmingsplan Chw Cobercokwartier al mogelijk is gemaakt. In dat plan is inzicht gegeven in de exploitatie.
Met de inwerkingtreding van de Wro op 1 juli 2008 rust op de gemeente op grond van artikel 6.12 lid 1 van die wet de verplichting tot kostenverhaal bij grondexploitatie. Deze verplichting houdt in dat als de gemeente er bij een ruimtelijke ontwikkeling niet in slaagt met alle particuliere eigenaren in het gebied een overeenkomst te sluiten over grondexploitatie, de gemeente publiekrechtelijk de kosten moet verhalen bij alle eigenaren in het exploitatiegebied waarmee niet is gecontracteerd. De toepassing voor het afdwingbare kostenverhaal richt zich op bouwplannen. De definitie van wat onder een bouwplan wordt verstaan is opgenomen in artikel 6.2.1 Bro (o.a. bouw van 1 of meer woningen, bouw van 1 of meer hoofdgebouwen). Dit bestemmingsplan maakt geen nieuwe bouwplannen mogelijk in de zin van artikel 6.2.1 Bro en daarom is het maken van een exploitatieplan niet nodig.
Er heeft overleg plaatsgevonden met Rijkswaterstaat naar aanleiding van de voorwaarde uit het bestemmingsplan 'Chw Cobercokwartier'. Rijkswaterstaat heeft aangegeven niet betrokken te zijn bij deze voorwaarde en aangegeven dat dit voor hun ook niet werkbaar en uitvoerbaar is. Daarom moet de voorwaarde uit het bestemmingsplan worden gehaald.
Er heeft verder, gezien de aanleiding van dit plan en de beperkte wijziging, geen vooroverleg plaats gevonden.
Het ontwerpbestemmingsplan 'Chw Cobercokwartier 2022' heeft vanaf 17 mei zes weken ter inzage gelegen. Er zijn tijdens deze periode geen zienswijzen ingediend. Het bestemmingsplan is door de gemeenteraad op 20 juli 2022 ongewijzigd vastgesteld.