direct naar inhoud van 2.2 Bestaande situatie
Plan: Pierik-zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP12004-0004

2.2 Bestaande situatie

In deze paragraaf wordt achtereenvolgens de bestaande situatie beschreven met betrekking tot de archeologische, de cultuurhistorische, de ruimtelijke en de functionele structuur.

2.2.1 Archeologische structuur

De archeologische dienst van de gemeente Zwolle heeft de Archeologische Waarderingskaart Zwolle (AWZ) opgesteld. Het plangebied heeft een vondstkans van 10 %. (zie hoofdstuk 5.4)

2.2.2 Cultuurhistorische structuur

2.2.2 Cultuurhistorische structuur

De woningen in het plangebied in Pierik Zuid hebben geen cultuurhistorische waarde.

2.2.3 Ruimtelijke structuur

In deze paragraaf wordt de bestaande ruimtelijke structuur van het plangebied omschreven op het gebied van het verkeer, het groen, het water en de bebouwing.

2.2.3.1 Verkeersstructuur

Het plangebied wordt ontsloten door de Mimosastraat, via de Hortensiastraat en de Leo Marjorlaan naar de Ceintuurbaan (N35).

2.2.3.2 Groenstructuur

Pierik heeft een groene uitstraling door het aanwezige groen in de wijk en door de groengebieden in de buurt; de groenzone aan het spoor aan de zuidzijde, de sportvelden aan de oostzijde en het park Weezenlanden aan de noordzijde.

Een grote kwaliteit in de huidige situatie van het plangebied zijn de groene koppen bij de entrees van de straten.

In het plangebied staan waardevolle bomen aan de Mimosastraat, Lavendelstraat en Ranonkelstraat en op het veld achter de duplexwoningen aan de Mimosastraat.

2.2.3.3 Waterstructuur en riolering

Waterstructuur

In het plangebied zijn geen watergangen aanwezig.

Drooglegging

In plangebied wordt een ontwateringdiepte van minimaal 0,7 m gehanteerd. Dit is de afstand tussen de gemiddelde hoogste grondwaterstand (GHG) en het maaiveld.

Riolering

In het plangebied ligt gemengde riolering waarin afvalwater en hemelwater worden ingezameld. Het hemelwater van daken en terrassen is aangesloten op de gemengde riolering.

2.2.3.4 Bebouwingsstructuur

De Pierik

De Pierik vormt de beƫindiging van Assendorp en heeft voornamelijk een woonfunctie. De planmatige en ruime groene opzet vormen een duidelijk contrast met Oud- en Nieuw- Assendorp. De straatprofielen verschillen in hiƫrarchie door verspringende rooilijnen en de toepassing van voortuinen.

2.2.4 Functionele structuur

In deze paragraaf wordt de bestaande functionele structuur van het plangebied omschreven.

2.2.4.1 Woonvoorzieningen

De woningen in het plangebied zijn in de jaren '50 gebouwd. De woningen zijn klein en verouderd.