direct naar inhoud van Ruimtelijke onderbouwing
Plan: Zonnepark De Rietstap
Status: vastgesteld
Plantype: omgevingsvergunning
IMRO-idn: NL.IMRO.0197.OV00013-VG01

Ruimtelijke onderbouwing

Hoofdstuk 1 Algemeen

Voor een gebied gelegen tussen de Helmkamp en Rietstapperweg te Dinxperlo is een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van een solarpark met bijbehorende technische voorzieningen en landschappelijke inpassing, inclusief een ruimtelijke onderbouwing.

Al de relevante stukken zijn in de Bijlagen opgenomen.

Op deze procedure is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing.


De gemeenteraad heeft op 24 april 2018 in een zgn. Verklaring van geen bedenkingen afgegeven voor dit project.

Hoofdstuk 2 Ruimtelijke onderbouwing

2.1 Provinciaal beleid

Samen met inwoners, bedrijven en gemeenten wil het provinciaal bestuur van Gelderland werken aan schonere energiebronnen.

We staan voor een enorme uitdaging, een energieneutraal Gelderland in 2050. Dat betekent dat er evenveel duurzameenergie wordt opgewekt als wordt gebruikt. Forse inspanningen op het gebied van energiebesparing en hernieuwbare energieopwekking zijn noodzakelijk om deze ambitie te bereiken en om minder afhankelijk te zijn van kolen, olie en gas. Alleen samen is het mogelijk om van deze noodzakelijke transitie een succes te maken. Gelderland is daarom trots op het proces van het Gelders Energie Akkoord (GEA). Het is mooi dat zoveel partijen samen de schouders onder de Gelderse Energietransitie willen zetten en dit heeft geleid tot een gezamenlijk uitvoeringsplan.

Tot 2020 houdt de provincie minimaal vast aan de Rijksdoelstelling van 1,5% energiebesparing per jaar en 14% aandeel hernieuwbare energie in 2020. In 2014 bedroeg het energiegebruik in Gelderland 202 Petajoule (PJ) en werd er voor 10 PJ aan hernieuwbare energie geproduceerd. Doelen voor het jaar 2020 liggen daarmee op 18 PJ besparing en 16 PJ extra hernieuwbare energieproductie (ten opzichte van 2014). Omdat de provincie vaak niet de eigenaar van de projecten noch de hoofdinvesteerder is, doen we dit in samenwerking met onze partners in het GEA.

De provincie richt zich daarbij op een aantal speerpunten, te weten vermindering van het energiegebruik, productie van hernieuwbare energie en innovatie.

Conclusie: Dit plan past in het provinciaal beleid en de daarin uitgesproken ambitie.

2.2 Gemeentelijk beleid

2.2.1 Energie

Een zonnepark in Dinxperlo levert bijdrage aan het streven van de gemeente dat Aalten in 2030 energieneutraal is. Energieneutraal zijn, betekent dat wij net zoveel energie op duurzame wijze opwekken in de gemeente als er wordt verbruikt in woningen en bedrijven. Daarom verleent het gemeentebestuur medewerking aan het plan.

De ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn in de Achterhoek is inmiddels lang en breed bekend en ontstaan met de ondertekening van het Akkoord van Groenlo in 2009. Het is een flinke opgave, die inzet vraagt van onze burgers, bedrijven en betrokken overheden op alle beleidsterreinen. De ambitie is direct gekoppeld aan een economisch ambitie: het houden van geld en werkgelegenheid in de Achterhoek. Deze economische ambitie geeft op zijn beurt weer invulling aan andere belangrijke opgaven die spelen in de Achterhoek zoals krimp en een gezonde leefomgeving.

De ambitie brengt een verandering van ons landschap met zich mee waarin onze burgers wonen, werken en leven. De inzet die nodig is vraagt daarom niet alleen de daadwerkelijke realisatie van de ambitie maar (vooral) juist het geen daaraan vooraf gaat: inzet op acceptatie en draagvlak.

In de Regionale Uitvoeringsagenda (maart 2016) is door de gemeenten met de AGEM gekwantificeerd hoeveel installaties nodig zijn voor opwekking van duurzame energie.

2.2.2 Landschap

De gronden, waarop het zonnepark is geprojecteerd, zijn gelegen tussen het bedrijventerrein De Rietstap en de bebouwde kom van Dinxperlo. De gronden hebben een agrarische bestemming (zonder specifieke landschapswaarden). In het kader van de cultuurlandschappelijke inventarisatie zijn deze gronden gewaardeerd als 'zeer laag'. De ontwikkeling van dit zonnepark is ter plaatse acceptabel in het kader van de landschappelijke waardering.

afbeelding "i_NL.IMRO.0197.OV00013-VG01_0001.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0197.OV00013-VG01_0002.png"

Hoofdstuk 3 De aanvraag

Aanvrager heeft ten behoeve van de realisatie van het project een omgevingsvergunning aangevraagd, waarbij een ruimtelijke onderbouwing gevoegd.

De ruimtelijke onderbouwing bevat de planbeschrijving, de beleidsmatige toets aan het ruimtelijk beleid, alsmede de verschillende onderzoeksresultaten.

Hoofdstuk 4 Maatschappelijke en economische uitvoerbaarheid

4.1 Inspraak

Aanvrager heeft in het kader van de voorbereiding van de aanvraag om een omgevings- vergunning een buurtconsultatie gehouden met de eigenaren/bewoners van de aangrenzende percelen met een woonbestemming.

In het kader van de besluitvorming rond de afgifte van de verklaring van geen bedenkingen heeft dit geleid tot een aanpassing van de aanvraag.

4.2 Overleg

In artikel 6.18 van het Besluit omgevingsrecht is voor deze omgevingsvergunning (artikel 2.12. eerste lid a, onder 3) overeenkomstig artikel 3.1.1. van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) van toepassing.

Op grond van artikel 3.1.1 Bro dient bij de voorbereiding van een bestemmingsplan of projectbestluit overleg te worden gevoerd met de besturen van betrokken gemeenten en waterschappen en met die diensten van provincie en Rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn. In het tweede lid van artikel 3.1.1 Bro is aangegeven dat in bepaalde gevallen van het vooroverleg kan worden afgezien.


De ontwikkeling op deze lokatie wordt in dit geval als een lokaal belang gezien. Wanneer een dergelijke ontwikkeling aan de orde is, heeft de provincie aangegeven geen vooroverleg te willen voeren.


Het waterschap Rijn en IJssel heeft belang bij een goede behandeling van het afval- en hemelwater. Dit is in dit plan gewaarborgd. Het hemelwater wordt in de bodem geïnfiltreerd. Vooroverleg in het kader van artikel 3.1.1. Bro is dan ook niet noodzakelijk

4.3 Zienswijzen

Het ontwerp-besluit met bijbehorende stukken is met ingang van woensdag 9 mei 2018 gedurende een termijn van zes weken ter visie gelegd. De terinzagelegging is bekend gemaakt in de Staatscourant, het plaatselijk huis-aan-huis-blad van dinsdag 8 mei 2018, alsmede de gemeentelijke website.


Gedurende de termijn van de tervisielegging zijn ten aanzien van dit project geen zienwijzen ingediend bij het gemeentebestuur.

Hoofdstuk 5 Omgevingsvergunning

Burgemeester en wethouders hebben op 4 juli 2018 besloten de omgevingsvergunning voor het zonnepark met de bijbehorende voorzieningen te verlenen

Deze Omgevingsvergunning 4 juli 2018 is als bijlage opgenomen.