direct naar inhoud van Ruimtelijke onderbouwing
Plan: Veldmate Dinxperlo - 1 woning
Status: vastgesteld
Plantype: omgevingsvergunning
IMRO-idn: NL.IMRO.0197.OV00023-VG01

Ruimtelijke onderbouwing

Hoofdstuk 1 Algemeen

Voor een woningbouwlocatie aan de Veldmate 19B te Dinxperlo is een omgevingsvergunning aangevraagd, onder meer voor het bouwen van één duurzame vrijstaande woning.

Deze woning wordt voor rekening en risico van intiatiefnemer gerealiseerd.

Voor de gronden, waarop deze woning is geprojecteerd, geldt het uitwerkingsplan 'Kern Dinxperlo 2012 – uitwerking Veldmate – 3 woningen'. Dit plan biedt de mogelijkheid ter plaatse drie vrij traditionele woningen te bouwen.

Er is nu een aanvraag om omgevingsvergunning voorgelegd voor de bouw van één grote vrijstaande woning op een kavel waarop volgens het geldende bestemmingsplan twee vrijstaande woningen zijn toegestaan. Ten opzichte van de overige woningen in de directe omgeving gaat het om een forse woning met een afwijkende architectuur.

Het ontwerp van de woning is modern en eigentijds. Gelet op de ligging op de hoekkavel vindt het gemeentebestuur het gepresenteerde ontwerp ter plaatse acceptabel. De Gelderse Welstandscommissie ondersteunt deze visie.

Op deze procedure is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Dat betekent dat het ontwerp-besluit van de omgevingsvergunning ter inzage is gelegd en dat gedurende deze termijn van zes weken zienswijzen kunnen worden ingediend. Als voorwaarde geldt dat het project niet in strijd mag zijn met een goede ruimtelijke ordening.

 
Het gemeentebestuur heeft besloten onder voorwaarden medewerking te verlenen.

De gemeenteraad heeft voor dit project op 17 december 2019 een zgn. verklaring van geen bedenkingen afgegeven.

Hoofdstuk 2 Ruimtelijk Onderbouwing

2.1 Provinciale omgevingsvisie

Op 19 december 2018 is de Omgevingsvisie Gaaf Gelderland vastgesteld. De Omgevings- visie gaat over ‘Gaaf Gelderland’. ‘Gaaf’ is een woord met twee betekenissen. ‘Gaaf’ betekent ‘mooi’ en gaat over wat – historisch en landschappelijk gezien - heel en mooi en ongeschonden is. Het beschermen waard. Maar ‘Gaaf’ verwijst ook naar dat wat ‘cool’ en nieuw en vernieuwend is; aantrekkelijk voor nieuwe generaties. Het ontwikkelen waard.

Beide aspecten zijn van toepassing op Gelderland, onlosmakelijk verbonden met de Gelderlanders en om die reden dan ook opgenomen in de Gelderse Omgevingsvisie.

Een gezond, veilig, schoon en welvarend Gelderland staat daarbij centraal.

Gezond en veilig is een gezonde leefomgeving, schone en frisse lucht, een schoon milieu, een niet vervuilde bodem, voldoende schoon en veilig (drink)water, bescherming van onze flora en fauna. Dat is voorbereid zijn op klimaatverandering, zoals hitte, droogte, bosbranden en overstromingen. En, dat is aandacht hebben voor verkeersveiligheid en veilige bedrijvigheid.

Schoon en welvarend is een dynamisch, duurzaam en aantrekkelijk woon-, werk- en ondernemersklimaat, goed bereikbaar en met een goed functionerende arbeidsmarkt en dito kennis- en onderwijsinstellingen. Maar dat is ook: het tegengaan van schadelijke uitstoot, afval en uitputting van grondstoffen. En: het investeren in nieuwe, alternatieve vormen van energie.

De visie geeft zeven ambities voor een duurzaam, verbonden en economisch krachtig Gelderland, onder andere op het terrein van economisch vestigingsklimaat en het woon- en leefklimaat. Met vier spelregels of Doe-principes’ – DOEN, LATEN, ZELF en SAMEN – geeft de provincie hier werking aan. Tezamen vormen zij het kader waarbinnen de provincie werkt en afwegingen maakt.

Gestreefd wordt naar een duurzaam, dynamisch en toegankelijk economisch vestigingsklimaat, waar voor ondernemers en inwoners een sterke aantrekkingskracht vanuit gaat. De provincie streeft ook naar een duurzaam en divers woon- en leefklimaat, dat steeds weet te anticiperen op ontwikkelingen.

