direct naar inhoud van TOELICHTING
Plan: Hessenpoort, 1e partiële herziening, Paderbornstraat
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP13017-0003

TOELICHTING

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Algemeen

Aan de Pommerenstraat is een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van een distributiecentrum met kantoor. Het perceel heeft in het geldende bestemmingsplan Hessenpoort, hierna te noemen "moederplan", gedeeltelijk de bestemming Verkeer. Om het bedrijf ook van dit perceelsgedeelte gebruik te kunnen laten maken, dient deze bestemming te worden gewijzigd in de bestemming Bedrijventerrein.

In het moederplan is in artikel 21 van de regels een wijzigingsbevoegdheid opgenomen dat met inachtneming van artikel 3.6 van de Wet op de ruimtelijke ordening de bestemming "Groen" en Verkeer" gedeeltelijk kan worden gewijzigd in de bestemming "Bedrijventerrein". In deze wijzigingsbevoegdheid is niet de mogelijkheid opgenomen om de situering en de vorm van de in het plan aangegeven bestemmingsvlakken en bouwvlakken te wijzigen dan wel nieuwe bestemmingsvlakken en bouwvlakken in het plan aan te geven. In deze herziening wordt de wijzigingsbevoegdheid op deze wijze verruimd, zodat het bestemmingsplan flexibeler wordt. Daarnaast wordt een gedeelte van de Paderbornstraat gewijzigd in de bestemming Bedrijventerrein, waarbij ook de aangrenzende bouwvlakken worden gewijzigd, zodat het bedrijf een aangesloten bouwvlak krijgt. Het moederplan blijft verder ongewijzigd van kracht.

1.2 Doel

Het doel van dit bestemmingsplan is om de Paderbornstraat gedeeltelijk te wijzigen in de bestemming bedrijventerrein, waardoor het bedrijf dat zich op dit perceel zal gaan vestigen het volledig als zodanig kan gaan gebruiken en bebouwen. Daarnaast is het doel om in de regels van het moederplan de wijzigingsbevoegdheid te verruimen zodanig dat het mogelijk wordt met een wijzigingsplan bestemmingsvlakken en bouwvlakken te wijzigen dan wel nieuwe bestemmingsvlakken en bouwvlakken in het plan aan te geven.

1.3 Plangebied

De planherziening omvat de herziening van artikel 21 van de regels van het moederplan en omvat een herziening van de verbeelding voor een gedeelte van de Paderbornstraat gelegen tussen de (toekomstige) Pommerenstraat en de huidige Markteweg, waarvoor de bestemming Bedrijventerrein wordt opgenomen.Tevens worden de bouwvlakken van de bestemming Bedrijventerrein aangrenzend aan deze weg gewijzigd. De ligging van het plangebied en begrenzing van het plangebied is hieronder aangegeven.

1.4 Geldend bestemmingsplan

11015

Voor het plangebied geldt het bestemmingsplan Hessenpoort dat is vastgesteld door de gemeenteraad op 29 oktober 2012, nr. OW1209-0210.

Hoofdstuk 2 Beleidskader

2.1 Ruimtelijk beleid

2.1.1 Provinciaal beleid

Provinciale Omgevingsverordening/Omgevingsvisie

De provincie Overijssel heeft op 1 juli 2009 de Omgevingsvisie en de Omgevingsverordening vastgesteld. In de Omgevingsvisie en de Omgevingsverordening is het ruimtelijk beleid van de provincie vastgelegd, dat ondermeer in de plaats treedt van het Streekplan Overijssel 2000+, de Verordening voor de Fysieke

Leefomgeving (VFLO) en het Provinciaal Verkeers- en Vervoersplan (PVVP). In het beleid van de provincie staan de zorg voor ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid centraal. Deze elementen zijn derhalve binnen de hele omgevingsvisie terug te vinden.

Het plangebied is op de ontwikkelingsperspectievenkaart van de omgevingsvisie aangeduid als 'bedrijventerrein' in een stedelijke omgeving.
De ambitie van de provincie voor ' economie en vestigingsklimaat' in de stedelijke omgeving is een vitale en zichzelf vernieuwende regionale economie met voldoende en aantrekkelijke vestigingsmogelijkheden voor kennisintensieve maakindustrie en midden en kleinbedrijf (mkb). Er wordt gestreefd naar vitale werklocaties die aansluiten bij de vraag van ondernemers. Als 'hoofdlijn van beleid' wordt gekozen voor het bedienen van de regionale markt voor bedrijventerreinen vanuit stedelijke netten, een bijzondere positie voor streekcentra, het toepassen van de SER-ladder, inzet op herstructurering, bovenlokale/regionale afstemming van werklocaties, specialisatie en clustering van vooral kennisintensieve maakindustrie.

