direct naar inhoud van 2.4 De Groene Mal
Plan: Bestemmingsplan Kanaaloevers Haven
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1038-onh1

2.4 De Groene Mal

Het gemeentelijk groenbeleid is neergelegd in de Groene Mal (oktober 2002), dat het groene kader is waarbinnen andere ruimtelijke functies een plaats krijgen.

Door middel van de Groene Mal wil Apeldoorn zich profileren als groene stad waar het goed wonen en werken is: Meer vulling, differentiatie en contrast in de stad is best, maar dan wel met behoud van de groene identiteit die Apeldoorn tot een gewilde vestigingsstad maakt. Deze identiteit moet duurzaam worden gegarandeerd.

Behoud en versterking van het groen in Apeldoorn heeft dus een hoge prioriteit. Uit onderzoek is gebleken dat met name in verstedelijkte gebieden behoefte is aan meer groen en natuur in de direct woon- en leefomgeving. In de Groene Mal zijn doelstellingen geformuleerd die gericht zijn op drie niveaus.

Het eerste niveau is gericht op de verweving van de stad met het landschap. In de stad is wat betreft het groen de volgende duidelijke tweedeling aan te wijzen: de westkant gelegen in het Veluwebos en de oostkant gelegen in (voormalig) agrarisch gebied. In het westen verloopt de overgang van stad naar bos vrijwel zonder barrières. De oostkant daarentegen heeft de meeste versterking van het groen nodig, wat tot gevolg heeft dat de meeste projecten uit de Groene Mal op dit deel van de stad gericht zijn.

Het tweede niveau is de verbinding van de stad met het omringende landschap. Aan de oostzijde zijn het de groene wiggen, geconcentreerde groencomplexen die de stad vanuit het landelijke gebied binnenlopen.

Het derde niveau is de dooradering van de stad met blauwe en groene structuren, door middel van het sprengen- en bekensysteem alsmede het complex van bos- en bomenlanen met daaraan gelegen parken.

afbeelding "i_NL.IMRO.0200.bp1038-onh1_0003.jpg"

figuur 2.2; kaart Groene Mal

De Groene Mal richt zich bij de ontwikkeling van deze gebieden expliciet op zeven belangrijke groene structuren in de stad. Dit zijn de beken, de sprengen, de Kanaalzone, de lanen, de parken, de grote groengebieden en de groene wiggen.

In de Groene Mal is specifieke aandacht voor Kanaaloevers Haven. De gemeente wil de landschappelijke kwaliteit van het Kanaal doortrekken in de stad, waardoor het Kanaal een eigen gezicht krijgt. Dit krijgt onder meer vorm door het behoud van de bomenstructuur langs het Kanaal. Daarnaast hebben de ontsluitingswegen de aandacht. Waar mogelijk wordt gewerkt aan herstel en aanbrengen van de groene structuur. Voor het plangebied ligt deze aandacht bij de wegen Deventerstraat en Stationsstraat. In het midden van het plangebied ligt de Grift. Deze beek is onderdeel van een ander project in het kader van de Groene Mal. De gemeente heeft besloten tot het herstel van de beken en sprengen in de stad. Het water creëert een nieuwe dimensie in de openbare ruimte en brengt een stukje cultuurhistorie terug. Ook op het gebied van ecologie, duurzaam waterbeheer en recreatie zijn er volop mogelijkheden.