direct naar inhoud van 1.1 Aanleiding
Plan: Bestemmingsplan Kanaaloevers Haven
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0200.bp1038-onh1

1.1 Aanleiding

De gemeente Apeldoorn staat voor de opgave om de komende jaren een groot aantal bestemmingsplannen voor het stedelijk gebied te actualiseren. Op 10 januari 2001 heeft het gemeentebestuur van Apeldoorn daarom het "Plan van aanpak inhaalslag actualisering bestemmingsplannen stedelijk gebied" vastgesteld. Het bestemmingsplan "Kanaaloevers Haven" wordt, onder andere, in het kader van de inhaalslag opgesteld.

Daarnaast is de gemeente Apeldoorn bezig met de realisering van een ambitieus project: de transformatie en vernieuwing van de centrale noord-zuid as van het stedelijk gebied van Apeldoorn, de Kanaalzone. Nu is het een gebied dat met de rug naar het Kanaal is gekeerd. Straks wordt het een gemengd stedelijk gebied voor wonen, werken en voorzieningen, dat met de voorkant naar het Kanaal ligt. Het Apeldoorns Kanaal fungeert voor dat gebied als belangrijke drager.

In 2005 heeft de gemeente de Structuurschets Kanaalzone Apeldoorn opgesteld. Het doel was het concretiseren van de ruimtelijke en programmatische ambities die de stad met de Kanaalzone heeft. De Structuurschets vormt het inhoudelijk kader voor de uitvoering van de diverse projecten, waarvan een deel inmiddels al in gang is gezet.

Tussen de twee grote (her)ontwikkelingsgebieden van de Kanaalzone ligt Kanaaloevers Haven. In dit gebied bevinden zich 2 kleine (her)ontwikkelingsgebieden, te weten het project de Beurtvaartstraat (gereed) en Kanaalstraat Noord. Het plan Beurtvaartstraat is in nauwe samenwerking tussen de ontwikkelaar en de gemeente tot stand gekomen. Voor het gebied Kanaalstraat Noord zijn de plannen nog in een dermate prematuur stadium dat deze niet in het bestemmingsplan worden opgenomen. Wel zal er een kort doorzicht gegeven worden naar de mogelijke ontwikkelingen van de locatie. Daarnaast is de gemeente actief bezig met het bovengronds halen van de beken en sprengen in de gemeente. Binnen het plangebied wordt de Grift bovengronds gehaald.

Doel van het bestemmingsplan

Het nieuwe bestemmingsplan heeft als doel:

  • het gebied voorzien van een actuele bestemmingsplanregeling, zodat de gewenste ruimte voor de (toekomstige) ontwikkelingen wordt geboden. Het is de bedoeling dat in het plangebied een goede mix ontstaat van wonen, voorzieningen en kleinschalige bedrijven. De grootste uitdaging van het bestemmingsplan is het ontwerpen van een regeling die deze mix mogelijk maakt;
  • de herinrichting en het bovengronds halen van de Grift in de Beurtvaartstraat mogelijk maken.

Een belangrijk onderdeel van het bestemmingsplan is de milieutechnische uitvoerbaarheid. De gemeente heeft een uitgebreide inventarisatie van mogelijke milieubelemmeringen van bedrijven in en naast het plangebied uitgevoerd. Daarbij is gekeken naar de actuele hinder, de milieuvergunningen en de geldende bestemmingsplanregelingen. Tenslotte zijn onderzoeken verricht naar onder andere de luchtkwaliteit en de aanwezige flora en fauna.