2.1.2 Gemeentelijk beleid

Structuurplan Zwolle 2020

Het structuurplan dat op 16 juni 2008 door de raad is vastgesteld geeft de gemeentelijke visie op de gewenste sociale, economische en ruimtelijke structuur in 2020 weer. Het Structuurplan verwoordt niet alleen een kwantitatieve opgave, maar heel nadrukkelijk ook een kwalitatieve opgave. De visie wordt uiteengerafeld in programma's voor de verschillende beleidsterreinen. De globale visies op de toekomstige sociale, economische en ruimtelijke structuur zijn uitgewerkt tot de kern van het structuurplan: de plankaart met een beschrijving in hoofdlijnen van de meest gewenste ontwikkelingen voor de komende vijftien jaar. De plankaart geeft zo een integraal beeld van de beoogde functies van stad en ommeland tot 2020. Het bedrijventerrein Hessenpoort, waarop dit wijzigingsplan betrekking heeft, is op de structuurplankaart aangeduid als Bedrijventerrein.

Hoofdstuk 3 Planbeschrijving

3.1 Inleiding

In dit hoofdstuk wordt een beschrijving gegeven van de doelstelling en de uitgangspunten die gehanteerd zijn bij het maken van deze herziening.

3.1.1 Doelstelling

Het doel van dit bestemmingsplan is om de Paderbornstraat gedeeltelijk te wijzigen in de bestemming bedrijventerrein, waardoor het bedrijf dat zich op dit perceel zal gaan vestigen het volledig als zodanig kan gaan gebruiken en bebouwen. Tevens worden de bouwvlakken van de bestemming Bedrijventerrein aangrenzend aan deze weg gewijzigd. Daarnaast is het doel om in de regels van het moederplan de wijzigingsbevoegdheid te verruimen zodanig dat het mogelijk wordt met een wijzigingsplan bestemmingsvlakken en bouwvlakken te wijzigen dan wel nieuwe bestemmingsvlakken en bouwvlakken in het plan aan te geven.

3.2 Ontwikkeling

In het moederplan is in artikel 21 van de regels een wijzigingsbevoegdheid opgenomen datmet inachtneming van artikel 3.6 van de Wet op de ruimtelijke ordening de bestemming "Verkeer" gedeeltelijk kan worden gewijzigd in de bestemming "Bedrijventerrein". In deze wijzigingsbevoegdheid is niet de mogelijkheid opgenomen om de situering en de vorm van de in het plan aangegeven bestemmingsvlakken en bouwvlakken te wijzigen dan wel nieuwe bestemmingsvlakken en bouwvlakken in het plan aan te geven. In deze herziening wordt een gedeelte van de Paderbornstraat gewijzigd in de bestemming Bedrijventerrein, waarbij ook de aangrenzende bouwvlakken met de bestemming Bedrijventerrein worden gewijzigd, zodat er het bedrijf een aangesloten bouwvlak krijgt. Daarnaast wordt in de regels de wijzigingsbevoegdheid op bovengenoemde wijze verruimd om ook in toekomstige situaties hiervan gebruikt te kunnen. Het moederplan blijft verder ongewijzigd van kracht.

Hieronder wordt deze herziening nader onderbouwd.

Bebouwingsstructuur

De bebouwingsstructuur van het bedrijventerrein Hessenpoort bestaat uit een radialenstructuur van groen, wegen en water waardoor een vijftal segmenten ontstaan, waarbinnen de verschillende bedrijfcategorieën een plaats krijgen. Door deze ruimtelijke segmentering ontstaat een bedrijventerrein met een heldere opzet en goede oriëntatiemogelijkheden.

In het moederplan is in het noordelijke deel van het bedrijventerrein de structuur zodanig opgezet dat er naast grote kavels langs de A28 en in het middendeel, kleinere kavels langs de ecologische zone aan de oostzijde mogelijk zijn.

Door de huidige economische situatie is de vraag naar kleine kavels in dit deel van Hessenpoort teruggelopen, terwijl de vraag naar zeer grote kavels groter wordt.

In het bestaande deel van Hessenpoort ligt de weg- en de bebouwingsstructuur vast. Het op een goede manier inpassen van grote kavels is in de bestaande structuur niet mogelijk, zodat gekozen is om op het noordelijke nog te ontwikkelen deel van Hessenpoort grote kavels mogelijk te maken. Daarnaast is een groot deel van het zuidelijke deel van Hessenpoort bestemd voor bedrijven die vallen in een zware milieucategorie zodat een bedrijf van een lichte milieucategorie, zoals het bedrijf dat zich in dit gedeelte gaat vestigen, beter past in het noordelijke deel dat een lichte milieucategorie heeft en dus geen belemmering vormt voor bestaande bedrijvigheid.

