Plan: | Parapluplan Hessenpoort, geluidzone |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BP21009-0004 |
Zwolle speelt een belangrijke rol in de economische ontwikkeling van de stad en de regio. Dit wordt de laatste jaren mede bevestigd door de aanhoudende vraag en interesse voor de (uitgifte van) kavels op bedrijventerrein Hessenpoort. Uit onderzoek van de Stecgroep blijkt ook dat het goed gaat met de Zwolse economie. Kwantitatief is het aanbod op Hessenpoort nog ruim (ca 100 ha.), echter kwalitatief wordt het de komende jaren steeds complexer. De vraag uit de markt blijft aanhouden voor kleinschalige kavels en de prognose is dat Hessenpoort Zuid op de lange termijn niet voldoende ruimte biedt voor de vraag. Dat maakte dat het tijd is om vooruit te kijken. Het plan Hessenpoort 3 voorziet in uitbreidingsruimte voor een segment waarvoor in de bestaande voorraad in Zwolle zelf (kavels Marslanden zijn volledig uitgegeven) en in de marktregio op termijn niet voldoende aanbod beschikbaar is. Om de mogelijkheden voor Hessenpoort 3 als uitbreiding van Hessenpoort Zuid te verkennen is een Plan van aanpak vastgesteld door het college op 23 januari 2019. Dit is door een informatienota gedeeld met de raad op 7 februari 2019. Dit plan van aanpak is afgerond met positieve resultaten. De eerste resultaten van deze verkenning zijn verder uitgewerkt voor het opstellen van het bestemmingsplan voor Hessenpoort 3. Op 19 april 2021 heeft de raad ingestemd om de benodigde vervolgonderzoeken te starten en de verdere uitgangspunten uit te werken voor Hessenpoort 3 om een planologische procedure voor Hessenpoort 3 te kunnen starten.
Ten behoeve van het Hessenpoort 3 (uitbreiding bedrijventerrein Hessenpoort ) wordt een nieuw bestemmingsplan 'Hessenpoort 3' in procedure gebracht.
Afbeelding - uitsnede bestemmingsplan Hessenpoort 3 ( voorontwerp)
Bedrijventerrein Hessenpoort is aangewezen als geluidgezoneerd industrieterrein in de zin van de Wet geluidhinder. De bijbehorende geluidzone - industrielawaai is geborgd in de omliggende bestemmingsplannen.
Als gevolg van de uitbreiding van het bedrijventerrein met Hessenpoort 3 wordt de bestaande geluidzone voor het industrieterrein verruimd. Een geluidzone rond een industrieterrein kan alleen worden verruimd bij vaststelling van een nieuw bestemmingsplan. De verruiming kan mogelijk consequenties hebben voor bestaande woningen en andere geluidgevoelige objecten in het bestaande én het nieuwe gedeelte van de zone.
Voorliggend paraplubestemmingsplan beoogd de verruiming van de bestaande geluidzone vast te leggen in een partiële herziening van de geldende bestemmingsplannen.
Het plangebied van het bestemmingsplan Parapluplan Hessenpoort, geluidzone ligt ten zuidwesten van het toekomstige bedrijventerrein Hessenpoort 3.
Vanwege de verruiming van de geluidzone dienen de hieronder genoemde bestemmingsplannen te worden herzien.
Dit plan betreft een partiële herziening van aan aantal bestemmingsplannen (zie paragraaf 1.3 Geldende bestemmingsplannen).
In deze plannen wordt de geluidzone, die naar aanleiding van uitbreiding van het bedrijventerrein Hessenpoort wordt verruimd, opgenomen. De herziening betreft slechts de ligging van de aanduiding 'geluidzone - industrie'. Deze wijziging past binnen het bestaande beleidskader van de genoemde bestemmingsplannen.
