direct naar inhoud van TOELICHTING
Plan: Prinsenpoort, Prinses Arianestraat 10
Status: vastgesteld
Plantype: wijzigingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP18019-0003

TOELICHTING

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

Het voorliggende wijzigingsplan Prinsenpoort, Prinses Arianestraat 10 betreft een wijziging van het uitwerkingsplan 'Prinsenpoort, uitwerking I', zoals dat plan op 16 december 2014 door het college van burgemeester en wethouders is vastgesteld.

De woning aan de Prinses Arianestraat 10 is op 20 juli 2018 vergund (zaaknummer 22719-2018). Hierbij is een vergroting van de tuin toegestaan via een afwijking van het bestemmingsplan.

Het voorliggende wijzigingsplan zorgt ervoor dat de tuin van het perceel juist wordt bestemd. De wijziging houdt in dat de bestemming 'Verkeer - Erftoegangsweg' wordt gewijzigd in de bestemming 'Tuin'. Het perceel is volledig opgenomen in het wijzigingsplan, dus ook de woonbestemming met bouwvlak, om te voorkomen dat er twee ruimtelijke plannen voor één perceel zouden gaan gelden.

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP18019-0003_0001.png"

afbeelding: weergave beoogde bestemmingswijziging

1.2 Plangebied

Het plangebied omvat het perceel Prinses Arianestraat 10.
Het perceel is gelegen in de buurt Prinsenpoort, in de wijk Veerallee.

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP18019-0003_0002.jpg"

afbeelding: luchtfoto met situering perceel Prinses Arianestraat 10

1.3 Geldende bestemmingsplannen

Bestemmingsplan Prinsenpoort

NL.IMRO.0193.BP12010-0004, vastgesteld bij raadsbesluit van 26 mei 2014, nr. EC1304-0018, in werking getreden en onherroepelijk geworden op 14 augustus 2014.

Uitwerkingsplan Prinsenpoort, uitwerking I

NL.IMRO.0193.BP16008-0004, vastgesteld bij besluit van burgemeester en wethouders van 16 december 2014, nr. ECR20141216IH, in werking getreden en onherroepelijk geworden op 5 februari 2015.

Bestemmingsplan Zwolle, parapluplan parkeren

NL.IMRO.0193.BP16012-0003, vastgesteld bij raadsbesluit van 3 juli 2017, nr. 2017- 367444, in werking getreden en onherroepelijk geworden op 24 augustus 2017.

Het voorliggende wijzigingsplan vindt zijn grondslag in de algemene wijzigingsbevoegdheid die is opgenomen in het uitwerkingsplan Prinsenpoort, uitwerking I. Zie ook paragraaf 3.1 Toetsing wijzigingsregels.

Hoofdstuk 2 Beleidskader

2.1 Inleiding

2.2 Ruimtelijk beleid

2.2.1 Rijksbeleid

Structuurvisie Ruimte en Infrastructuur

Op 13 maart 2012 is de Structuurvisie Ruimte en Infrastructuur (hierna: SVIR) vastgesteld. Daarmee is het nieuwe ruimtelijke en mobiliteitsbeleid zoals uiteengezet in de SVIR van kracht geworden. De SVIR geeft de ambitie aan voor Nederland in 2040. Die ambitie is vertaald in doelen voor de middellange termijn tot 2028.

Uitgangspunt van de SVIR is decentraal wat kan, centraal wat moet. Bij het bepalen van wat centraal moet, zijn slechts 13 rijksbelangen omschreven. Een rijksverantwoordelijkheid is slechts dan aan de orde, als:

  • een onderwerp nationale baten en/of lasten heeft en de doorzettingsmacht van provincies en gemeenten overstijgt, of;
  • over een onderwerp internationale verplichtingen of afspraken zijn aangegaan, of;
  • het een onderwerp betreft dat provincie- of landsgrensoverschrijdend is en ofwel een hoog afwentelingsrisico kent ofwel in beheer bij het Rijk is.

Conclusie

Er is bij het plan geen sprake van rijksbelangen, waardoor de conclusie is dat het plan niet in strijd is met het rijksbeleid.

2.2.1.1 Ladder voor duurzame verstedelijking

Artikel 3.1.6, lid 2 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro), zoals die geldt vanaf 1 juli 2017, bevat de verplichting om in de toelichting bij een bestemmingsplan dat een nieuwe stedelijke ontwikkeling mogelijk maakt, een beschrijving te geven van de behoefte aan die ontwikkeling.

Het wijzigingsplan Prinsenpoort, Prinses Arianestraat 10 betreft geen nieuwe stedelijke ontwikkeling. De ladder voor duurzame verstedelijking is hier niet van toepassing.

