direct naar inhoud van TOELICHTING
Plan: Buitengebied - IJsselzone, Windesheim, herziening 1
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP14018-0004

TOELICHTING

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Doel

Voorliggend bestemmingsplan is een correctieve herziening op onderdelen van het op 18 juni 2013 door de raad vastgestelde bestemmingsplan "Buitengebied - IJsselzone, Windesheim".

Aanleiding voor het opstellen van dit bestemmingsplan is dat ambtshalve is geconstateerd dat enkele ondergeschikte planonderdelen niet of foutief zijn opgenomen in het vastgestelde bestemmingsplan.

Het betreft zowel onderdelen van de regels als onderdelen van de verbeelding.

Het doel van dit bestemmingsplan is daarom het repareren van enkele ondergeschikte planonderdelen, waarvan ambtshalve is geconstateerd dat deze niet of foutief zijn opgenomen in het vastgestelde bestemmingsplan "Buitengebied - IJsselzone, Windesheim".

1.2 Plangebied

De herziening betreft de aanpassing van een aantal regels van het bestemmingsplan "Buitengebied - IJsselzone, Windesheim", vastgesteld door de raad op 18 juni 2013. Het plangebied van deze herziening beslaat het hele plangebied van het vastgestelde bestemmingsplan "Buitengebied - IJsselzone, Windesheim".

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

Deze correctieve herziening betreft de aanpassing van een aantal regels een aantal onderdelen van de verbeelding van het bestemmingsplan "Buitengebied - IJsselzone, Windesheim" . Daarnaast wordt de verbeelding voor de percelen Kleine Veerweg 19, Kattenwinkelweg 32 en Kanaalweg 22 gewijzigd. Dit brengt met zich mee dat ten behoeve van het perceel Kanaalweg 22 het begrip 'voormalige bedrijfswoning' aan het bestemmingsplan wordt toegevoegd.

2.1 Regels

De belangrijkste aanpassingen in de regels zijn:

  • 1. Aan artikel 1 wordt het begrip 'voormalige bedrijfswoning' toegevoegd.
  • 2. Artikel 3.2.1.l wordt gewijzigd in die zin dat het bij afwijkingen in aantallen, maten en afmetingen van gebouwen en bijbehorende bouwwerken het uitsluitend om legale bebouwing mag gaan.
  • 3. Artikel 5.2.1.j wordt gewijzigd in die zin dat het bij afwijkingen in aantallen, maten en afmetingen van gebouwen en bijbehorende bouwerken het uitsluitend om legale bebouwing mag gaan.
  • 4. Artikel 6.2.1.k wordt gewijzigd in die zin dat het bij afwijkingen in aantallen, maten en afmetingen van gebouwen en bijbehorende bouwerken het uitsluitend om legale bebouwing mag gaan.
  • 5. Artikel 6.4.2.a.9. wordt toegevoegd. De toevoeging luid als volgt: 9. de kwaliteit van het grondwater.
  • 6. Artikel 22.5.2.a.10. wordt toegevoegd. De toevoeging luid als volgt: 10. de kwaliteit van het grondwater.
  • 7. Artikel 31.2.2.d.3 wordt gewijzigd in die zin dat bij afwijkingen in aantallen, maten en afmetingen van gebouwen en bijbehorende bouwerken het uitsluitend om legale bebouwing mag gaan.

2.2 Verbeelding

Onderhavig bestemmingsplan voorziet in een correctieve herziening op onderdelen van het bestemmingsplan "Buitengebied - IJsselzone, Windesheim". Dit houdt in dat de verbeelding van het bestemmingsplan "Buitengebied - IJsselzone, Windesheim" van toepassing worden verklaard op onderhavig bestemmingsplan, met dien verstande dat de verbeelding op onderdelen worden aangepast, conform hetgeen is aangegeven op de verbeelding van deze correctieve herziening. Het gaat om de percelen Kleine Veerweg 19, Kattenwinkelweg 32, Kanaalweg 22.

Het perceel Kleine Veerweg 19 was oorspronkelijke bestemd tot Wonen, terwijl hier nog een agrarisch bedrijf aanwezig is. Dit is gecorrigeerd door aan dit perceel een agrarisch bouwvlak (op maat) toe te kennen.

Voor het perceel Katttenwinkelweg 32 is in januari 2010 een vrijstelling verleend als bedoeld in artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Deze vrijstelling was niet correct opgenomen op de oorspronkelijke verbeelding. Op de huidige verbeelding is dit gecorrigeerd.

Het perceel Kanaalweg 22 was op de oorspronkelijke verbeelding voorzien van de aanduiding (agrarische) bedrijfswoning, terwijl deze woning niet meer als zodanig gebruikt wordt. Dit is gecorrigeerd door woning Kanaalweg 22 thans aan te voorzien van de aanduiding "voormalige bedrijfswoning". Dit is conform de mogelijkheden die de Wet Plattelandswoningen biedt voor voormalige bedrijfswoning, die nog op het erf van een agrarisch bedrijf zijn gelegen. Dergelijke woningen vormen dan geen belemmering voor de bedrijfsvoering.

Hoofdstuk 3 Luchtkwaliteit

Op basis van de Raad van State uitspraak met nummer 201306630/5/R3 dient het effect van het agrarisch bedrijf Kanaalweg 22-24 op de luchtkwaliteit ter plaatse van de woning Kanaalweg 22 te worden onderzocht.

