Plan: | Buitengebied - IJsselzone, Windesheim, herziening 2 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BP18013-0004 |
Voorliggend bestemmingsplan is een correctieve herziening van het op 18 juni 2013 door de raad vastgestelde bestemmingsplan "Buitengebied - IJsselzone, Windesheim".
Aanleiding voor het opstellen van dit bestemmingsplan is dat ambtshalve is geconstateerd dat in de dubbelbestemming 'Leiding - Hoogspanningsverbinding' niet de juiste bouwhoogte is opgenomen. In de bouwregels is een maximale bouwhoogte voor hoogspanningsmasten van 65 meter opgenomen. Dit komt niet overeen met de vergunde en gerealiseerde situatie.
Het doel van dit bestemmingsplan is daarom het repareren van dit planonderdeel, waarvan ambtshalve is geconstateerd dat deze foutief is opgenomen in het vastgestelde bestemmingsplan "Buitengebied - IJsselzone, Windesheim".
Om het bestemmingsplan overeenkomstig de werkelijke situatie te maken wordt in voorliggende partiële herziening artikel 36 van het moederplan herzien voor de hoogspanningsverbinding in het buitengebied van de gemeente Zwolle.
De staalhoogte van de hoogspanningsmasten in het plangebied loopt uiteen van 42,5 meter tot 70,4 meter. De feitelijke bouwhoogte van de hoogspanningsmasten is groter, omdat dat bij sommige masten de bovengrondse fundering er nog bij op komt. Daarom wordt een maximale bouwhoogte van 71 meter opgenomen. Er worden geen andere aanpassingen gedaan ten opzichte van het vigerende bestemmingsplan.
De herziening betreft de aanpassing van een aantal regels van het bestemmingsplan "Buitengebied - IJsselzone, Windesheim", vastgesteld door de raad op 18 juni 2013. Het plangebied van deze herziening beslaat het hele plangebied van het vastgestelde bestemmingsplan "Buitengebied - IJsselzone, Windesheim".
De staalhoogte van de hoogspanningsmasten in het plangebied loopt uiteen van 42,5 meter tot 70,4 meter. De daadwerkelijke bouwhoogte van de hoogspanningsmasten is dan ook groter, zeker gezien de bij sommige masten aanwezige bovengrondse fundering. Daarom wordt een maximale bouwhoogte van 71 meter opgenomen. Er worden geen andere aanpassingen gedaan ten opzichte van het geldende bestemmingsplan.
Artikel 36.2.3.b wordt gewijzigd. Deze wijziging luidt als volgt:
de bouwhoogte van de overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mag niet meer dan 71 meter bedragen.
De verbeelding van het geldende bestemmingsplan Buitengebied - IJsselzone, Windesheim wijzigt niet.
Voor de leesbaarheid is de hoogspanningsverbinding, waarop deze erziening betrekking heeft, hier onder opgenomen. De herziening geldt uitsluitend voor de regels die zien op de hoogspanningsverbinding voor zover die is weergegeven op de verbeelding. Voor alle andere bestemmingen en dubbelbestemmingen wordt verwezen naar de verbeelding en regels van het moederplan.
Uittreksel van de verbeelding van het geldende bestemmingsplan met de dubbelbestemming Leiding Hoogspanningsverbinding:
Dit bestemmingsplan is gemaakt conform het 'Handboek bestemmingsplannen Zwolle' versie 21. Dit handboek is gebaseerd op de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen SVBP2012, zoals vastgelegd in de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012. De regels zijn binnen de systematiek van de SVBP2012 aangepast aan de Zwolse situatie en uitgebreid met extra standaardbestemmingen, waaraan in Zwolle behoefte is. De regels van Buitengebied - IJsselzone, Windesheim, herziening 2 zijn voor zover nodig op hun beurt weer aangepast aan specifieke situaties in het plangebied van het bestemmingsplan Buitengebied - IJsselzone, Windesheim, herziening 2.
De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende hoofdstukken:
Het geldende bestemmingsplan Buitengebied - IJsselzone, Windesheim is onverkort van toepassing, met dien verstande dat onderdeel b van artikel 36.2.3 wordt gewijzigd.
Dit bestemmingsplan is vervaardigd conform de richtlijnen van het 'Handboek bestemmingsplannen Zwolle' versie 21.
Het bestemmingsplan is correctief van karakter. In verband met het feit dat de gemeente binnen het plangebied geen ontwikkelingen met financiële consequenties initieert, is het niet nodig om bij dit plan een exploitatieplan voegen.
Gelet op het karakter van het plan is er geen sprake van provinciaal belang. Het plan is daarom niet voorgelegd aan de provincie.
Het waterschap Groot Salland is over het plan geïnformeerd door gebruik te maken van http://www.dewatertoets.nl//. De beantwoording van de vragen heeft er toe geleid dat de korte procedure van de watertoets is toegepast. De bestemming en de grootte van het plan hebben een geringe invloed op de waterhuishouding en de afvalwaterketen. De procedure in het kader van de watertoets is goed doorlopen. Waterschap Groot Salland geeft een positief wateradvies.
Het plan is correctief van aard. Om deze reden is ervoor gekozen om geen inspraak te verlenen op het plan. Derden worden hierdoor niet in hun belangen geschaad, omdat wel de mogelijkheid bestaat om een zienswijze kenbaar te maken, zodra het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt. Inspraak is bovendien niet wettelijk verplicht. Wel is verschillende manieren informeel overleg gevoerd met diverse betrokkenen partijen in het plangebied.