2.2.2 Provinciaal beleid

Omgevingsvisie en Omgevingsverordening provincie Overijssel

De Omgevingsvisie Overijssel van 1 mei 2017 geeft de provinciale visie op de fysieke leefomgeving van Overijssel weer. Hierin worden onderwerpen als ruimtelijke ordening, milieu, water, verkeer en vervoer, ondergrond en natuur in samenhang voor een duurzame ontwikkeling van de leefomgeving.

Uitvoeringsmodel Omgevingsvisie Overijssel

Om de ambities van de provincie waar te maken, bevat de Omgevingsvisie een uitvoeringsmodel. Dit model is gebaseerd op drie niveaus, te weten:

  • generieke beleidskeuzes;
  • ontwikkelingsperspectieven;
  • gebiedskenmerken.

De sturingsfilosofie van de provincie is als volgt samen te vatten: als sprake is van een bepaalde ontwikkeling, dan moet eerst worden nagegaan, aan de hand van de generieke beleidskeuzes die in de Omgevingsvisie zijn opgenomen, of er behoefte is aan de ontwikkeling. Indien dat zo is, moet worden nagegaan of de gekozen plek geschikt is voor het aldaar doorvoeren van de ontwikkeling aan de hand van de ontwikkelingsperspectieven en gebiedskenmerken.

Toetsing van het initiatief aan de uitgangspunten Omgevingsvisie Overijssel 2017

Indien het wijzigingsplan wordt getoetst aan de Omgevingsvisie Overijssel ontstaat globaal het volgende beeld.

Generieke beleidskeuzes

Of een ontwikkeling nodig of mogelijk is, wordt bepaald op basis van generieke beleidskeuzes. Zo dienen
gemeenten in het kader van woningbouw- en bedrijven terreinontwikkeling afspraken te maken met buurgemeenten. Andere generieke beleidskeuzes betreffen onder andere reserveringen voor waterveiligheid, randvoorwaarden voor externe veiligheid, grondwaterbeschermingsgebieden, bescherming van de ondergrond, landbouwontwikkelingsgebieden voor de intensieve veehouderij, begrenzing van Nationale Landschappen, Natura 2000- gebieden, Ecologische Hoofdstructuur en verbindingszones.

Ontwikkelingsperspectieven

Het gehele grondgebied van Overijssel heeft in de Omgevingsvisie een bepaald ontwikkelingsperspectief gekregen waarmee richting wordt gegeven aan wat waar ontwikkeld zou kunnen worden. Het plangebied heeft op basis daarvan het ontwikkelingsperspectief 'Woon- en werklocaties binnen de stedelijke netwerken'. Binnen dit perspectief is ruimte voor herstructurering, inbreiding en transformatie naar diverse woon- werk- en gemengde stadsmilieus. Omdat het hier gaat om een wijzigingsplan dat de feitelijke/vergunde situatie vastlegt, is dit plan in overeenstemming met dit ontwikkelingsperspectief.

Gebiedskenmerken

Naast de ontwikkelingsperspectieven wijst de provincie een aantal gebiedskenmerken aan, die van provinciaal belang zijn. Het betreft de ruimtelijke kenmerken van een gebied of een gebiedstype die bepalend zijn voor de karakteristiek en kwaliteit ervan.

Uit de gebiedskenmerkenkaart blijkt dat wat betreft de natuurlijke laag het plangebied wordt gekenmerkt
door 'komgronden'. Voor de komgronden is het de ambitie om bij ontwikkelingen de kansen voor natuurontwikkeling te benutten.

In de stedelijke laag ligt het plangebied in een gebied met 'Woonwijken vanaf 1955 tot nu'. Voor ontwikkelingen in bestaande woonwijken geldt dat de nieuwe bebouwing zich moet voegen in de aard, maat en karakter van het grotere geheel.

Conclusie

Het voorliggende wijzigingsplan maakt geen nieuwe ontwikkeling mogelijk. Het betreft een zeer beperkte planologische wijziging die de feitelijke/vergunde situatie voor een perceel vastlegt. Het plan is in overeenstemming met het provinciaal beleid.

2.2.3 Gemeentelijk beleid

Structuurplan Zwolle 2020

Het structuurplan dat op 16 juni 2008 door de raad is vastgesteld geeft de gemeentelijke visie op de gewenste sociale, economische en ruimtelijke structuur in 2020 weer. Het Structuurplan verwoordt niet alleen een kwantitatieve opgave, maar heel nadrukkelijk ook een kwalitatieve opgave. De visie wordt uiteengerafeld in programma's voor de verschillende beleidsterreinen. De globale visies op de toekomstige sociale, economische en ruimtelijke structuur zijn uitgewerkt tot de kern van het structuurplan: de plankaart met een beschrijving in hoofdlijnen van de meest gewenste ontwikkelingen voor de komende vijftien jaar. De plankaart geeft zo een integraal beeld van de beoogde functies van stad en ommeland tot 2020.

