direct naar inhoud van 3.4 Verkeersbeleid
Plan: Voorsterpoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP12011-0004

3.4 Verkeersbeleid

In maart 2009 is door de gemeenteraad van Zwolle de Mobiliteitsvisie vastgesteld. Hierin zijn o.a. de hoofdnetwerken voor auto- en fietsverkeer vastgelegd en de wegencategorisering in het kader van duurzaam veilig. De wegen op Voorsterpoort zijn gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg B (50 km per uur).

Het vigerende parkeerbeleid voor Voorsterpoort ligt vast in de bouwverordening en heeft de volgende kenmerken:

  • voor kantoren wordt op basis van de bouwverordening een parkeernorm gehanteerd van 1 parkeerplaats per 65 m² (B-locaties). Deze komt overeen met de toegepaste norm voor het Spooldereiland. De integrale visie van 2007 gaat uit van 1 parkeerplaats per 55 m².
  • voor Spooldereiland wordt volgens contract 95% van het benodigde aantal parkeerplaatsen op eigen terrein voorzien.
  • De overige 5% wordt in openbaar-toegankelijke parkeervoorzieningen gerealiseerd.
  • Voor de retail en de leisure geldt op basis van de bouwverordening een parkeernorm van 1 pp per 25 m² bvo. Meer inzoomend op de specifieke invulling varieert de norm tussen de 2 en 7 pp per 100 m² bvo
  • Met bedrijven is in het convenant Mobiliteitsmanagement afgesproken om het autogebruik (tijdens de spitsuren) met 5% te verminderen.

De vigerende parkeernorm (1 pp per 65 m² bvo) voor de kantoren op het Spooldereiland wijkt fors af van de gemeten parkeerdruk in 2008. Dit wordt bevestigd door de uitkomst van het Gebiedsplan Mobiliteitsmanagement Voorsterpoort 2010 waaruit blijkt dat het autogebruik van het kantoorpersoneel aanzienlijk hoger is (71%) dan oorspronkelijk bij de bouw van de kantoren was gepland (40%)

afbeelding "i_NL.IMRO.0193.BP12011-0004_0013.png"

De uitkomst van beide onderzoeken laat zien dat de werkelijke parkeervraag voor de kantoren bijna twee keer zo groot is als de berekende parkeerbehoefte. Het spanningsveld is duidelijk zichtbaar in tijdelijke parkeeroplossingen (v.m. ROVA-terrein) en de parkeerdruk in de openbare ruimte in de omgeving van de kantoren. Ondanks de afspraken die in het kader van het Convenant Mobiliteitsmanagement met bedrijven zijn gemaakt is de parkeervraag niet gedaald. Bovendien neemt de parkeerdruk bij een groot aantal kantoren toe als gevolg van het efficiëntere gebruik van het kantoorvloeroppervlak (Het Nieuwe Werken).

Om die reden loopt momenteel een onderzoek naar herziening van de parkeernormen/kencijfers in de Gemeente Zwolle dat naar verwachting in de 2e helft van 2013 of de eerste helft van 2014 gereed zal zijn.

De toekomst van het Kamperlijntje dat aan de noordoostzijde langs Voorsterpoort rijdt is momenteel uiterst onzeker. De kans op de eerder geplande vertramming van de lijn met een halte in Voorsterpoort lijkt verkeken. Het onderzoek dat de Provincie Overijssel samen met de Gemeente Kampen en Zwolle uitvoert richt zich nog op varianten met nieuwe type treinen of bussen. Naar verwachting zal medio 2013 een beslissing worden genomen door Provinciale Staten van Overijssel over de toekomst van de lijn. Voorlopig blijft het huidige materieel rijden.

Het verbeteren van de hoofdfietsroute over het Kamperpad incl. het ongelijkvloers maken van de oversteek van de Blaloweg staat al enkele jaren op het programma, maar is telkens uitgesteld door de nauwe samenhang met de toekomst van de Kamperlijn.


Prioriteitwegen

Op 21 september 2010 heeft het college van burgemeester en wethouders prioriteitwegen vastgesteld. Prioriteitwegen zijn wegen die door de hulpverleningsdiensten primair gebruikt worden om tijdig (binnen de gestelde zorgnormen) op de plaats van een incident te kunnen zijn.


Hoofdroutes zijn:

  • Stroomwegen, gebiedsontsluitingswegen buiten en binnen de bebouwde kom
  • Routes vanaf de ambulancepost, kazerne of het politiebureau naar risicovolle of kwetsbare objecten.


Op deze wegen kan tenminste 50 km/u gereden worden. De snelheid van de hulpverleningsdiensten bij calamiteiten en hulpverleningen is zo mogelijk tot 20 km/u hoger dan de snelheid van het overige verkeer. Voor de hulpverleningsdiensten moet er ruimte zijn om zowel het verkeer op dezelfde baan als het tegemoetkomende verkeer te passeren.


Vervolgroutes zijn:

  • Stroomwegen, gebiedsontsluitingswegen buiten en binnen de bebouwde kom (in termen van duurzaam veilig).


De Rieteweg behoort tot de categorie vervolgroute. In het plangebied bevinden zich geen hoofdroutes.


Op deze wegen binnen de gemeente mogen voor de hulpverleningsdiensten geen negatieve snelheidsremmers worden toegepast. Op deze hoofdwegen en doorgaande wegen kan tenminste 50 km/u gereden worden. De hulpverleningsdiensten moeten zonder verlies van tijd door snelheidsremmers van en naar de plaats van het incident kunnen. Uitgangspunt hierbij is het behalen van de gestelde zorgnorm. De wegen in het bestemmingsplan zijn zodanig bestemd dat zij aan het bovengestelde voldoen.