Plan: | Weezenlanden - Noord, herziening 1 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BP22006-0003 |
Op 7 maart 2022 is het bestemmingsplan Weezenlanden Noord door de gemeenteraad vastgesteld. In dit plan is als bijlage bij de regels een Stappenplan Parkeren opgenomen. Dit stappenplan is op grond van artikel 16.2 van de regels van het bestemmingsplan het toetsingskader voor de omgevingsvergunningen. Er is geconstateerd dat het stappenplan aanpassing behoeft om het toetsen van de omgevingsvergunningen te vergemakkelijken.
Dit omvat de volgende aanpassingen:
Daarnaast is het stappenplan ter verduidelijking tekstueel aangepast.
Het bestemmingsplan gaat over het gebied gelegen in de wijk Assendorp en wordt globaal begrensd door het Almelose kanaal in het noordoosten, door de Luttenbergstraat in het zuidoosten, door de Schuurmanstraat in het zuidwesten en door de Wiecherlinckstraat in noordwesten
Weezenlanden Noord, vastgesteld door de gemeenteraad op 7 maart 2022, in werking getreden op 28 april 2022.
In dit hoofdstuk wordt een beschrijving gegeven van de uitgangspunten die gehanteerd zijn bij het maken van dit bestemmingsplan.
Afhankelijk van de omvang, de bestemming, de functie en het gebruik van het gebouw en / of het terrein, moeten er voor het parkeren of stallen van auto´s voldoende parkeerplaatsen worden aangelegd conform de parkeeropgave. Binnen het plangebied wordt twee parkeergarages gerealiseerd.
Het bepalen van de parkeerplaatsverplichting en de invulling van deze verplichting vindt plaats op basis van een aantal stappen. Deze stappen zijn bij de regels opgenomen als Stappenplan Parkeren en is op grond van artikel 16 van de regels het bestemmingsplan Weezenlanden Noord het toetsingskader voor de omgevingsvergunningen. De stappen zijn in het bestemmingsplan Weezenlanden Noord nader toegelicht en worden in het onderhavige bestemmingsplan op de onderstaande punten aangepast.
Stap 1: Bepalen normatieve parkeerbehoefte
Wijziging
Deze indeling is teruggebracht naar:
Bij de aanvraag omgevingsvergunning moet worden aangegeven welke subcategorie sociale huur ( met of zonder pp) het betreft.
Wijziging
Bij de gebiedsontwikkeling Weezenlanden Noord wordt voor goedkope koopwoningen en sociale huur (zonder pp) actief ingezet op huishoudens zonder het bezit van een eigen auto. Deze huishoudens hebben geen recht tot het aanvragen van een parkeerabonnement in de te realiseren parkeergarages. Deze doelgroepen kunnen echter wel een mobiliteitsbehoefte hebben. Om te kunnen voorzien in deze mobiliteitsbehoefte wordt voor beide doelgroepen maximaal ingezet op het faciliteren van deelmobiliteit. Op basis van referentieprojecten is de gehanteerde verhouding voor deze type woningen 1:30 (1 deelauto per 30 woningen). Feitelijk betekent dit dat deze 30 woningen een parkeerbehoefte hebben van één parkeerplaats, bestemd voor de deelauto. De parkeernorm voor het bewonersdeel van de categorieën goedkope koopwoningen en sociale huurwoningen (zonder pp) is daarom vastgesteld op 0.03 pp, om zo de realisatie van een parkeerplaats voor een deelauto af te kunnen dwingen.
Hieronder is de aangepaste tabel voor de toepassing van de parkeernormen opgenomen.
Daarnaast is de prijsklasse voor het bepalen wanneer een woning binnen de categorie sociale huur valt toegevoegd. Hieronder is de aangepaste tabel voor de parkeernormen gedifferentieerd naar type bewoning en ingedeeld op basis van het prijssegment (koop, vrije sector of sociale huur) opgenomen..
Stap 2: Toets dubbelgebruik
" De woningen in het segment koopwoningen duur (blauwe vak) hebben eigen vaste parkeerplaatsen, waardoor uitwisseling niet mogelijk is".
Wijziging
Voor het gebruiken van de aanwezigheidspercentages per categorie wordt de onderstaande tabel opgenomen. Bij de woningen in het segment koopwoningen duur is een onderscheid gemaakt naar woningen die meedoen in het dubbelgebruik en woningen die zijn bestemd voor een doelgroep die de beschikking willen over een eigen vaste parkeerplaats. Voor de woningen met een eigen vaste parkeerplaats wordt een aanwezigheidspercentage van 100% voor alle meetmomenten gehanteerd. Bij de aanvraag omgevingsvergunning moet worden aangegeven welke subcategorie koopwoningen duur het betreft ( duur of duur eigen parkeerplaats).
Stap 3: Toepassen mobiliteitscorrectie
Bij Stap 3: Toepassen mobiliteitscorrectie was onder het kopje "Ad.1 deelauto" de volgende tekst opgenomen:
"Ad 1: deelauto
De woonsegmenten goedkope koop en sociale huur laag kennen een bewonersparkeernorm van 0. Om voor deze woonsegmenten te voorzien in een andere vorm van mobiliteit worden deelauto's aangeboden op basis van een norm van 1 deelauto per 30 woningen."