In het structuurplan wordt het perceel aangeduid als 'woongebied'.

Conclusie

Het plan is in overeenstemming met het gemeentelijke structuurplan.

Hoofdstuk 3 Planbeschrijving

In dit hoofdstuk wordt de bestaande ruimtelijke en functionele structuur van het plangebied omschreven. Daarnaast wordt een beschrijving gegeven van de uitgangspunten die gehanteerd zijn bij het maken van dit bestemmingsplan.

3.1 Toetsing wijzigingsregels

Het voorliggende wijzigingsplan vindt zijn grondslag in de algemene wijzigingsbevoegdheid die is opgenomen in artikel 13 van het uitwerkingsplan Prinsenpoort, uitwerking I. Deze luidt als volgt:

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP18019-0003_0003.png"
Het wijzigingsplan zorgt voor een wijziging van bestemming 'Verkeer - Erftoegangsweg' naar bestemming 'Tuin'. Hiermee wordt de planologische situatie in overeenstemming gebracht met de vergunning voor de woning, die met afwijking van het bestemmingsplan is verleend.

Ruimtelijke argumenten voor verlenen vergunning met afwijking bestemmingsplan

De ruimtelijke argumenten die ten grondslag lagen aan de vergunning voor Prinses Arianestraat 10 in afwijking van het uitwerkingsplan Prinsenpoort, uitwerking I:

  • Het stedenbouwkundig beeld

In de daadwerkelijke planuitwerking bestaat de wens om de hoekwoning in afwijking van het uitwerkingsplan anders te situeren, in dezelfde rooilijn als de overige woningen in deze bouwvlek. In het uitwerkingsplan is aanvankelijk gekozen voor een rooilijn die als het ware "mee knikt" met de aanwezige watergang en de ruimte/zichtlijn richting park enigszins opent. In principe is dit een logisch uitgangspunt, er vanuit gaande dat de ontsluitingsweg om de kavel heen loopt. In de nadere uitwerking van de inrichtingstekening van het openbaar gebied gaat het slechts om een wandelpad en loopt het straatje min of meer dood tegen het park. In dat geval is het niet bezwaarlijk de hoekwoning in de rooilijn te schuiven; het straatje krijgt hierdoor een meer zichtbare beëindiging.

  • De woonsituatie

De woonsituatie zal niet drastisch wijzigen door de hoekwoning te verplaatsen; de situatie voor de aanpalende woningen gaat er eerder op vooruit, doordat de afstand tussen de bebouwing en de erfgrens toeneemt.

  • De verkeersveiligheid

Doordat er geen doorgaande weg om de kavel heen loopt levert de gewijzigde situering geen nadelige gevolgen op voor de verkeerveiligheid.

  • De parkeergelegenheid

De parkeernorm voor dit gedeelte van Zwolle (sterk stedelijk, schil) bedraagt gemiddeld 1,8. Het aantal bijbehorende parkeerplaatsen bedraagt 9. Op de situatietekening staan 2 parkeerplaatsen per woning aangegeven. Daarnaast zijn aan de overzijde van de openbare weg voldoende plaatsen voor bezoekers. De parkeergelegenheid voldoet.

  • De sociale veiligheid

Niet van toepassing.

  • De milieusituatie

Ingevolge wegverkeerslawaai, onder andere van de rijksweg A28, zijn hogere grenswaarden verleend (53 dB.) voor een groot aantal woningen in het plangebied, waaronder deze. De hoekwoning wordt weliswaar dichter op de rijksweg gebouwd, maar zal nog steeds moeten voldoen aan de maximale verleende waarde door maatregelen in de bouw.

  • De groenstructuur

Er staan geen bomen of andere groenvoorzieningen op de betreffende gronden, het plan heeft geen invloed op de aanwezige/beoogde groenstructuur.

  • De gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden

Niet van toepassing.

