direct naar inhoud van 1.3 Doel
Plan: Binnenstad en omgeving
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP12001-0004

1.3 Doel

In het plan van aanpak voor het project 'Zwolle op orde', vastgesteld door de gemeenteraad op 29 september 2003, is de doelstelling van het project in de volgende zin omschreven: De gehele operatie is erop gericht over actuele bestemmingsplannen te beschikken, rechtszekerheid te bieden, het aantal afwijkingsprocedures te verminderen en het planologisch beleid beheersbaar te houden.

Op grond van het overgangsrecht van de op 1 juli 2008 ingevoerde nieuwe Wet ruimtelijke ordening vervalt op 1 juli 2013 het recht op leges voor gebieden, waar bestemmingsplannen gelden die ouder dan 10 jaar zijn (zie ook paragraaf 1.2). Om het recht op leges veilig te stellen kan nu niet langer gewacht worden op de totstandkoming van een nieuw bestemmingsplan waarin alle voor de komende 10 jaar beoogde ontwikkelingen zijn vastgelegd.

Om de ruimtelijke plannen voor het plangebied van de Binnenstad en omgeving te actualiseren is ingezet op twee sporen, namelijk:

spoor 1: Het conserverend bestemmingsplan Binnenstad en omgeving

Dit is het bestemmingsplan dat voor u ligt. Voor de voortvarende actualisering is voor het bestemmingsplan Binnenstad en omgeving ingezet op een zeer sobere actualisering van de huidige planologische regelingen (zie ook paragraaf 1.3). Zwolle op Orde streeft naar op elkaar afgestemde (geĆ¼niformeerde) bestemmingsplannen. Om deze doelstelling recht te doen is het beleid dat in voorgaande bestemmingsplannen in het kader van Zwolle op Orde verankerd is, ook in dit bestemmingsplan Binnenstad en omgeving doorvertaald.

Voor het gebied van de Binnenstad en omgeving zijn daarnaast nieuwe punten van gemeentelijk beleid vastgesteld. De nieuwe punten van gemeentelijk ruimtelijke ordeningsbeleid zullen in dit bestemmingsplan niet worden doorvertaald, zoals de opgaven uit het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad. Een vertaling van de ruimtelijke opgaven die volgen uit het nieuw gemeentelijk beleid gebeurt bij een ontwikkelingsgerichte herziening van het bestemmingsplan.

spoor 2: Een ontwikkelingsgericht bestemmingsplan voor de binnenstad.

In dit bestemmingsplan zullen de nieuwe punten van gemeentelijk ruimtelijke ordeningsbeleid worden geƫffectueerd. Dit betreft de ruimtelijke opgaven en ontwikkelingen die voortkomen uit nieuw gemeentelijk beleid (Ontwikkelingsprogramma Binnenstad, Zwolle bij de top van de Nederlandse binnensteden, Horecavisie).