Plan: | Beheersverordening Buitengebied - Herfte, Wijthmen, herziening 1 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | beheersverordening |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BV17001-0003 |
De voorliggende beheersverordening is een correctieve herziening van de op 1 juli 2013 door de raad vastgestelde beheersverordening Buitengebied - Herfte, Wijthmen.
Het doel voor het opstellen van deze herziening is:
De herziening betreft de aanpassing de bestemming van een aantal locaties van de beheersverordening "Buitengebied - Herfte, Wijthmen", vastgesteld door de raad op 1 juli 2013. Het plangebied van deze herziening beslaat het plangebied van de vastgestelde beheersverordening "Buitengebied - Herfte, Wijthmen".
Deze beheersverordening voorziet in een (correctieve) herziening op onderdelen van de beheersverordening "Buitengebied - Herfte, Wijthmen". Dit houdt in dat de verbeelding van de beheersverordening "Buitengebied - Herfte, Wijthmen" van toepassing worden verklaard op deze herziening van die beheersverordening, met dien verstande dat de verbeelding op onderdelen worden aangepast, conform hetgeen is aangegeven op de verbeelding van deze (correctieve) herziening.
Het gaat om de volgende locaties:
Deze herziening van de beheersverordening is gemaakt conform het 'Handboek bestemmingsplannen Zwolle' versie 23. Dit handboek is gebaseerd op de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen SVBP2012, zoals vastgelegd in de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012. De regels zijn binnen de systematiek van de SVBP2012 aangepast aan de Zwolse situatie en uitgebreid met extra standaardbestemmingen, waaraan in Zwolle behoefte is.
De regels van Beheersverordening Buitengebied - Herfte, Wijthmen, herziening 1 zijn voor zover nodig op hun beurt weer aangepast aan specifieke situaties in het plangebied van de Beheersverordening Buitengebied - Herfte, Wijthmen, herziening 1.
De regels van deze herziening van de beheersverordening bestaan uit de volgende hoofdstukken:
Deze herziening van de beheersverordening is correctief van karakter. In verband met het feit dat de gemeente binnen het plangebied geen ontwikkelingen met financiële consequenties initieert, is het niet nodig om bij dit plan een exploitatieplan voegen.
Met NS en Rijkswaterstaat heeft afstemming plaatsgevonden over de inpassing van de Tracébesluiten.
Op grond van de Wet ruimtelijke ordening kan een beheersverordening zonder voorbereidingsprocedure worden vastgesteld.
Desondanks is het waardevol om het voorontwerp van deze herziening van de beheersverordening voor te leggen aan belanghebbenden, zodat eventuele opmerkingen meegewogen kunnen worden bij de besluitvorming.
Daarom is de voorontwerp beheersverordening gedurende 4 weken ter inzage gelegd, waarbij belanghebbenden in de gelegenheid zijn gesteld om opmerkingen te maken.
Verder is op voorafgaand aan de terinzagelegging op verschillende manieren bilateraal overleg gevoerd met diverse betrokkenen partijen in het plangebied.
Er zijn 3 reacties ingediend.
1. Oude Dalfserweg 32
De afmeting van het bouwblok en de woonbestemming zijn te klein gezien de grote van de kavel.
Er is geen ruimte voor het realiseren van een haardhout opslaghok en overdekte kippenren. Ook is ruimte voor de tuin achter de woning(zuidkant) zeer klein
Graag zouden wij dit blok/woonbestemming vergroot willen zien. Dit op perceel AB-91 zodat de bestrating van de oprit en parkeermogelijkheid binnen de bestemming wonen komen te vallen. Een kleinere strook van AB-92 achter de woning is reeds voldoende om de tuin wat uit te breiden en zodat het gebouwde kinderspeelhuisje, de houtopslag-afdakjes en de kippenren dus ook binnen dit bouwblok gaan vallen.
De bouwwerken die op perceel AB-92 en AB-90 aan het spoor staan, zullen wij uit eigen initiatief verwijderen. Hierbij wel de vraag of hier een mogelijkheid kan bestaan ,om zonnepanelen te plaatsen. Dit omdat de rest van onze percelen niet gunstig liggen en daardoor weinig tot geen rendement hiervan zullen opleveren en verduurzaming van onze woning wel een van onze wensen is.
Reactie gemeente
In een de beheersverordening kan uitsluitende de bestaande legale situatie worden opgenomen. Geen nieuwe ontwikkelingen.Een vergroting van het bouwvlak is daarom niet mogelijk in deze procedure. Wel is de oppervlakte van de bestemming Wonen (zonder bouwvlak) uitgebreid in zuidoostelijke richting. In deze uitbreiding is een aantal bijgebouwen gesitueerd. De bijgebouwen aan de zuidkant van het perceel (nabij de spoorlijn) zijn niet legaal en zijn daarom niet positief bestemd.
2. Maatgravenweg 4
De voorliggende herziening is een mooie (goede) gelegenheid is om ook zijn bestaande bouw- en gebruiksmogelijkheden alsnog op te nemen.
Reactie gemeente:
Er loopt momenteel een handhavingszaak met betrekking tot de bestaande bouw- en gebruiksmogelijkheden op dit perceel. De uitkomst deze zaak zal eerst afgewacht moeten worden.
In verband met het verordende karakter van een beheersverordening is tegen de vaststelling van een beheersverordening geen beroep mogelijk. Indien overgegaan zou worden tot het opnemen van bouw- en gebruiksmogelijkheden, worden belanghebbenden uitgesloten van een eventuele rechtsgang. Dit is geen gewenste situatie.
Als de uitkomst van de handhavingszaak zodanig is dat er een planologische procedure gevolgd moet worden zal bekeken moeten worden welke procedure het meest geëigend is
3. Tennet - hoogspaningsverbinding
Wij merken op dat in artikel 16 van het voorliggende bestemmingsplan wordt verwezen naar Beheersverordening Buitengebied - Herfte, Wijthmen, vastgesteld door de raad van de gemeente Zwolle op 18 juni 2013, met identificatienummer NL.IMRO.0193.BP10010-0004. Het lijkt erop dat het plannummer en datum niet het juiste plan betreft. Daardoor is de verwijzing naar de bijbehorende regels Leiding-Hoogspanning niet correct.
Om dit op te lossen verzoeken wij u in artikel 16 Leiding-Hoogspanningsverbinding de regels uit de bijlage over te nemen. Met het toevoegen van deze regels wordt beter gewaarborgd dat het hoogspanningsnet voldoende wordt beschermd tegen omgevingsaspecten die van invloed kunnen zijn op een betrouwbare levering van energie. De reden dat wij dit verzoeken is dat zelfs als de gemeente de onjuiste verwijzing aan zou passen dit nog steeds zou verwijzen naar een plan met een sterk verouderde set regels die niet de juiste bescherming biedt aan zowel de verbinding als de omgeving.
Reactie gemeente:
Wij hebben de meest recente regels van de bestemming Leiding - Hoogspanningsverbinding opgenomen in de regels. In het kader van eerdere bestemmingsplannen is aangegeven dat we niet per individueel bestemmingsplan de standaard nog aan gaan passen, maar dat we het opstellen van regels voor het Omgevingsplan afstemming wordt gezocht met Tennet.