Door het agrarische bedrijf aan de Kanaalweg 22-24 zijn in juli 2009 meldingen ingedien in het kader van het Besluit mestbassins en het Besluit Landbouw milieubeheer. Op grond van die meldingenkunnen de in onderstaande tabellen 1 en 2 relevante bronnen voor fijn stof en stikstofoxiden (NOx) worden bepaald.

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP14018-0004_0001.png"

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP14018-0004_0002.png"

Berekeningen en toetsing

De emissies uit tabel 1 en 2 zijn verwerkt in het programma Geomilieu, versie V3.10, module STACKS, voldoend aan SRM 1,2 en 3 uit de RBL 2007 (Nieuw Nationaal Model). Gerekend is voor het jaar 2015 en uitgegaan is van standaard 5% NO2. Een overzicht van het model is gegeven in figuur 1 en de invoergegevens zijn gegeven in bijlage 1. De emissie vanwege het rijden van vrachtwagens wordt door het programma berekend op basis van de ingevoerde verkeersintensiteit (25 vrachtwagens, 50 bewegingen per jaar). De berekeningsresultaten voor NO2 en PM10 zijn gegeven in bijlage 2.1 en 2.2, waaruit blijkt dat de concentraties ter plaatse van de woning Kanaalweg 22 ruimschoots voldoen aan de grenswaarde van 40 ìg/m3 voor zowel PM10 als NO2. Ook het aantal overschrijdingen van de (24)uursgemiddelden voldoen aan de Wet milieubeheer. De bijdrage vanwege het agrarisch bedrijf aan de Kanaalweg 22-24 is tevens niet hoger dan de NIBM (Niet in Betekenende Mate) grenswaarde van 1,2 ìg/m3 (3% van 40ìg/m3).

Voor zwevende deeltjes (PM2,5) geldt met ingang van 1 januari 2015 een grenswaarde van 25 ìg/m3 als jaargemiddelde concentratie. In het NSL zijn maatregelen opgenomen om te voldoen aan de grenswaarde voor PM10. Deze maatregelen zijn er tevens op gericht om te voldoen aan de grenswaarde voor PM2,5. Wanneer aan de grenswaarden voor PM10 wordt voldaan, wordt tevens aan de grenswaarde voor PM2,5 voldaan.

Conclusie

Rekening houdend met het feit dat de woning Kanaalweg 22 in het bestemmingsplan als “plattelandswoning” zal worden opgenomen en er derhalve een toetsing dient plaats te vinden t.a.v. het aspect luchtkwaliteit, is een berekening uitgevoerd naar de bijdrage van het agrarisch bedrijf aan de Kanaalweg 22-24. Uit de berekeningen blijkt dat aan de grenswaarden uit de Wet milieubeheer wordt voldaan en het aspect luchtkwaliteit geen belemmering is voor de bestemmingsplanwijziging.

Hoofdstuk 4 Juridische aspecten

Dit bestemmingsplan is gemaakt conform het 'Handboek bestemmingsplannen Zwolle' versie 21. Dit handboek is gebaseerd op de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen SVBP2012, zoals vastgelegd in de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012. De regels zijn binnen de systematiek van de SVBP2012 aangepast aan de Zwolse situatie en uitgebreid met extra standaardbestemmingen, waaraan in Zwolle behoefte is. De regels van Buitengebied - IJsselzone, Windesheim, herziening 1 zijn voor zover nodig op hun beurt weer aangepast aan specifieke situaties in het plangebied van het bestemmingsplan Buitengebied - IJsselzone, Windesheim, herziening 1.

De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende hoofdstukken:

  • inleidende regels;
  • bestemmingsregels;
  • overgangs- en slotregels;

Dit bestemmingsplan is vervaardigd conform de richtlijnen van het 'Handboek bestemmingsplannen Zwolle' versie 21.

Hoofdstuk 5 Economische uitvoerbaarheid

Het bestemmingsplan is correctief van karakter. In verband met het feit dat de gemeente binnen het plangebied geen ontwikkelingen met financiële consequenties initieert, is het niet nodig om bij dit plan een exploitatieplan voegen.

Hoofdstuk 6 Overleg en inspraak

6.1 Uitkomsten overleg

Gelet op het karakter van het plan is er geen sprake van provinciaal belang. Het plan is daarom niet voorgelegd aan de provincie.

Het waterschap Groot Salland is over het plan geïnformeerd door gebruik te maken van http://www.dewatertoets.nl//. De beantwoording van de vragen heeft er toe geleid dat de korte procedure van de watertoets is toegepast. De bestemming en de grootte van het plan hebben een geringe invloed op de waterhuishouding en de afvalwaterketen. De procedure in het kader van de watertoets is goed doorlopen. Waterschap Groot Salland geeft een positief wateradvies.

6.2 Rapportering inspraak

Het plan is hoofdzakelijk correctief van aard. Om deze reden is ervoor gekozen om geen inspraak te verlenen op het plan. Derden worden hierdoor niet in hun belangen geschaad, omdat wel de mogelijkheid bestaat om een zienswijze kenbaar te maken, zodra het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt. Inspraak is bovendien niet wettelijk verplicht. Wel is verschillende manieren informeel overleg gevoerd met divers betrokken partijen in het plangebied.