Voor het relevante beleidskader voor deze partiële herziening wordt verwezen naar de geldende bestemmingsplannen. De uitbreiding van het bedrijventerrein Hessenpoort met Hessenpoort 3 is beleidsmatig onderbouwd in bestemmingsplan Hessenpoort 3. Dit parapluplan wordt tegelijk met het bestemmingsplan Hessenpoort 3 ter inzage gelegd.
Het bestaande bedrijventerrein Hessenpoort vormt een geluidgezoneerd industrieterrein in de zin van de Wet geluidhinder. Dat betekent dat op het aangewezen industrieterrein inrichtingen zijn toegestaan zoals opgenomen in onderdeel D van bijlage 1 van het Besluit omgevingsrecht (Bor). In de Bijgaande afbeelding onder het kopje 3.2 Nieuwe situatie is de ligging van de bestaande geluidzone opgenomen.
Op de buitengrens van de vastgestelde geluidzone mag de cumulatieve geluidbelasting van alle op het industrieterrein gevestigde inrichtingen niet hoger dan zijn 50 dB(A) etmaalwaarde.
Op de woningen in de geluidzone mag de cumulatieve geluidbelasting niet hoger zijn dan de vastgestelde hogere waarden. Voor de bestaande woning aan de Hessenweg 25 is een hogere grenswaarde vastgesteld.
Voor het bedrijventerrein Hessenpoort 3 wordt in het kader van het bestemmingsplan 'Hessenpoort 3' bij recht bedrijven mogelijk gemaakt tot maximaal milieucategorie 3.1.
Voor de uitbreiding van het bedrijventerrein Hessenpoort met Hessenpoort 3 dient de omvang van het gezoneerde industrieterrein en de geluidzone te worden uitgebreid. In de basis wordt de nieuw vast te stellen geluidzone gebaseerd op de berekende 50 dB(A) etmaalwaarde-contour vanwege het bestaande industrieterrein plus de uitbreiding met Hessenpoort 3, zoals berekend in het akoestisch onderzoek ten behoeve van Hessenpoort 3 (zie paragraaf 4.1).
In onderstaande afbeelding is de verruimde buitengrens (50 dB(A)) aangegeven van de vast te stellen 'geluidzone - industrielawaai'. In het akoestisch onderzoek, dat als Bijlage 1 in deze toelichting is opgenomen, wordt ingegaan op de uitbreiding van het industrieterrein (zie ook hoofdstuk 4.1 van deze toelichting).
Deze partiële herziening voorziet in het verruimen van de bestaande geluidzone. Omdat het slechts een aanpassing van de geluidzone in deze plannen betreft, is alleen het aspect 'geluid' van belang.
Ten behoeve van het bestemmingsplan Bedrijventerrein Hessenpoort 3 en voorliggend bestemmingsplan is akoestisch onderzoek vanwege industrielawaai uitgevoerd. Het volledige onderzoek is als Bijlage 1 in de toelichting opgenomen.
In dit onderzoek wordt ingegaan op de akoestische situatie in de huidige en in de voorgenomen situatie. De berekeningen zijn conform artikel 2.3 van het Reken- en Meetvoorschrift Geluid 2012 (RMG2012) uitgevoerd conform de richtlijnen uit de Handleiding meten en rekenen industrielawaai 1999 (HMRI 1999).
Uitgangspunten
In het akoestisch onderzoek worden de uitgangspunten benoemd voor de berekeningen:
Op Hessenpoort 3 zijn bedrijven toegestaan tot en met milieucategorie 3.1. Het bijbehorende bronvermogen van de kavels is 60 dB(A)/m2 etmaalwaarde met een bronhoogte van 5,0 meter. Het spectrum van de kavelbronnen is gebaseerd op het gemiddelde industrielawaaispectrum, zoals weergegeven in de onderstaande tabel
Rekenmethode
De berekeningen zijn conform artikel 2.3 van het Reken- en Meetvoorschrift Geluid 2012 (RMG2012) uitgevoerd conform de richtlijnen uit de Handleiding meten en rekenen industrielawaai 1999 (HMRI 1999).