Wijziging
Zoals onder de wijziging van stap 1 is aangegeven, kennen de doelgroepen goedkope koop en sociale huur (zonder pp) een bewonersparkeernorm van 0.03 parkeerplaats per woning. Deze doelgroepen hebben echter wel een mobiliteitsbehoefte. Om deze bewoners te kunnen voorzien in de mobiliteitsbehoefte wordt voor beide doelgroepen deelauto's aangeboden op basis van een norm van 1 deelauto per 30 woningen. Het maximaal aantal aan te vragen goedkope koopwoningen met een bewonersparkeernorm van 0.03 parkeerplaats is vastgesteld op 70 woningen. Het maximaal aantal aan te vragen sociale huur (zonder pp) woningen is vastgesteld op 55 woningen.
Fasering
Wijziging
Onder het kopje Fasering zijn, om te waarborgen dat bij elke fase van de gebiedsontwikkeling voldoende parkeercapaciteit aanwezig is, aanvullende voorwaarden toegevoegd.
De ontwikkelaar dient per fase aan te geven hoeveel woningen hij voor de doelgroepen goedkope koopwoningen en sociale huur heeft gerealiseerd en hoeveel nog resteren.
De ontwikkelaar dient daarnaast in gezamenlijkheid met de gemeente bij elke wijziging van het programma en indiening van een aanvraag van een omgevingsvergunning de parkeerbalans te actualiseren.
Voorbeeldberekening aangepaste Stappenplan Parkeren
Hieronder is een fictieve voorbeeldberekening opgenomen om het stappenplan te verduidelijken
De hieronder beschreven berekening is fictief.
In fase 1 worden de hiernavolgende woningen gebouwd + een kinderdagverblijf. Er is geen sprake van vaste eigen parkeerplaatsen. Maximale uitwisseling of dubbelgebruik is mogelijk.
Stap 1: Bepalen normatieve parkeerbehoefte
De parkeerbehoefte van deze ontwikkeling levert een parkeerbehoefte op van 72,15 parkeerplaatsen voor de woningen (waarvan 42,15 voor de bewoners en 30,00 voor de bezoekers) en 2,40 parkeerplaatsen voor het kinderdagverblijf. Dit leidt tot een totale parkeerbehoefte van 74,55 afgerond 75 parkeerplaatsen.
Stap 2: Toets dubbelgebruik
De aanwezigheidspercentages laten zien dat de parkeerbehoefte niet altijd maximaal is. Het is overbodig 75 parkeerplaatsen aan te leggen. Tijdens de werkdagnacht is er bijvoorbeeld geen bezoekersparkeren aanwezig. De parkeerbehoefte van het kinderdagverblijf beperkt zich daarnaast tot de werkdagochtend en de werkdagmiddag.
Aanwezigheidspercentages
Dit resulteert in een maximale parkeervraag op de werkdagavond van 61,94 afgerond 62 parkeerplaatsen.
Stap 3: Toepassen mobiliteitscorrectie
Voor de koopwoningen goedkoop wordt maximaal ingezet op deelauto's: 1 per 30 woningen. Dit is al verwerkt in de parkeernorm. Voor de overige woningen is een inschatting gemaakt welk percentage van de bewoners parkeervraag vervangen kan worden door deelauto's. Er is potentie voor 2,40 deelauto's. Dit levert een afname op van 7,50 parkeerplaatsen. Per saldo zijn er 5 parkeerplaatsen minder nodig. Dit leidt tot een definitieve te realiseren aantal parkeerplaatsen van 56.84 ofwel 57 parkeerplaatsen
Het aangepaste Stappenplan Parkeren is Bijlage 1 bij de regels opgenomen.
Het aangepaste Stappenplan Parkeren is Bijlage 1 bij de regels opgenomen.
Dit bestemmingsplan is gemaakt conform het 'Handboek bestemmingsplannen Zwolle' versie 21. Dit handboek is gebaseerd op de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen SVBP2012, zoals vastgelegd in de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012.
De regels zijn binnen de systematiek van de SVBP2012 aangepast aan de Zwolse situatie en uitgebreid met extra standaardbestemmingen, waaraan in Zwolle behoefte is. De regels van Weezenlanden - Noord, herziening 1 zijn voor zover nodig op hun beurt weer aangepast aan specifieke situaties in het plangebied van het bestemmingsplan Weezenlanden - Noord, herziening 1.
De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende hoofdstukken:
Gevolgd door de volgende bijlagen:
Hierin worden de in de regels gebruikte begrippen gedefinieerd. Ze zijn alfabetisch gerangschikt met uitzondering van de begrippen plan en bestemmingplan die als eerste zijn genoemd.
In dit artikel wordt aangegeven dat het bestemmingsplan Weezenlanden Noord van toepassing is.
Het overgangsrecht is vastgelegd in de vorm zoals in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is voorgeschreven.
Tevens is een hardheidsclausule opgenomen in de vorm van persoonsgebonden overgangsrecht op de wijze zoals door de regering bij de totstandkoming van het Bro werd aanbevolen.
Als laatste wordt de slotregel opgenomen. Deze regel bevat zowel de aanhalingstitel van het plan, de aanhalingstitel van de regels van het plan als de vaststellingsregel van het plan.
Dit bestemmingsplan is vervaardigd conform de richtlijnen van het 'Handboek bestemmingsplannen Zwolle' versie 23.
Het bestemmingsplan omvat slechts de aanpassing van het Stappenplan Parkeren. Dit heeft geen gevolgen voor de economische uitvoerbaarheid.
Gelet op het feit dat er de partiële herziening slechts een verduidelijking van het stappenplan parkeren omvat is overleg met de buurt niet nodig.
Gelet op het feit dat er de partiële herziening slechts een verduidelijking van het stappenplan parkeren omvat is vooroverleg niet nodig.