direct naar inhoud van 4.1 Gerealiseerde ontwikkelingen
Plan: Bestemmingsplan Kanaaloevers Haven
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1038-onh1

4.1 Gerealiseerde ontwikkelingen

Gedurende de looptijd van de bestemmingsplannen De Haven Noord en De Haven Midden is er een aantal ontwikkelingen geweest die gerealiseerd zijn met een vrijstellingsprocedure. Deze ontwikkelingen worden in dit bestemmingsplan als vigerend beleid opgenomen.

KoningsHaven

Het woongebouw "Residence KoningsHaven" is een ruimtelijk herkenningspunt in de binnenstad, direct zichtbaar vanaf beide toegangsbruggen tot de binnenstad. Tevens is het gebouw een ruimtelijke beëindiging van de as Brinkpark/Hofstraat/Kanaalstraat.


Het gebied waarin betreffend woongebouw ligt is gekarakteriseerd als centrumgebied. Kenmerkend voor dit gebied is een functiemenging: winkels, cultuur, ontspanning en wonen. Wonen aan stadsstraten, zoals KoningsHaven, leent zich goed voor het combineren van wonen met andere functies. Voor dit gebouw is uitgegaan van een functiemenging van wonen en andere functies op de begane grond.

Hoek Stationsstraat/Kanaalstraat

Op de hoek Stationsstraat/Kanaalstraat is een nieuw winkel-/appartementencomplex opgericht. De winkelruimte bevindt zich in het souterrain en op de begane grond, daarboven zijn 18 appartementen gebouwd.


De Stationsstraat en de Kanaalstraat zijn beide belangrijke ontwikkelingsassen binnen de ruimtelijke hoofdstructuur van het centrum van Apeldoorn. Daarbinnen bieden de hoeken van het kruispunt Stationsstraat-Kanaalstraat de mogelijkheid om hier markante, beeldbepalende elementen te ontwikkelen. Vanuit de geleding van het lengteprofiel van de bebouwing langs de Stationsstraat is, ter accentuering van het kruispunt van beide ontwikkelingsassen, een herkenningspunt gemaakt. Dat is vorm gegeven door middel van een hoogteaccent van 17,5 meter voor een beperkt deel van de bebouwing op de hoek van de Stationsstraat en de Kanaalstraat.

Deventerstraat 46 (Activerium)

Het voormalige NUON-gebouw was gelegen in bestemmingsplan "De Haven - Noord" en was daarin aangewezen als "nutsbedrijf". De zeer specifieke bestemming van het voormalige NUON-gebouw maakte hergebruik van de gebouwen zonder planwijziging of vrijstelling feitelijk onmogelijk. In het gebouw is nu een "Activerium" gekomen.

Het "Activerium" is het bedrijfsverzamelgebouw voor de Apeldoornse partners in de sociale zekerheid en rond zorg, wonen en welzijn. Het komt voort uit de wettelijke opdracht aan gemeenten om de dienstverlening voor werk en inkomen onder één dak aan de burgers aan te bieden. Omdat zorgpartijen eveneens in een keten samenwerken, hebben de gezamenlijke partijen in de regio Apeldoorn de zorgketen gebundeld in het Activerium.

Beurtvaartstraat

Het oude gemeentewerf terrein is herontwikkeld naar woningbouw. Het plan voorziet in de ontwikkeling van 27 patiowoningen en een gebouwde parkeervoorziening. De ontwikkellocatie bevindt zich in het centrum van Apeldoorn, tussen de Stationsstraat enerzijds en het Kanaal anderzijds. De directe omgeving van de Beurtvaartstraat wordt gekenmerkt door grondgebonden rijwoningen. De nieuwbouw heeft een maatwerkbestemming gekregen in dit bestemmingsplan om alle afspraken vast te leggen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1038-onh1_0005.jpg"

Figuur 4.1 Ontwikkeling Beurtvaartstraat met het nieuwe tracé van de Grift

Over de Beurtvaartstraat liep het voormalig tracé van de Grift. Dit tracé wordt teruggebracht in het straatprofiel. Dat houdt in dat ook de openbare ruimte rondom de Beurtvaartstraat aangepast zal worden. Het terugbrengen van de Grift en het toevoegen van woningen op deze locatie sluit aan bij het karakter van de omgeving.