direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Kern Aalten 2011, wijziging Willemstraat 9
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0197.WP00035-VG01

Toelichting

Hoofdstuk 1 Algemeen

De eigenaar van het bedrijfsperceel Willemstraat 9 in Aalten wil deze locatie herontwikkelen tot woningbouw. Het geldende bestemmingsplan laat deze ontwikkeling niet direct toe, wel is er een wijzigingsbevoegdheid opgenomen waarmee de bestemming kan worden aangepast van 'Bedrijf' naar 'Wonen'. Met dit wijzigingsplan wordt hier uitwerking aan gegeven.

Hoofdstuk 2 Ruimtelijke onderbouwing

Aanvrager heeft voor de realisatie van deze ontwikkeling een Ruimtelijke onderbouwing opgesteld. Deze Ruimtelijke onderbouwing bevat de planbeschrijving, de beleidsmatige toets aan het ruimtelijk beleid en de verschillende onderzoeksresultaten. Voor de inhoudelijke toelichting en beoordeling wordt verwezen naar deze Ruimtelijke onderbouwing die als bijlage bij dit plan is opgenomen.

Enkele omgevingsonderzoeken maken onderdeel uit van deze Ruimtelijke onderbouwing. Het gaat om een Bodemonderzoek en een Quickscan Natuurwaardenonderzoek.


Hoofdstuk 3 Maatschappelijke en economische uitvoerbaarheid

3.1 Economische uitvoerbaarheid

In een realisatieovereenkomst is vastgelegd dat de realisatie van dit plan voor rekening en risico van de ontwikkelende partij komt, inclusief het planschaderisico. Het kostenverhaal is hiermee geregeld waarmee het plan economisch uitvoerbaar is.

3.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

3.2.1 Vooraankondiging / inspraak

Op 23 oktober 2018 is de vooraankondiging dat het bestemmingsplan wordt gewijzigd gepubliceerd. Op 1 november 2018 van 19:30 - 21:00 uur is er een informatiebijeenkomst gehouden waarbij het plan is gepresenteerd en vragen konden worden gesteld. Direct omwonenden zijn door initiatiefnemer hiervoor uitgenodigd. Vanaf 2 november was het plan te bekijken via de website en kon tijdens openingstijden worden ingezien in het gemeentekantoor (Hofstraat 8 Aalten). Van 1 t/m 16 november 2018 is er gelegenheid geweest een inspraakreactie in te dienen. Er zijn geen inspraakreacties ingediend.

3.2.2 Vooroverleg

Er zijn geen vooroverlegreacties ontvangen.

3.3 Procedure

3.3.1 Ontwerpfase

Het ontwerpwijzigingsplan is gepubliceerd op 14 mei 2019 en heeft met ingang van 15 mei 2019 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen

ingediend.

Hoofdstuk 4 Plansystematiek

4.1 Het digitale bestemmingsplan

Volgens het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) wordt een bestemmingsplan met de daarbij behorende toelichting langs elektronische weg vastgelegd. Het bestemmingsplan wordt in die vorm ook vastgesteld, tegelijk met een volledige analoge verbeelding van het bestemmingsplan op papier. Indien de digitale en de analoge verbeelding tot interpretatieverschillen leiden, is de digitale verbeelding beslissend. Het Bro laat echter de feitelijke digitale werkwijze voor een groot gedeelte over aan een ministeriële regeling, de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012, met de daarbij behorende standaarden. Het gaat daarbij om de inrichting, de vormgeving, de verbeelding, de beschikbaarstelling, de authenticiteit, de integriteit, de volledigheid, de vaststelling en de bekendmaking van de digitale ruimtelijke informatie. De meest relevante standaard van de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012 wordt hieronder kort toegelicht.
De Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012 (SVBP2012) geeft bindende standaarden voor de opbouw en de verbeelding van het bestemmingsplan, zowel digitaal als analoog. Dit om de gewenste vergelijkbaarheid zeker te stellen. De standaarden hebben geen betrekking op de toelichting van het bestemmingsplan. De toelichting maakt immers geen deel uit van het bestemmingsplan. Wel dient het bestemmingsplan van een toelichting vergezeld te gaan. Het bestemmingsplan zelf bestaat uit een verzameling geografisch bepaalde objecten, die zijn opgeslagen in een digitaal ruimtelijk informatiesysteem en die te raadplegen zijn via een interface, zoals een website. De objecten zijn voorzien van bestemmingen met bijbehorende doeleinden en regels.

4.2 Planopzet

Het juridisch bindend gedeelte van het bestemmingsplan bestaat uit de regels en bijbehorend GML-bestand waarin de geometrisch bepaalde planobjecten zijn vervat. Het .GML-bestand en de regels dienen in samenhang te worden bekeken.

De regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:

1. Inleidende regels;

2. Bestemmingsregels;

3. Algemene regels;

4. Overgangs- en slotregels.

In het navolgende worden zonodig de regels per hoofdstuk toegelicht.

4.2.1 Inleidende regels

Hoofdstuk 1 bevat de inleidende regels. Deze regels gelden voor het gehele plangebied.

4.2.1.1 Begrippen

Dit artikel bevat de definities van de in de regels gebruikte begrippen, waarmee een eenduidige interpretatie van deze begrippen is vastgelegd.

4.2.1.2 Wijze van meten

In artikel 2 wordt aangegeven op welke wijze gemeten moet worden bij het beoordelen of de maatvoering in overeenstemming is met de regels. Ook hier is aansluiting gezocht bij de standaard (meet)regels uit de SVBP 2012. Onderstaand is een voorbeeld opgenomen m.b.t. de interpretatie van de goot- en bouwhoogte van een gebouw.

afbeelding "i_NL.IMRO.0197.WP00035-VG01_0001.jpg"

Voor de bepaling van de goothoogte van een gebouw wordt, indien er sprake is van een lage en hoge druiplijn, uitgegaan van de onderste druiplijn voor het bepalen van de ‘goothoogte’. De bovenste druiplijn wordt aangemerkt als de ‘bouwhoogte’ (zie voorbeelden D en G). Met deze interpretatie wordt aangesloten bij jurisprudentie hieromtrent van de Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State.