Plan: | Voorsterpoort |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0193.BP12011-0004 |
In het kader van het overleg ex artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening zijn vijftien instanties verzocht op het voorontwerp - bestemmingsplan "Voorsterpoort" te reageren. In deze paragraaf wordt per instantie een samenvatting gegeven van de gemaakte opmerkingen. Vervolgens wordt de reactie van de gemeente daarop weergegeven.
Samenvatting reactie
Het voorontwerpbestemmingsplan is behandeling in het provinciaal overleg van 20 december 2012. Er is aangegeven dat er geen provinciaal belang is.
Reactie gemeente
Van deze reactie wordt kennisgenomen.
Samenvatting reactie
Het voorontwerpbestemmingsplan geeft geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.
Reactie gemeente
Van deze reactie wordt kennisgenomen.
Samenvatting reactie
Het voorontwerpbestemmingsplan geeft geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.
Reactie gemeente
Van deze reactie wordt kennisgenomen.
Samenvatting reactie
Aanvraag
Er wordt tevredenheid uitgesproken over de manier waarop het uitsluiten van kwetsbare functies in de nabijheid van de A28 is opgenomen in het bestemmingsplan.
Reactie gemeente
Van de reactie nemen wij met genoegen kennis.
Samenvatting reactie
Advies
Er wordt verzocht om in de toelichting de naam “regio IJsselvecht” te vervangen door Veiligheidsregio IJsselland. Daarnaast wordt verzocht de risicokaart op een aantal punten te actualiseren,
Reactie gemeente
Wij zullen in de tekst “regio IJsselvecht” vervangen door “Veiligheidsregio IJsselland”.
Ook zullen wij de door u genoemde kwetsbare objecten (ABN-AMRO en de Thorbeckeschool) binnen het plangebied die nog niet in het Informatie Systeem Overige Ramptypen (ISOR ) zijn opgenomen toevoegen waardoor zij in de toekomst op de risicokaart zichtbaar worden.
De vestiging van Van Wijhe verf is volgens onze informatie geen BEVI bedrijf. Er vindt weliswaar wel opslag en verwerking van chemische stoffen plaats in de vestiging van van Wijhe aan de Grote Voort, maar de hoeveelheden en de effecten zijn onder de drempelwaarden van het BEVI. Om deze reden is het bedrijf niet opgenomen in het bestemmingsplan als BEVI bedrijf.
Samenvatting reactie
Het bestemmingsplan Voorsterpoort is een zogenaamd conserverend plan. De aanleiding voor het herzien van dit bestemmingsplan is gelegen in de tien jaar geldigheidstermijn. Hiervoor bestaat voor begrip, maar naar hun mening dient waar mogelijk de kans gegrepen moet worden om het plan in ieder geval aan te passen aan de actualiteit.
Er wordt gepleit voor een actualisering van de omschrijving van het begrip Detailhandel (Woonboulevard). De voorgestelde omschrijving (woninginrichting ten hoogste 10% van het oppervlakte per bedrijf) doet geen recht aan de dynamiek en assortimentssamenstelling in deze branche.
Verder wordt een gemiste kans geacht om de parkeernormering onverkort voor dit gebied vast te houden. Deze normen waren gebaseerd op bepaalde vooronderstellingen (voorstadhalte Voorsterpoort etc). Gezien de geringe kans op realisering hiervan op korte en middellange termijn, in combinatie met de heersende parkeerdruk in het gebied, wordt door hen voorgesteld een actualisatie van het parkeerbeleid voor in het nieuwe bestemmingsplan.
Tot slot wordt gevraagd of het niet wenselijk is het ontwikkelkader dat voor Voorsterpoort is vastgesteld ook in het voorontwerp te verwerken op een zodanige manier dat flexibel op initiatieven in de markt kan worden ingespeeld. Door dit nu niet te doen, zal voor deze initiatieven tzt een nieuwe bestemmingsplanprocedure gevolgd moeten worden met alle vertraging en kosten van dien.
Reactie gemeente
Er bestaat begrip voor het feit dat wordt verzocht om het bestemmingsplan op een aantal punten te actualiseren en nieuwe punten van beleid te verwerken.