De geluidzone is berekend op een rekenhoogte van 5 meter (artikel 2.2, lid 1 RMG2012). Daarnaast is op een aantal woningen, waarvoor een hogere waarde of MTG is vastgesteld, de geluidbelasting berekend en getoetst.
Resultaat
Uit de resultaten blijkt dat op woningen, waarvoor een hogere waarde of MTG is vastgesteld, wordt voldaan aan de grenswaarde. Dit betreft het gecumuleerde geluid van het bestaande terrein met de uitbreiding Hessenpoort 3.
Op twee woningen (Hessenweg 21 en 23) bedraagt de geluidbelasting 51 dB(A). Hiermee wordt de voorkeurswaarde van 50 dB(A) met 1 dB(A) overschreden.
Om bij deze twee woningen te kunnen voldoen aan de voorkeurswaarde zijn bronmaatregelen en overdrachtsmaatregelen (geluidschermen) afgewogen.
Tabel - Langtijdgemiddelde beoordelingsniveaus (LAr,LT) vanwege het bestaande bedrijventerrein Hessenpoort plus uitbreiding met Hessenpoort 3
De 50 dB(A) etmaalwaarde geluidcontour is tezamen met de vigerende zonegrens weergegeven op de afbeelding in 3.2 Nieuwe situatie
Om bij deze twee woningen te kunnen voldoen aan de voorkeurswaarde zijn bronmaatregelen en overdrachtsmaatregelen (geluidschermen) afgewogen.
Bronmaatregelen
Vanuit de huidige vraagdynamiek voor de kleinschalige kavelomvang is Hessenpoort 3 vooral kansrijk als uitbreiding voor en voortzetting van minimaal dezelfde bedrijfscategorieën als Hessenpoort -zuid. De nadruk ligt hier op lichtere bedrijvigheid in logistiek en bouw- en installatiesector, met milieucategorie t/m 3.1. Ook is onderzocht of er kantoorbestemmingen geprojecteerd kunnen worden in de zuidelijke randzone van Hessenpoort 3. Het provinciaal en gemeentelijk beleid staat echter het toevoegen van kantoorbestemmingen op Hessenpoort niet toe.
Het is niet wenselijk om alleen lagere milieucategorieën dan 3.1 toe te staan of interne zonering, omdat daarmee de marktvraag minder flexibel kan worden bediend.
Overdrachtsmaatregelen (geluidschermen)
Om het geluid binnen het plan gebied effectief af te schermen is als eerste optie onderzocht of binnen het plangebied een geluidscherm effectief is. De oppervlaktebronnen op de nieuwe kavels liggen op een hoogte van 5 meter. Als indicatie voor de geluidschermen is een hoogte aangehouden van minimaal 5 meter hoog om deze geluidbronnen af te kunnen schermen. Op de woningen Hessenweg 21 en 23 zijn de geluideffecten van twee geluidschermen onderzocht: scherm A met een lengte van 120 meter en 5 meter hoog, scherm B met een lengte van 300 meter en 5 meter hoog.
Uit de resultaten blijkt dat deze geluidschermen 0 dB reductie opleveren bij de twee woningen. Dit houdt in dat de schermen nog hoger en langer moeten zijn om een effectieve afscherming te kunnen opleveren. De indicatieve kosten van deze beschouwde geluidschermen (circa 3.600 euro per strekkende meter), met een totale lengte van 420 meter, bedragen ten minste 1,5 miljoen euro. Gesteld kan worden dat de kosten van effectief geluidscherm langs het industrieterrein niet in verhouding staan tot de benodigde reductie van 1 dB(A) bij twee woningen.
Een tweede optie is om bij op het perceel van de twee woningen een geluidscherm te plaatsen. Gezien de waarneemhoogte van 5 meter op de rekenpunten van de woningen dienen de geluidschermen minimaal 5 meter hoog te zijn om deze rekenpunten af te kunnen schermen. In de onderstaande figuur zijn twee mogelijke locaties voor de geluidschermen weergegeven.