Ambities vanuit dit streven zijn: Gelderland heeft een aanbod aan woningtypen en woonmilieus passend bij de diversiteit aan woningvraag; voor ieder een passende, duurzame woning. De bestaande bebouwde omgeving wordt optimaal benut met voldoende ruimte voor klimaatadaptieve maatregelen. Alle nieuwbouw wordt aardgasloos aangelegd en zoveel mogelijk circulair gebouwd. De provincie gaat, zo stelt de visie, in gesprek met de Gelderse regio’s en maken regionale afspraken over een goede balans tussen de vraag en het aanbod van woningen.

Het omvormen van bestaande en leegstaande bebouwing heeft de voorkeur voor de aanleg van nieuwe woonlocaties.

Conclusie: Het project is gelet op voorgaande in overeenstemming met de omgevingsvisie; het gaat in dit geval om een planologisch bestaande woonlocatie.

2.2 Gelderse Omgevingsverordening

Op 24 september 2014 hebben Provinciale Staten van Gelderland de Omgevingsverordening Gelderland vastgesteld. Op 19 december 2018 is het actualisatieplan 6 voor de Omgevingsverordening vastgesteld.

Met het actualisatieplan 6 voor deze verordening wordt onder andere geborgd dat elke regio een regionale woonagenda opstelt die door de provincie vastgesteld dient te worden en dat woningbouw slechts mogelijk is als dit past binnen de afspraken van die agenda.

Ten behoeve van de flexibiliteit is het wel mogelijk om van een regionale woonagenda af te wijken, vooruitlopend op de actualisatie van een regionale woonagenda. Als er nog geen regionale woonagenda is vastgesteld of als de bestaande regionale woonagenda niet meer actueel is en niet geschikt meer is als beoordelingskader, zal de provincie totdat een nieuwe regionale woonagenda wordt vastgesteld bestemmingsplannen die nieuwe woningen mogelijk maken toetsen aan de volgende criteria: er wordt voldaan aan de eisen van de Ladder voor duurzame verstedelijking, als bedoeld in artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening, het plan past binnen de meest recente provinciale visie op het woonbeleid, er heeft aantoonbaar regionale afstemming plaatsgevonden en de provincie stemt in met de ontwikkeling.

Conclusie: Het project is gelet op voorgaande in overeenstemming met de omgevingsverordening.

2.3 Gemeentelijk woningbouwprogramma

In het gemeentelijk woningbouwprogramma is de bouw van de twee kleinere vrijstaande woningen opgenomen.

Door dit plan wordt één vrijstaande woning minder in de dure prijsklasse gerealiseerd dan voorheen mogelijk was. Het is bovendien een uiterst duurzame en tevens levensloopbestendige woning.

Bezien vanuit de woningbouwplanning is dit een positief gegeven.

2.4 De aanvraag, inclusief ruimtelijke onderbouwing

Naar het oordeel van het gemeentebestuur zijn alle ruimtelijke aspecten voldoende uitgewerk in de aanvraag, inclusief de daarbij behorende ruimtelijke onderbouwing met bijbehorende stukken.

De aanvragen met bijbehorende stukken zijn opgenomen in de bijlagen.

Verwezen wordt naar de volgende bijlagen:

1. Aanvraag omgevingsvergunning

2. Ruimtelijke onderbouwing

3. Plattegronden van de woning

4. Gevels van de woning

5. Achtergevel_1

6. Voorgevel_1

7. Voorgevel_2

Hoofdstuk 3 Maatschappelijk en economische uitvoerbaarheid

3.1 Overleg

Op grond van artikel 6.18 van het Besluit omgevingsrecht is voor deze omgevingsvergunning (artikel 2.12. eerste lid a, onder 3) artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) van overeenkomstige toepassing.

Op grond van artikel 3.1.1 Bro dient bij de voorbereiding van een plan overleg te worden gevoerd met de besturen van betrokken gemeenten en waterschappen en met die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn. In het tweede lid van artikel 3.1.1 Bro is aangegeven dat in bepaalde gevallen van het vooroverleg kan worden afgezien.


De ontwikkeling op deze lokatie wordt in dit geval als een lokaal belang gezien. Indien een dergelijke ontwikkeling aan de orde is, heeft de provincie aangegeven geen vooroverleg te willen voeren.


Het waterschap Rijn en IJssel heeft belang bij een goede behandeling van het afval- en hemelwater. Dit is in dit plan gewaarborgd. Het hemelwater wordt in de bodem geïnfiltreerd.

Vooroverleg in het kader van artikel 3.1.1. Bro is dan ook niet noodzakelijk. Beide diensten hebben niet gereageerd op het ontwerpplan.

3.2 Inspraak

De afwijking van het bestemmingsplan is door de initiatiefnemer gecommuniceerd met een aantal direct belanghebbenden. Het wordt niet nodig geacht dit project aan de inspraak te onderwerpen.

 

Hoofdstuk 4 Besluit

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten heeft op 13 februari 2020 besloten de gevraagde omgevingsvergunning te verlenen. Deze beschikking is als Bijlage 9 Omgevingsvergunning opgenomen.