Met betrekking tot de beperking van de verkoop van woninginrichtingartikelen binnen de bestemming Detailhandel wordt opgemerkt dat dit is overgenomen uit het huidige geldende bestemmingsplan Spoolde –Grote Voort ( meubelboulevard) Aangezien het gemaakte onderscheid tussen de verkoop van meubels en woninginrichtingartikelen, zoals u stelt, geen recht doet aan de praktijk, bestaat er geen bezwaar tegen een verruiming van detailhandel in dit soort artikelen. Het bestemmingsplan zal op dit punt worden aangepast,
Met betrekking tot de mogelijke herziening van parkeernormering wordt opgemerkt dat in de toelichting op het bestemmingsplan reeds is opgenomen dat er momenteel een onderzoek loopt naar herziening van de parkeernormen/kencijfers in de Gemeente Zwolle. De herziening zal naar verwachting in de 2e helft van 2013 of de eerste helft van 2014 gereed zijn
Deze nieuwe parkeernormen/kencijfers zullen worden opgenomen in een herziening van de bouwverordening en/of een nog vast te stellen nota parkeernormen. In het bestemmingsplan is in de regels opgenomen dat een bouwplan moet voorzien in voldoende ruimte voor parkeren, laden en lossen. Wat voldoende is, wordt op basis van het algemene parkeerbeleid van de gemeente Zwolle bepaald tijdens de beoordeling van een bouwplan. Op deze wijze worden de nieuwe parkeernormen van toepassing verklaard op het bestemmingsplan Voorsterpoort,
Tenslotte wordt afgevraagd of het niet wenselijk is het ontwikkelkader in het voorontwerpbestemmingsplan te verwerken.
Wij hebben hierop de volgende reactie. Op grond van het overgangsrecht van de op 1 juli 2008 ingevoerde Wet ruimtelijke ordening vervalt op 1 juli 2013 het recht op leges voor gebieden, waar bestemmingsplannen gelden die ouder dan 10 jaar zijn. Om het recht op leges veilig te stellen kan nu niet langer gewacht worden op de totstandkoming van een nieuw bestemmingsplan waarin alle voor de komende 10 jaar beoogde ontwikkelingen zijn vastgelegd. Dit vergt de nodige tijd voor onderzoeken en sluiten van overeenkomsten in verband met de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. In dit conserverende plan worden de huidige functies van het gebied vastgelegd in een modern digitaal bestemmingsplan gemaakt volgens de landelijke standaarden.
Voor het gebied van Voorsterpoort zijn nieuwe punten van gemeentelijk beleid vastgesteld in het Ontwikkelkader Voorsterpoort dat op 5 maart 2012 door de gemeenteraad is vastgesteld. Daarnaast is ook de kadernota detailhandel vastgesteld. Om de nieuwe punten van beleid juridisch vast te leggen zal daarom later worden bepaald welk planologisch instrument het beste aansluit bij het flexibele karakter van het ontwikkelkader.
Samenvatting reactie
Het voorontwerpbestemmingsplan geeft, gezien het conserverend karakter geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.
Reactie gemeente
Van deze reactie wordt kennisgenomen.
Samenvatting reactie
Er zijn geen opmerkingen over de toelichting en verbeelding bij dit bestemmingsplan. Wel wordt verzocht marginale aanpassingen door te voeren in artikel 12 'Leiding – Gas'.
Ontbreken voorrangsbepaling
In het Besluit externe veiligheid buisleidingen (of Bevb) is bepaald dat een bestemmingsplan de ligging van de leiding en de daarbij behorende belemmeringenstrook weergeeft. Een adequaat artikel "Leiding-Gas" maakt hier onderdeel van uit. Er wordt verzocht om het artikel "Leiding-Gas" zodanig aan te passen dat de dubbelbestemming "Leiding-Gas" bij het geheel of gedeeltelijk samenvallen met een andere dubbelbestemming voorrang krijgt.
Reactie gemeente
Ter plaatse van de gasleiding ligt ook gedeeltelijk de dubbelbestemming “Leiding- Water”. Deze dubbelbestemming omvat het in het plangebied gelegen ondergrondse net van hoofdtransportleidingen voor de drinkwatervoorziening van Vitens. Deze leidingen transporteren drinkwater van de productielocatie naar centrale punten in de verderop gelegen voorzieningsgebieden
Zowel deze dubbelbestemming als de dubbelbestemming “Leiding – Gas” beschermen verschillende belangen. Indien deze belangen strijdig zijn, dienen de Gasunie en Vitens onderling tot overeenstemming te komen. De gemeente gaat hiervoor geen voorrangsregeling opnemen.
Samenvatting reactie
Schriftelijk advies inwinnen
In artikel 12.3.2 sub d en 12.5.3 sub d heeft u het inwinnen van advies van de leidingbeheerder als voorwaarde gesteld om een omgevingsvergunning te krijgen. Om misverstanden te voorkomen wordt verzocht te vermelden dat het advies van de leidingbeheerder schriftelijk dient te worden ingewonnen.
Reactie gemeente
In de gemeente Zwolle zijn meerdere zogenaamde dubbelbestemmingen, waarbij net zoals de bestemming Leiding- Gas een advies dient te worden ingewonnen bij de betrokken leidingbeheerder. De formuleringen zijn gelijkluidend en hebben in de praktijk niet tot problemen geleid. Wij zijn geen noodzaak toe te voegen dat het advies schriftelijk moet worden ingewonnen.