De indicatieve kosten van deze beschouwde geluidschermen (circa 3.600 euro per strekkende meter), met een lengte van 20 meter en 30 meter, bedragen respectievelijk ten minste 72.000 euro en 108.000 euro.
Opgemerkt wordt dat de bewoners toestemming moeten geven voor het plaatsen van een geluidscherm en moet worden nagegaan of dit geluidscherm kan worden ingepast. Het plaatsen van een geluidscherm met een dergelijke hoogte stuit echter op overwegende bezwaren van landschappelijke aard. Ook staan de kosten van dit geluidscherm niet in verhouding staan tot de benodigde reductie van 1 dB(A) bij twee woningen.
Aangezien het treffen van bron- of overdrachtsmaatregelen (schermen) niet mogelijk is of onvoldoende effectief, zal voor deze twee woningen een hogere waarde van 51 dB(A) vast worden gesteld.. Opgemerkt wordt dat voor de naastgelegen woning op Hessenweg 25 een MTG is vastgesteld van 51 dB(A). Deze waarde komt overeen met de vast te stellen hogere waarde voor de woningen Hessenweg 21 en 23.
Geluidbelasting vanwege het verkeer van en naar het industrieterrein
De geluidseffecten zijn bepaald op basis van de worst case situatie dat al het verkeer op de Nieuwleusenerdijk richting de N340 rijdt. De geluidseffecten zijn op basis van een emissieverschilberekening uitgevoerd. Aan de hand van een vuistregel kan de toe- of afname van de geluidemissie worden berekend op basis van de etmaalintensiteiten. De formule voor deze vuistregel is 10 x log (intensiteit na / intensiteit voor). Op deze wijze kan pragmatisch de toe- of afname van het geluid worden bepaald ten opzichte van de bestaande situatie.
Uit de resultaten blijkt dat het geluideffect minder dan 1 dB is en derhalve niet significant.
Aanpassing geluidzone
Op basis van de akoestische berekeningen in het onderzoek blijkt dat het voor de ontwikkeling van de uitbreiding van het bedrijventerrein Hessenpoort 3 het noodzakelijk is om de omvang van het bestaande gezoneerde bedrijventerrein en de daarbij behorende geluidzone aan te passen.
In het akoestisch onderzoek is de vast te stellen geluidzone weergegeven.
Afbeelding geluidscontouren Hessenpoort (3)
Vertaling naar het bestemmingsplan
Het bedrijventerrein Hessenpoort is een gezoneerd bedrijventerrein, omdat op dit industrieterrein geluidszoneringsplichtige inrichtingen zijn toegestaan.
De gronden die vallen binnen de geluidzone, dat wil zeggen het gebied tussen het geluidgezoneerde bedrijventerrein en de buitenzijde van de geluidzone, worden vastgelegd als 'geluidzone – industrie. Deze gronden worden mede bestemd voor het tegengaan van een te hoge geluidbelasting voor geluidgevoelige objecten vanwege de geluidzoneringsplichtige inrichtingen op het geluidgezoneerde bedrijventerrein.
Geluidgevoelige gebouwen (zoals woningen), of de uitbreiding daarvan, mogen slechts binnen dit gebied worden gebouwd als de geluidsbelasting vanwege het bedrijventerrein op de gevel van dit geluidgevoelige gebouw niet hoger is dan de voorkeursgrenswaarde of een daarvoor vastgestelde hogere grenswaarde.
In het voorliggende bestemmingsplan "Parapluplan Hessenpoort, gleuidzone" wordt de nieuwe geluidzone (voor zover gelegen buiten het plangebied van het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein) verwerkt. Dit parapluplan wordt tegelijk met het bestemmingsplan Bedrijventerrein Hessenpoort 3 ter inzage gelegd.