3.2 Stedenbouw

3.2.1 Huidige situatie

De woning aan de Prinses Arianestraat 10 wordt gebouwd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP18019-0003_0004.jpg"

afbeelding: foto huidige situatie, op de voorgrond perceel Prinses Arianestraat 10

3.2.2 Uitgangspunt bestemmingsplan

Uitgangspunt van dit wijzigingsplan is dat de vergunde situatie voor de Prinses Arianestraat 10 wordt vastgelegd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP18019-0003_0005.png"

afbeelding: situatietekening behorend bij vergunning, meest noordelijk Prinses Arianestraat 10

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP18019-0003_0006.jpg"

afbeelding: weergave beoogde bestemmingswijziging

Hoofdstuk 4 Juridische aspecten

4.1 Inleiding

Dit bestemmingsplan is gemaakt conform het 'Handboek bestemmingsplannen Zwolle' versie 21. Dit handboek is gebaseerd op de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen SVBP2012, zoals vastgelegd in de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012.
De regels zijn binnen de systematiek van de SVBP2012 aangepast aan de Zwolse situatie en uitgebreid met extra standaardbestemmingen, waaraan in Zwolle behoefte is. De regels van Prinsenpoort, Prinses Arianestraat 10 zijn voor zover nodig op hun beurt weer aangepast aan specifieke situatie in het plangebied van het bestemmingsplan Prinsenpoort, Prinses Arianestraat 10.

De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende hoofdstukken:

4.2 Inleidende regels

De inleidende regels zijn van algemene aard en bestaan uit de volgende regels:

Artikel 1 Begrippen

Hierin worden de in de regels gebruikte begrippen gedefinieerd.

Artikel 2 Verwijzing

In dit artikel wordt aangegeven dat de regels van het uitwerkingsplan 'Prinsenpoort, uitwerking I' van toepassing zijn.

4.3 Bestemmingsregels

Artikel 3 Tuin;

Artikel 4 Verkeer - Erftoegangsweg;

Artikel 5 Wonen.

In deze artikelen is een verwijzing naar de regels van de overeenkomende bestemmingen in het uitwerkingsplan 'Prinsenpoort, uitwerking I' opgenomen.

4.4 Algemene regels

Artikel 6 Overige regels

In dit artikel is de regeling over parkeren uit het geldende bestemmingsplan 'Zwolle, parapluplan parkeren' opgenomen. Op deze manier is ook deze geldende regeling voor het perceel Arianestraat 10 integraal verwerkt in het wijzigingsplan.

4.5 Overgangs- en slotregels

Artikel 7 Slotregel

In dit laatste hoofdstuk komt de slotbepaling aan de orde. Deze regel bevat zowel de aanhalingstitel van het plan, de aanhalingstitel van de regels van het plan als de vaststellingregel van het plan.

4.6 Handboek

Dit bestemmingsplan is vervaardigd conform de richtlijnen van het 'Handboek bestemmingsplannen Zwolle' versie 21.

Hoofdstuk 5 Uitvoerbaarheid

5.1 Economische uitvoerbaarheid

Indien sprake is van één of meerdere aangewezen bouwplannen in de zin van artikel 6.2.1 Besluit ruimtelijke ordening, (hierna "een aangewezen bouwplan"), in combinatie met een bestemmingsplan, wijzigingsplan, projectuitvoeringsbesluit of omgevingsvergunning is de afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening (Grondexploitatiewet) van toepassing. Dit houdt in dat de gemeenteraad een exploitatieplan dient vast te stellen, tenzij middels gemeentelijke gronduitgifte dan wel, of in combinatie met, een anterieure overeenkomst de kosten in de grondexploitatie anderszins verzekerd zijn en, indien noodzakelijk, er afspraken zijn gemaakt over een tijdvak, fasering en locatie-eisen.

In het onderhavige wijzigingsplan is echter niet voorzien in een aangewezen bouwplan. Het gaat immers om een bestemmingswijziging, zodat de grond bij de woning planologisch bestemd wordt als tuin of erf. Meer ontwikkelingen zijn in dit plan niet opgenomen. Het is dan ook niet nodig om een exploitatieplan vast te stellen.

5.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

In het kader van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is neergelegd dat in de voorbereiding van een bestemmings- of wijzigingsplan overleg gevoerd moet worden met andere gemeenten, waterschappen, diensten van de provincie en rijk die betrokken zijn bij de zorg voor de ruimtelijke ordening of die belast zijn met de behartiging van belangen welke in het plan in het geding zijn.

5.2.1 Uitkomsten overleg

Rijk

In berichtgeving vanuit het voormalige ministerie van VROM is aangegeven dat slechtst plannen die aantoonbaar van nationaal belang zijn, aan VROM aangeboden dienen te worden. Daarvan is in casu geen sprake.

Provincie

Het plan behoort tot een categorie van gevallen waarvan Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel op grond van artikel 3.1.1, tweede lid Bro, hebben beslist dat geen vooroverleg nodig is.

Aangezien geen belangen bij dit plan betrokken zijn van andere instanties, zoals bijvoorbeeld het Waterschap, is er geen vooroverleg gevoerd.