In deze herziening wordt een gedeelte van Paderbornstraat in het noordelijke deel van Hessenpoort gewijzigd naar bedrijventerrein en worden de aangrenzende bouwvlakken gewijzigd, zodat het bedrijf dat zich in deel gaat vestigen dit kan gaan gebruiken ten behoeve van zijn bedrijf.

De Paderbornstraat wordt naar het oosten verschoven en loopt langs de ecologische zone. Dit is binnen de regels van het moederplan toegestaan. De strook voor kleine kavels aan de oostzijde komt te vervallen waardoor een vergroting van de kavel mogelijk is.

Het stedenbouwkundig beeld wijzigt hierdoor, maar schaalvergroting in dit deel van Hessenpoort doet geen afbreuk aan de stedenbouwkundige opzet. Grote kavels sluiten aan bij de grootschaligheid van het omliggende gebied waardoor een rustig beeld ontstaat als overgang naar de ecologische zone en het achterliggende landschap.

De weg sluit in de nieuwe situatie aan op de ecologische zone waardoor meer sociale controle op deze zone ontstaat.

De groenstructuur wordt door het verleggen niet aangetast. De Paderbornstraat houdt zijn bermen en bomen en de ecologische zone blijft intact.

De wijziging heeft geen negatieve gevolgen voor de gebruiksmogelijkheden van aangrenzende gronden omdat deze kavels goed bereikbaar blijven.

Verkeer

De ontsluiting van Hessenpoort is vormgegeven door de Nieuwleusenerdijk als hoofdonsluitingsas. Het noordelijk deel van het bedrijventerrein takt met een viertal lusvormige zijwegen aan op deze as. De Paderbornstraat vormt de meest noordelijke randontsluiting van dit deel van Hessenpoort.

De randligging in combinatie met het gestrekte karakter van deze weg geeft een verhoogd risico op hoge rijsnelheden van het autoverkeer. Door de Paderbornstraat ten noorden van de Markteweg te verschuiven in oostelijke richting naar de ecologische zone wordt de licht gebogen rechtstand van de Paderbornstraat onderbroken.

Deze asverschuiving over ca. 100 meter zorgt ervoor dat de snelheid van het autoverkeer op dit gestrekte wegvak zonder wegen van rechts op een natuurlijk wijze omlaag gaat. Een dergelijke aanpassing komt de verkeersveiligheid ten goede zonder afbreuk te doen aan de bereikbaarheid van het gebied.

In de detaillering van de bochten in het tracé zal voldoende aandacht moeten worden besteed aan de veiligheid van de fietsers bijv. door het aanbrengen van geleiders.

Het parkeren wordt op eigen terrein opgelost zodat het verleggen van de weg geen effect heeft op de parkeergelegenheid.

Geluid

Het bedrijventerrein kent een interne milieuzonering, dat wil zeggen dat de minst-milieubelastende categorieën worden toegelaten aan de randen van het bedrijventerrein en de meest milieubelastende categorieën zo ver mogelijk van de randen vandaan. Hiermee wordt de milieubelasting van het gehele bedrijventerrein geminimaliseerd. De geluidszone van het bedrijventerrein is gebaseerd op dit ordeningsprincipe. De scheiding tussen zones wordt voor een deel door de weginfrastructuur bepaald. Ook de strook, waar deze planprocedure betrekking op heeft, heeft in het geldende bestemmingsplan de bestemming verkeer, en vormt de scheiding tussen zone 1 en zone 2. Deze strook krijgt de bestemming bedrijven zone 1. Hiermee wordt een inwaartse uitbreiding van zone 1 gerealiseerd, die geen significante invloed heeft op de zone omdat het gaat om de lichte milieucategorieën 2 en 3. Dit is getoetst in het zonebeheerssysteem. Door de bestemmingswijziging van de strook neemt de geluidbelasting op de geluidzone met maximaal 0,1 dB(A) toe. Deze verhoging leidt op één zonepunt (ZBW 19) tot een gecumuleerde geluidbelasting van 50,3 dB(A), De geluidzone van Hessenpoort wordt hiermee niet overschreden.

Bedrijvigheid (Wet milieubeheer)

De bestemmingswijziging verkeer naar bedrijven milieucategorie 2 en 3 heeft geen nadelige gevolgen voor omliggende woningen of andere gevoelige bestemmingen. De maximale afstand tot gevoelige bestemmingen bij milieucategorie 3.2 bedraagt 100 m. Dit geldt voor zowel geluid, geur en stof en externe veiligheid. Binnen een afstand van 100 m van de strook zijn geen gevoelige bestemmingen gelegen.