Vast te stellen hogere grenswaarde
Uit het onderzoek blijkt dat voor 2 woningen de cumulatieve geluidbelasting vanwege het bestaande bedrijventerrein Hessenpoort en de uitbreiding Hessenpoort 3 (milieucategorie 3.1 bedrijven) omhoog gaat:
Ook blijkt uit het onderzoek dat er 5 woonbestemmingen zijn die binnen de nieuwe geluidzone vallen. De bestaande woningen vallen buiten de geluidzone.
Aangezien het bestemmingsplan buiten het bouwvlak uitbreiding van geluidsgevoelige ruimten mogelijk maakt (maar geen zelfstandige woningen, tot een oppervlakte van 100 m² ) is het mogelijk dat in de toekomst nieuwe geluidgevoelige bestemmingen worden gerealiseerd binnen de geluidzone. De cumulatieve geluidbelasting mag echter niet hoger zijn dan 50 dB(A). Het gaat om de volgende adressen:
Op basis van de huidige inzichten lijkt het niet reëel om met maatregelen de geluidbelasting bij de betreffende woningen tot 50 dB(A) etmaalwaarde te beperken. Het beperken van de geluidbelasting zou consequenties hebben voor de bedrijfsvoering van de te vestigen bedrijven en zou stuiten op landschappelijke en stedenbouwkundige bezwaren.
Voor de realisatie van de beoogde uitbreiding van het bedrijventerrein is het noodzakelijk om de bestaande geluidzone uit te breiden en voor 2 woningen een hogere grenswaarde vast te stellen. De hogere waarde die verleend zou moeten worden bedraagt (minimaal):
De Handreiking industrielawaai en vergunningverlening van 1998 geeft aan dat in de praktijk de geluidwering voor goed onderhouden woningen ten minste 20 dB(A) bedraagt. Voor de twee genoemde woningen is een bouwkundige scan aangeboden, maar hiervan is geen gebruik gemaakt.
Bij voornoemde geluidbelastingen wordt hiermee voldaan aan het vereiste binnen niveau van ten hoogste 35 dB(A) etmaalwaarde.
Tot slot wordt opgemerkt dat uit het akoestisch onderzoek blijkt dat de geluidbelasting ter hoogte van de woning aan de Hessenweg 25 waar al een hogere waarde is vastgesteld niet verhoogd wordt, zodat nog steeds aan de geldende hogere waarde van 51 dB(A) wordt voldaan.
Conclusie
Het aspect industrielawaai vormt, met in achtneming van het bovenstaande, geen belemmering in de planvorming.
Dit bestemmingsplan is gemaakt conform het 'Handboek bestemmingsplannen Zwolle' versie 21. Dit handboek is gebaseerd op de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen SVBP2012, zoals vastgelegd in de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012.
De regels zijn binnen de systematiek van de SVBP2012 aangepast aan de Zwolse situatie en uitgebreid met extra standaardbestemmingen, waaraan in Zwolle behoefte is. De regels van Parapluplan Hessenpoort, geluidzone zijn voor zover nodig op hun beurt weer aangepast aan specifieke situaties in het plangebied van het bestemmingsplan Parapluplan Hessenpoort, geluidzone.
De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende hoofdstukken:
Hierin worden de in de regels gebruikte begrippen gedefinieerd.
Dit is de handleiding voor de manier van meten van diverse in het plan bepaalde maten.
In dit hoofdstuk is per bestemmingsplan een verwijzing opgenomen naar het de geldende regel(s) en de regel die wordt vervangen dan wel wordt toegevoegd
Artikel 9 Algemene aanduidingsregels geluidzone - industrie
In dit hoofdstuk is geluidzone -industrie opgenomen.
Als laatste wordt de slotregel opgenomen. Deze regel bevat zowel de aanhalingstitel van het plan, de aanhalingstitel van de regels van het plan als de vaststellingsregel van het plan.
Dit bestemmingsplan is vervaardigd conform de richtlijnen van het 'Handboek bestemmingsplannen Zwolle' versie 21.
