direct naar inhoud van 1.1 Samenvatting
Plan: Binnenstad en omgeving
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0193.BP12001-0004

1.1 Samenvatting

Inleiding

Dit plan betreft het conserverende bestemmingsplan Binnenstad en omgeving.

Dit bestemmingsplan voor het plangebied van de Binnenstad en omgeving is het 17e plan dat is opgesteld in het kader van het project Zwolle op Orde. Het plan van aanpak voor dit project is in 2003 vastgesteld door de raad.
Voor het plangebied van de Binnenstad en omgeving gelden momenteel 18 bestemmingsplannen. Het oudste plan stamt uit 1977. Het jongste uit 2011.

Beoogd effect

Met dit plan wordt een nieuw bestemmingsplan voor de Binnenstad en omgeving tot stand gebracht.

Argumenten

Het plan geeft uitvoering aan het project Zwolle op Orde dat erop gericht is voor het jaar 2013 over moderne bestemmingsplannen te beschikken.

Uitgangspunt bij het bestemmen van het bebouwde en het onbebouwde gedeelte van het plangebied is het behoud van de bestaande ruimtelijke en functionele structuur. De geldende bestemmingen voor het plangebied zijn op een sobere wijze vertaald naar de moderne systematiek voor bestemmingsplannen. Het is een conserverend bestemmingsplan waarin geen nieuwe ontwikkelingen zijn meegenomen.

Op de erven bij woningen voor het deel van het plangebied buiten de grachten zal de nieuwe gemeentelijke standaard voor aan- en bijgebouwen uit 2007 van toepassing zijn. Voor de erven bij woningen voor het deel van het plangebied binnen de grachten is aangesloten op de geldende regeling voor aan- en bijgebouwen in de binnenstad. Deze regeling, hoofdzakelijk voor de achterterreinen grenzend aan de grachtzijde, doet recht aan het cultuurhistorische en groene karakter van dit deel van het beschermd stadsgezicht.

Het digitaal vervaardigde plan zal gemakkelijker kunnen worden bijgesteld.

Door vaststelling van het plan is het innen van leges voor 10 jaar veilig gesteld.

Op grond van het overgangsrecht van de op 1 juli 2008 ingevoerde nieuwe Wet ruimtelijke ordening vervalt op 1 juli 2013 het recht op leges voor gebieden, waar bestemmingsplannen gelden die ouder dan 10 jaar zijn. Om het recht op leges veilig te stellen kan nu niet langer gewacht worden op de totstandkoming van een nieuw bestemmingsplan waarin alle voor de komende 10 jaar beoogde ontwikkelingen zijn vastgelegd.

In dit conserverende bestemmingsplan voor de Binnenstad en omgeving worden de huidige functies van het gebied vastgelegd in een modern digitaal bestemmingsplan, gemaakt volgens de landelijke standaarden.

Effectueren van nieuwe punten van gemeentelijk beleid zal later plaatsvinden.

Voor het gebied van de Binnenstad en omgeving zijn recent nieuwe punten van gemeentelijk beleid vastgesteld (o.a. Ontwikkelingsprogramma Binnenstad) en is een Horecavisie in voorbereiding. Een vertaling van de ruimtelijke opgaven die volgen uit dit nieuw gemeentelijk beleid gebeurt middels een op ontwikkelingen gericht bestemmingsplan voor de binnenstad.

Verdere bescherming van cultuurhistorische waarden zal later plaatsvinden.

Door de wijziging van het Besluit ruimtelijke ordening op 1 januari 2012 moet bij het vaststellen van bestemmingsplannen rekening worden gehouden met cultuurhistorische waarden.

De beschermende regelingen uit de vigerende plannen vormen de basis voor de beschermde regeling in het bestemmingsplan Binnenstad en omgeving. Hierin is de bescherming opgenomen in de enkelbestemmingen en in de vorm van de dubbelbestemming Waarde - Cultuurhistorie. Deze regeling geeft niet minder bebouwings- en gebruiksmogelijkheden dan er aanwezig waren.

Er is echter nader onderzoek nodig naar de wijze en mate van verdere bescherming. Hierop kan niet meer gewacht worden. Verdere bescherming zal daarom later plaatsvinden door middel van een nieuw bestemmingsplan, waarbij verdere bescherming door de enkelbestemmingen en dubbelbestemming kan worden toegevoegd.

Financiƫn

Er zijn geen kosten voor de gemeente.

Dit grotendeels conserverende bestemmingsplan brengt geen extra kosten voor de gemeente met zich mee. Het is niet nodig een exploitatieplan op te stellen.