Luchtkwaliteit

De bestemmingswijziging verkeer naar bedrijven milieucategorie 2 en 3 leidt tot een afname van het gebied met bestemming wegverkeer, met als gevolg minder gereden kilometers en dus tot een afname van de uitstoot van fijn stof en NOx In dit hoofdstuk wordt een beschrijving gegeven van de doelstelling en de uitgangspunten die gehanteerd zijn bij het maken van dit bestemmingsplan.

Hoofdstuk 4 Juridische aspecten

4.1 Inleiding

Dit bestemmingsplan is gemaakt conform het 'Handboek bestemmingsplannen Zwolle' versie 20. Dit handboek is gebaseerd op de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen SVBP2012, zoals vastgelegd in de Regeling standaarden ruimtelijke ordening 2012.
De regels zijn binnen de systematiek van de SVBP2012 aangepast aan de Zwolse situatie en uitgebreid met extra standaardbestemmingen, waaraan in Zwolle behoefte is.

De regels van het bestemmingsplan bestaan uit de volgende hoofdstukken:

Hoofdstuk 1 Inleidende regels:

De inleidende regels zijn van algemene aard en bestaan uit de volgende regels:

Artikel 1 Begrippen;

Hierin worden de in de regels gebruikte begrippen gedefinieerd

Artikel 2 Verwijzing.

In dit artikel wordt aangegeven dat het bestemmingsplan Hessenpoort van toepassing is.

Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels:

Artikel 3 Bedrijventerrein

In dit artikel is een verwijzing naar de regels van de bestemming Bedrijventerrein opgenomen.

Hoofdstuk 3 Algemene regels:

Artikel 4 Algemene aanduidingsregels luchtvaartverkeerzone

In dit artikel is een verwijzing naar de regels van de Luchtvaartverkeerzone opgenomen,

Artikel 5 Algemene wijzigingsregels

In dit artikel is de herziening van de wijzigingsregels opgenomen.

Hoofdstuk 4 Slotbepaling:

Artikel 6 Slotregel

In dit laatste hoofdstuk komt de slotbepaling aan de orde. Deze regel bevat zowel de aanhalingstitel van het plan, de aanhalingstitel van de regels van het plan als de vaststellingregel van het plan.

4.2 Algemene regels

Artikel 5 Algemene wijzigingsregels

Deze regel maakt het mogelijk de bestemmingen ' "Bedrijventerrein", "Verkeer" en 'Groen" in elkaar te wijzigen dan wel de bestemming 'Bedrijventerrein" te wijzigen in die zin dat de situering en de vorm van de in het plan aangegeven bestemmingsvlakken en bouwvlakken worden gewijzigd dan wel nieuwe bestemmingsvlakken en bouwvlakken in het plan worden aangegeven" Het bestemmingsplan wordt hierdoor flexibeler. Van flexibiliteit is sprake als kan worden afgeweken van in het plan opgenomen regelingen, zonder dat een formele planherziening nodig is. Hoe meer afwijkingsmogelijkheden en hoe lichter de hiervoor geldende procedure, hoe flexibeler een plan is. Zo kunnen processen op een gestructureerde manier worden begeleid en beschikt het gemeentebestuur tegelijkertijd over de gewenste sturingsinstrumenten.

4.3 Slotbepaling

Artikel 6 Slotregel

Als laatste wordt de slotregel opgenomen. Deze regel bevat zowel de aanhalingstitel van het plan, de aanhalingstitel van de regels van het plan als de vaststellingregel van het plan.

Hoofdstuk 5 Economische uitvoerbaarheid

Indien sprake is van een of meerdere aangewezen bouwplannen in de zin van artikel 6.2.1 Besluit ruimtelijke ordening, (hierna “een aangewezen bouwplan”), in combinatie met een bestemmingsplan, wijzigingsplan, projectuitvoeringsbesluit of omgevingsvergunning is de afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening van toepassing. Dit houdt in dat de gemeenteraad een exploitatieplan dient vast te stellen tenzij middels gemeentelijke gronduitgifte dan wel, of in combinatie met, een anterieure overeenkomst de kosten in de grondexploitatie anderszins verzekerd zijn en, indien noodzakelijk, er afspraken zijn gemaakt over een tijdvak, fasering en locatie-eisen.

Voor zover er in het onderhavige herziening is voorzien in een aangewezen bouwplan is deze gesitueerd op percelen welke in eigendom zijn bij de gemeente en derhalve is het kostenverhaal anderszins verzekerd middels opname in de grondprijs.

Hoofdstuk 6 Overleg

In verband met de geringe omvang en impact van het bestemmingsplan is geen vooroverleg gehouden. Bovendien heeft het plan geen gevolgen geen invloed op de waterhuishouding.