In het bestemmingsplan wordt slechts een Algemene aanduidingsregels geluidzone - industrie opgenomen. Dit heeft geen gevolgen voor de economische uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan.
Overleg eigenaren/bewoners geluidzone Hessenpoort
De eigenaren/bewoners van de woningen, die binnen de geluidszone komen te liggen en de eigenaren van de woningen waarvoor een hogere grenswaarde industrielawaai zal worden verleend, zijn in oktober 2021 per brief hierover geïnformeerd. Tevens is de mogelijkheid geboden om in een gesprek nader uitleg te krijgen. Een eigenaar/bewoner heeft hiervan gebruik gemaakt, maar hij had geen inhoudelijke vragen over het bestemmingsplan of de geluidcontour. De eigenaren/bewoners van de twee woningen waarvoor een hogere grenswaarde wordt aangevraagd zijn benaderd voor een bouwakoestisch onderzoek. Beiden hebben niet gereageerd op het aanbod.
Inloopbijeenkomst
Op 6 juli 2021 is een inloopbijeenkomst geweest over Hessenpoort 3 bij Bus Industrial Tools - Bohemenstraat 17- Zwolle met Ondernemers en vertegenwoordigers streekvereniging, vertegenwoordigers gemeente Zwolle.
Er waren acht vertegenwoordigers van bedrijven op Hessenpoort aanwezig, twee van de streekvereniging de Marsen en drie medewerkers van de gemeente Zwolle.
Het volgende kwam ter sprake
Vanuit de Ondernemersvereniging Hessenpoort is na afloop van de bijeenkomst het volgende nog aangekaart.
1. Bij een te grote verkeersdrukte is de wens dat er gekeken wordt naar een extra aanrijroute vanaf de nieuwe N340 aan de noordkant van Hessenpoort Zuid. Dit moet goed worden gemonitord door de gemeente zodat tijdig kan worden ingegrepen. Nu moet alle verkeer voor grote delen van Hessenpoort, en ook voor Hessenpoort-Zuid via de Nieuwleusenerdijk.
Reactie gemeente
De wens is begrijpelijk. Er is geen sprake van een rechtstreekse ontsluiting tussen Hessenpoort en de (nieuwe) N340. De Nieuwleusenerdijk is en blijft de backbone van Hessenpoort. Met een aantal aanpassingen kan die de groei aan.
2. Het hout dat afkomstig gaat zijn van de bomen die gekapt moeten worden ten behoeve van de komst van Hessenpoort 3 willen wij als ondernemers graag gebruiken voor het realiseren van buitenmeubilair op diverse locaties op Hessenpoort 1, 2 en 3.
3. In het kader van de biodiversiteit is het wenselijk dat de bomenrijen die gepland staan langs de diverse nieuwe en bestaande wegen een mix worden van diverse soort bomen. Geen monotoon geheel.
4. De tekeningen worden gedeeld met ons zodat we de tekeningen onder de leden kunnen verspreiden.
5. Het is wenselijk dat de gemeente kijkt naar de verkeersdruk op de Mindenstraat die door de komst van Hessenpoort 3 en de ovatonde zal verhogen. Zijn er aanpassingen aan de Mindenstraat nodig?
Reactie gemeente
De Mindenstraat krijgt inderdaad meer verkeer te verwerken, maar kan dit verwerken. Uiteraard houden we de vinger aan de pols, maar op dit moment zijn, behalve de ovatonde, geen concrete aanpassingen in beeld.
Conform artikel 3.1.1. Bro is het voorontwerp bestemmingsplan en gelijktijdig ook het voorontwerp Hessenpoort 3 toegezonden aan de hieronder opgenomen overlegpartners:
Op het voorontwerp zijn geen inhoudelijke reacties binnengekomen. De inhoudelijke reacties hadden betrekking op het voorontwerp bestemmingsplan Hessenpoort 3. Verwezen wordt naar hoofdstuk 5.2.2 van de toelichting van dat bestemmingsplan.